Burundi vil melde seg ut av Den internasjonale straffedomstolen

Regjeringen i Burundi har erklært de tre FN-etterforskerne Pablo de Greiff, Christof Heyns og Maya Sahli-Fadel persona non grata, etter at de skrev en svært kritisk rapport der myndighetene ble anklaget for systematiske overgrep. Foto: Reuters / NTB scanpix
Regjeringen i Burundi har erklært de tre FN-etterforskerne Pablo de Greiff, Christof Heyns og Maya Sahli-Fadel persona non grata, etter at de skrev en svært kritisk rapport der myndighetene ble anklaget for systematiske overgrep. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Det sentralafrikanske landet Burundi vil som det første landet i verden melde seg ut av Den internasjonale straffedomstolen (ICC).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et overveldende flertall i landets nasjonalforsamling stemte onsdag for at Burundi skal melde seg ut av ICC. To medlemmer stemte for medlemskap, 94 imot og 14 unnlot å stemme.

– ICC er kun et politisk redskap som blir brukt av stormakter for å fjerne dem de ønsker fra makten på det afrikanske kontinentet, sier Gabriel Ntisezerana, medlem av nasjonalforsamlingen.

Vedtaket må fortsatt godkjennes av president Pierre Nkurunziza, og menneskerettighetsaktivist Vital Nshimirimana er blant dem som oppfordrer FN til å ta grep.

– Vi vet at etterretningsagenter torturerer og dreper burundiere bak lukkede dører. Verden må redde det burundiske folk, sier aktivisten.

Tirsdag kom det fram at Burundis regjering har suspendert virksomheten til FNs høykommissær for menneskerettigheter (OHCHR) i landet, etter at de skrev en rapport om grove brudd på menneskerettigheter i landet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært