Regjeringen kan fire på kravene i forsvarsforhandlinger

Regjeringen og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide skal være villige til å fire på flere av kravene i forsvarsforhandlingene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix. Les mer Lukk

Regjeringen skal være villig til å fire på flere av kravene i forhandlingene om langtidsplanen for Forsvaret. Men beslutningen om å kjøpe kampfly, ubåter og overvåkingsfly står fast.

Klassekampen erfarer at regjeringspartiene har en liste med elleve eller tolv punkter de er villige til å forhandle om. Målet er å lokke opposisjonen med på en bredest mulig enighet om langtidsplanen. Flere av de mest omtalte og kontroversielle kuttene i langtidsplanen er med på lista, deriblant nedleggelsen av flystasjonene på Andøya og Kjevik, flyttingen av Bell-helikoptre fra Bardufoss til Rygge, nedleggelsen av kystjegerkommandoen i Harstad, samt den foreslåtte nedleggelsen av Sjøheimevernet.

Bakgrunn:Sentrumspartiene har tatt timeout i forsvarsforhandlingene

Tidligere i uken ble det kjent at Venstre, KrF og Senterpartiet tok en pause fra forhandlingene etter strid om kjøpet av 52 F-35 kampfly, kjøpet av ubåter og nye overvåkingsfly. På disse punktene skal regjeringen ikke være villig til å gi seg.

SV har allerede brutt ut av forhandlingene, mens Ap forhandler videre med Høyre og Frp. Regjeringspartiene understreker at de ikke har gitt opp håpet om å sentrumspartiene tilbake til forhandlingsbordet.

– Vi ønsker å få med flest mulig partier, og det er en stor fordel for nasjonen om vi kan få bred enighet om forsvarspolitikken, sier Øyvind Halleraker i Høyre.

Les også:SV går ut av forhandlinger om forsvarsplan