Bitter strid mellom NRK og Line Andersen: «Preget av uro og konflikt»

Line Andersen har gått til søksmål mot NRK og krever erstatning fra sin tidligere arbeidsgiver etter det hun mener er en ugyldig endringsoppsigelse, og som hun mener har «et klart element av degradering og ydmykelse». Les mer Lukk

Den bitre striden mellom NRK og tidligere frontfigur Line Andersen havner nå i retten. Andersen mener hun er utsatt for degradering og ydmykelse av sin arbeidsgiver.

18. mai starter rettssaken mellom NRK-journalist og programleder Line Andersen (47) og NRK. Saken handler blant annet om endring i arbeidsoppgaver, som Andersen mener er ugyldig.

Nå har partene levert sine sluttinnlegg i forkant av rettssaken, skriver VG.

Dårlig arbeidsmiljø

«Arbeidsmiljøet i Sporten har i flere år vært preget av uro og konflikt knyttet til Line Andersens atferd og påvirkning på andre ansatte. Ledelsen har tatt opp dette med Andersen, uten at det har ført til noen endring», heter det i uttalelsen fra NRK.

Dette bestrider Line Andersen og krever erstatning fra statskanalen for det hun mener er en ugyldig endringsoppsigelse. Den ufrivillige omplasseringen beskrives som «et klart element av degradering og ydmykelse».

Andersen var en av NRK Sportens mest profilerte programleder, også under store mesterskap. Hun har dessuten ledet 17. mai-sendingene.

Forsvant fra TV-skjermen høsten 2019

Men fra og med høsten 2019 skjedde det noe. Hun forsvant fra skjermen uten at offentligheten visste hvorfor. Først i februar kom nyheten om at Line Andersen varslet søksmål mot sin egen arbeidsgiver.

– Saken gjelder beslutninger truffet av NRK, som har store konsekvenser for Line Andersens videre karriere, sa Andersens advokat Tron Dalheim til Journalisten.

NRK viser på sin side til at de som arbeidsgiver står fritt til å benytte sine medarbeidere ut i fra det behovet som til enhver tid foreligger.

«Sporten har imidlertid ingen slik stilling»

«Utfordringen til NRK har vært at Andersen kun har ønsket å jobbe som programleder med spesifikke programlederoppgaver. Sporten har imidlertid ingen slik stilling», heter det i NRKs saksfremlegg.

– Det er ingenting i hele verden jeg skulle ønske mer enn at dette ikke var nødvendig, men det har det vist seg å bli. Jeg er lei meg og sliten, og håper vi kan komme til en anstendig løsning, sa Line Andersen til Journalisten i februar.

Nå skal saken avgjøres i Oslo tingrett.