Nordkoreansk rakettoppskyting mislyktes

Your browser doesn't support HTML5 video.

Nordkoreansk rakettoppskyting mislyktes
Nord-Korea forsøkte å skyte opp en mellomdistanserakett fredag morgen, men oppskytingen mislyktes, opplyser Sør-Koreas forsvarsdepartement og det amerikanske militæret.

Ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap skulle den ballistiske raketten skytes opp fra Nord-Koreas østkyst i anledning fødselsdagen til Kim Il-sung, landets «evige president».

Det amerikanske militæret opplyser at det sporet raketten og kan bekrefte at oppskytingen mislyktes. USA sier raketten ikke kunne utgjort en trussel mot Nord-Amerika, men vil ikke gå i detalj om hvilken type rakett nordkoreanerne forsøkte å skyte opp.

– Vi lar det være opp til Nord-Korea selv å karakterisere den, sier en talsmann for USA og Canadas felles kommandosentral for luftforsvar, NORAD.

Les også: Nord-Korea truer med atomangrep

Kina reagerer

Kina, som er Nord-Koreas viktigste støttespiller både økonomisk og politisk, reagerer på at det ble gjort forsøk på å gjennomføre nok en rakettoppskyting.

– Nord-Koreas oppskyting av en mellomdistanserakett fredag er, til tross for at den mislyktes, et forsøk på sabelrasling som ikke vil føre landet noe sted, heter det i den offisielle kommentaren via det statlige nyhetsbyrået Xinhua.

I forkant av den mislykkede oppskytingen ble det observert en mobil oppskytingsrampe med to Musudan-raketter, melder Yonhap. De nevnte rakettene skal ha en rekkevidde på over 3.000 kilometer.

Det amerikanske forsvaret melder at raketten ble forsøkt skutt opp klokken 6.03 Pyongyang-tid fredag morgen, som vil si 22.33 norsk tid torsdag. Det opplyses ikke om raketten var i luften eller hva som faktisk gikk galt under oppskytingen.

Les også: Nord-Korea: – Vellykket test av rakettmotor

Solberg til grensen

Fredag feirer Nord-Korea fødselsdagen til landets grunnlegger Kim Il-sung, som døde i 1994. I 2012 skulle dagen markeres med oppskytingen av en langdistanserakett, men også denne feilet.

Norges statsminister Erna Solberg (H) får fredag atommakten Nord-Korea på nært hold når hun besøker Sør-Koreas grense mot det lukkede landet.

– Det blir spennende å se om det blir noen markeringer av maskulin type for å markere dagen, sa Solberg tidligere i uken.

Les også: «Menneskeroboten» Hubo hilste Erna med Brann-hyllest