Pisa-tester splitter de rødgrønne

De rødgrønne splittes i spørsmålet om norske skoler bør melde seg ut av den internasjonale testen PISA. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix Les mer Lukk

Mens SV og Senterpartiet vil at Pisa-testene skal fjernes fra norsk skole, sier Ap at det er uaktuelt.

Onsdag varslets Sp Anne Tingelstad Wøien at hun foreslå for Stortinget at Norge trekker seg ut av Pisa-undersøkelsen til OECD. SV støtter forslaget, skriver Klassekampen.

– Pisa-prøvene har formet den skolepolitiske debatten på en måte som har vært skadelig for norsk skole. Vi er innstilt på å stemme for å ta dem ut av norsk skole, sier SV-leder Audun Lysbakken. Også Utdanningsforbundet anbefaler å droppe Pisa-testene. Leder Steffen Handal sier til NRK at han mener 16 år med Pisa har ført til en ensretting av norsk skole.

Les også: Utdanningsforbundet vil ha PISA ut av skolen

Arbeiderpartiet står derimot i andre enden og sier at det er uaktuell politikk å melde seg ut av Pisa og andre forskningsprogrammer i Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD).

– Pisa gir oss ikke sannheten, men kan bidra med en pekepinn om hvordan den norske skolen fungerer, sier partiets medlem i Stortingets utdanningskomité, Marianne Aasen.

Pisa-testene gjøres i regi av OECD. Målet er blant annet å kartlegge 15-åringers ferdigheter i lesing, matematikk, naturfag og problemløsing. Undersøkelsen gjennomføres hvert tredje år. Første gang var i 2000, og Norge har deltatt siden starten.