Over en halv million nordmenn sparer i aksjer

Over en halv million nordmenn har investert i aksjer. Foto: Gorm Kallestad / NTB Les mer Lukk

562.088 nordmenn eier nå aksjer på Oslo Børs for totalt 163,8 milliarder kroner. Kvinner utgjør 30 prosent av aksjonærene.

I løpet av årets andre kvartal har det vært en økning på 4.306 nye aksjonærer, viser tall fra AksjeNorge.

Flest av de nye er i alderen 30–54 år, mens det for første gang på flere år er nedgang blant dem under 30 år.

Vanligst med aksjer i Equinor

Dette kvartalet har like mange nye kvinner som menn blitt aksjonærer.

– Siden det fra før av er flere menn enn kvinner som eier aksjer, er det uvanlig at det er netto like mange fra hvert kjønn, skriver leder Kristin Skaug i AksjeNorge i rapporten.

Hittil i år er det 17.685 nye private aksjonærer. Fortsatt er 36 prosent av aksjonærene på Oslo Børs under 40 år, mot 25 prosent i 2019.

Det er vanligst å eie aksjer i Equinor, Norwegian Air Shuttle og DNB. De fleste, 25 prosent, eier aksjer i energiselskaper eller bank og finans. Nordmenn eier aksjer for 42 milliarder kroner innen energi og 41 milliarder innen bank/finans.

Størst formue i Bærum

Aksjeformuen i snitt per person falt til 291.500 kroner i andre kvartal, fra 326.038 kroner i kvartalet før.

Oslo og Rogaland er fylkene der privatpersoner eier for mest i gjennomsnitt, og Bærum er fortsatt kommunen med størst aksjeformue per privatperson, etterfulgt av Kongsberg og Stavanger.

Aksjeformuen er konsentrert i noen få kommuner. De ti kommunene med flest private personer som eier aksjer og egenkapitalbevis, eier 51 prosent av aksjeverdiene.

Tre av ti kvinnelige aksjonærer

Antall aksjonærer og samlet aksjeformue har økt med cirka 45 prosent siden før pandemien.

De siste fire årene har 205.000 nordmenn begynt å handle aksjer, og nykommerne utgjør 36 prosent av børsens private aksjonærer.

Kvinner utgjør 30 prosent av aksjonærene på Oslo Børs, men verdiene av aksjene deres utgjør bare 20,7 prosent.

– Kvinner investerer i snitt for lavere beløp enn det menn gjør. Tidligere så vi at kvinner valgte aksjer som svinger mindre i verdi, men de nye kvinnene synes å ta høyere risiko enn sine eldre «søstre», heter det i rapporten.