Fire menn dømt til fengsel for «Olga-svindel»: – De fornærmede ble kynisk utnyttet

Såkalt «Olga-svindel», der eldre kvinner blir svindlet via telefon, brer om seg. Nå er fire menn dømt. Foto: Gorm Kallestad / NTB  Les mer Lukk

Fire menn er dømt til fengsel etter at de lurte 85 eldre til å gi fra seg personopplysninger og deretter overførte store beløp til seg selv.

Ifølge dommen fra Søndre Østfold tingrett svindlet de fire til seg til sammen mange millioner kroner.

Svindelen foregikk ved at mennene ringte til eldre mennesker og utga seg for å være kundebehandlere fra banken. Under samtalene lurte mennene de fornærmede til å gi fra seg fødselsnummer og BankID, slik at de kunne logge seg inn i nettbanken deres og overføre penger til seg selv.

Metoden kalles «Olga-svindel» fordi den retter seg mot eldre.

En 34 år gammel mann fikk den strengeste straffen på seks år og seks måneders fengsel. En 38 år gammel mann ble dømt til fire år og åtte måneders fengsel, mens to menn på 53 og 22 år ble dømt til henholdsvis to år og seks måneder, og to år og tre måneders fengsel.

«Det forhold at bedrageriene rettet seg bevisst mot eldre, og i denne sammenheng sårbare, mennesker, er skjerpende. De fornærmede, som alle var pensjonister, har ikke de samme forutsetningene for å kunne håndtere nye digitale hjelpemidler som nettbank, bank-ID mv., og dette har blitt kynisk utnyttet i forbindelse med bedrageriene», skriver tingrettsdommer Geir Dalene i dommen.