Venstre og KrF minner Listhaug på asylforliket

– Jeg forventer at hun forholder seg til forliket og til fakta, sier Venstre-leder Trine Skei Grande (t.h.) om innvandringsminister Sylvi Listhaugs (Frp) forslag om å få på plass innstramminger for asylsøkere som kommer til Norge. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix) Les mer Lukk

KrF og Venstre minner innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) på asylforliket og påpeker at hun trenger flertall på Stortinget for å få på plass innstramminger.

– Jeg forventer at hun forholder seg til forliket og til fakta, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til NTB, mens Listhaug legger siste hånd på sine forslag til Stortinget.

– Hvis hun foreslår noe utover det som ligger i forliket, må hun ha en veldig god begrunnelse på at det er skjedd noe akutt fra desember til nå, sier hun videre og påpeker at det siden jul nesten ikke har kommet asylsøkere til Norge. Dette er den mest «akutte» endringen, mener Skei Grande.

Flere av innstramningsforslagene Listhaug la frem like før nyttår, ble møtt med hard kritikk i høringsrunden, men etter det NTB erfarer har statsråden ikke gjort store endringer når hun sender sine forslag til Stortinget i begynnelsen av april.

Bakgrunn: Listhaug kan vente seg nye asylrunder i Stortinget

Ikke forhandlet

Venstres stortingsgruppe sa tvert nei til Listhaugs 40 forslag, og hevdet at de bryter med folkeretten. KrF-leder Knut Arild Hareide krevde på sin side betydelige endringer.

KrFs innvandringspolitiske talsperson Geir Toskedal sier han nå avventer hva regjeringen kommer med, men også han forventer at forslaget vil ligge innenfor forliket.

– Vi har hatt noen få møter med statsråden, og regjeringen er kjent med våre standpunkter. Men vi har ikke forhandlet eller deltatt i utformingen i dette. Regjeringen står fritt til å fremme hva de vil, men jeg håper de vil tenke langsiktig, klokt og effektivt, sier Toskedal.

Les også: Trine Skei Grande ga Listhaug asylleksjon

Folkeretten

KrF er enig i at det må innstramminger til, men Toskedal mener tiltakene må holde seg innenfor internasjonale konvensjoner.

Partiet har vært spesielt skeptisk til Listhaugs forslag om å gi kun midlertidig opphold til enslige mindreårige asylsøkere frem til de er 18 år og strengere krav for å få familiegjenforening. Et forslag om å sende flere flyktninger til hjemlandet, men til andre områder enn der de kommer fra – såkalt internflukt – er heller ikke noe KrF ønsker å gå med på.

Les også: Listhaug åpen for kvotesystem