«Menneskeroboten» Hubo hilste Erna med Brann-hyllest

– Heia Brann, sa «menneskeroboten» Hubo da han møtte statsministeren. Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den menneskelignende roboten Hubo kan mer enn å rydde opp etter atomulykker. Statsminister Erna Solberg (H) fikk blomster og et «heia Brann» da de to møttes i Seoul torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Roboten Hubo:

  • Hubo vant en internasjonal robotkonkurranse som ble utlyst etter atomulykken ved Fukushima-anlegget i Japan. Målet var å utvikle roboter som kan gå inn i katastrofeområder og løse menneskelige oppgaver.
  • Siden seieren i USA i fjor høst har Hubo utført over hundre demonstrasjoner, og prototypen virker fortsatt like bra. Nå kan Hubo også føye til statsminister Erna Solberg (H) på sin liste over beundrere.
  • I konkurranse med 22 andre roboter var Hubo suveren. Åtte oppgaver – som å forsere en trapp eller bore og sage et sirkelformet hull i en vegg – ble løst feilfritt.
  • Hubo er 1,70 høy og veier 70 kilo. Hubo kan knele og jobbe eller ta seg frem på alle fire, noe som gir økt stabilitet.
  • Hubo kan også kjøre også bil, stenge en lukkekran, bruke drill og stikksag og trekke ut en plugg fra en kontakt og sette den inn i en annen.

Klikk her for mer informasjon

Solberg ble imponert over roboten, og hun er ikke den eneste. Hubos berømmelse fikk fart på seg da den vant en internasjonal konkurranse som ble utlyst etter atomulykken i japanske Fukushima i 2011.

– Hubo er laget for å kunne gå inn i områder som er farlige for mennesker på grunn av gasser eller radioaktivt utslipp. Der kan den for eksempel slå av noe, den kan forsere hindringer, rydde og flytte på ting og veldig mye annet. Ja, det er imponerende å se, sa Solberg etter møtet med sørkoreanske Hubo.

Les også: Nærkontakt med atomfaren for Solberg

På kne

Statsministeren fikk seg en hyggelig overraskelse da Hubo avsluttet velkomsthilsenen med et «haia Braan».

– Det er mitt fotballag! Mange takk, Hubo, sa Solberg på engelsk.

Men Hubo følte åpenbart ikke for å fortsette samtalen.

Derimot gikk den løs på rydding av planker og steiner. Og da fikk Solberg demonstrert et par av Hubos fortrinn fremfor andre menneskelignende roboter. Hubos konstruksjon gjør at den for eksempel kan knele, noe som langt på vei løser et problem med dårlig stabilitet og mobilitet for humanoide roboter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Sør-Korea og Singapore har verdens beste flyplasser

Forskningstoppen

– I Norge er vi gode til å få høy produktivitet ved måten vi organiserer arbeidet på. Men Sør-Korea er helt i verdenstoppen når det gjelder ny teknologi, sier Solberg.

Hubo er delvis offentlig og delvis privat finansiert i et land som bruker 4,15 prosent av brutto nasjonalproduktet (BNP) på forskning og utvikling. Andelen over det norske statsbudsjettet har så vidt krabbet over 1 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er imponerende at et land bruker så mye på forskning og utvikling. Mye skjer gjennom forskning i bedriftene. Det er en utfordring at norsk næringsliv bruker mindre enn nabolandene og andre vi sammenligner oss med. Hos oss er det nesten bare det offentlige som bidrar til forskning, sier Solberg til NTB.

(Artikkelen fortsetter under)

Statsminister Erna Solberg kom til Seoul i Sør-Korea torsdag. Noe av det første hun gjorde, var å hilse på roboten Hubo i Gyeongbok-palasset i Seoul. Hubo er muligens verdens mest avanserte og vellykkede menneskelignende robot. Den kan tilmed snakke bergensk, noe statsministeren satte pris på. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Les også: Solberg s kannet norsk eksportsuksess

Artikkelen fortsetter under annonsen
Statsminister Erna Solberg ankom torsdag Seoul i Sør-Korea under sin Asia-reise. Det første hun gjorde var å besøke Gyeongbok palasset. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)
Statsminister Erna Solberg ankom torsdag Seoul i Sør-Korea under sin Asia-reise. Det første hun gjorde var å besøke Gyeongbok palasset. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Bedre helsevesen

Siden Hubo er designet for å løse oppgaver mennesker vanligvis gjør, i omgivelser som er farlige for mennesker, står hun ikke fremst i køen blant roboter som tar over jobbene til mennesker. Solberg er uansett teknologi- og robotoptimist:

– Det er lenge til robotene overtar jobbene våre. Men vi har mye robotisering i Norge. Det gir blant annet et bedre helsevesen og lavere kostnader i produksjonen, sier statsministeren.

Hubo-presentasjonen fant sted på det historiske Gyeongbokgung palasset, som ble bygget som kongelig residens i 1394.

Senere under besøket skal Solberg møte presidenten og parlamentsmedlemmer for blant annet å diskutere bærekraftmål.

– Vi vil også diskutere mulighetene for økt samarbeid innen forskning og næringsutvikling med sørkoreanske myndigheter. Det er mye norsk næringsliv som er aktive her, og vi trenger et enda bedre samarbeid og en handelsavtale, sier Solberg.

Les også: Sør-Koreas regjeringsparti mister flertallet