Utdanningsforbundet vil ha PISA ut av skolen

Norske skoler har ikke bedre resultater i dag enn i 2000 da vi ble med på PISA-undersøkelsen, mener Sp. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Norske skoler har ikke bedre resultater i dag enn i 2000 da vi ble med på PISA-undersøkelsen, mener Sp. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Utdanningsforbundet støtter Sps utspill om at Norge bør slutte med de omstridte PISA-testene i norsk skole.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Etter 16 år med PISA tror jeg det er riktig å si at testene har ført til en ensretting av skolen, sier leder i forbundet, Steffen Handal, til NRK.

– De har blitt brukt veldig politisk til å bane vei for reformer. Det er også sånn at vi har sett både misbruk av PISA-resultater i andre land og antydninger om juks, og det er lite innsyn. Denne kritikken har ikke blitt imøtegått av OECD, sier Handal.

Han mener det i dag finnes nok kunnskap om norsk skole gjennom flere andre tester og undersøkelser, og at Norge ikke trenger PISA-resultatene lenger.

– Forskningen fra PISA bygger veldig ensidig på noen få utvalgte tema, mener Handal.

– Baller nok selv

Senterpartiets Anne Tingelstad Wøien varslet onsdag at hun vil legge fram et forslag for Stortinget om at Norge trekker seg ut av PISA.

– Vi må ha baller nok i Norge til å stole på oss selv og den skolen vi har utviklet gjennom mange år. Norske elever er gode, også på andre områder, som demokratiforståelse, sier Wøien til NRK.

Skolepolitisk talsperson i Høyre, Henrik Asheim, kaller forslaget «usedvanlig dårlig».

– Det Sp sier, er at de ikke liker forskningsresultatene, så derfor må vi slutte å forske, sier Asheim.

Han mener norsk skole mister et viktig informasjonsverktøy dersom Norge går ut av PISA-kartleggingen.

Tester 15-åringene

PISA er et internasjonalt prosjekt i regi av Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD). Målet er å kartlegge 15-åringers ferdigheter i lesing, matematikk, naturfag og problemløsing. PISA kartlegger også andre ting, som elevenes læringsstrategier, motivasjon og selvoppfatning.

Undersøkelsen gjennomføres hvert tredje år. Første gang var i 2000, og Norge har deltatt siden starten.

Les også: Nordiske land sliter med skolen