Advarer mot dårlig vær og vinterføre i høstferien

Dårlig vær med snø flere steder i Sør-Norge kan gjøre innledningen til årets høstferie vanskelig for bilistene. Illustrasjonsfoto Les mer Lukk

Denne helgen starter årets høstferie, og fredag er en av de verste bulkedagene i trafikken på denne tiden av året. Været som er meldt, gjør det ikke bedre.

De neste to ukene er det høstferie, og i store deler av Sør-Norge starter den til uka. Det merker forsikringsselskapene.

– I de to høstferieukene i fjor var det nær 20.000 bilskader for opp mot en halv milliard kroner. Vi frykter enda flere skader i år med flere biler på veiene fordi ingen reiser til utlandet lenger, sier kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring.

Det gjør det ikke bedre at meteorologene melder om et lavtrykk som nærmer seg fra sør, noe som vil gi en vindfull og våt start på høstferien i Sør-Norge fra lørdag. Utover den første høstferieuka fortsetter det med lavtrykk og skiftende vær i sør.

Flere steder i Sør-Norge kan det komme snø i helgen, og Meteorologisk institutt har sendt ut gult farevarsel for snø i sørlige fjellstrøk, og de anbefaler å bytte til vinterdekk hvis man skal kjøre bil i Sør-Norge og i indre og nordlige strøk på Østlandet.

Sjekk været der du bor

– Mange bilister blir alltid overrasket av snø på veien, og uansett dekk oppleves det uvant å kjøre på da det er lenge siden man sist var på vinterlige veier. Generelt venter altfor mange altfor lenge med å skifte til vinterdekk, sier Brandeggen.

Tall fra Finans Norge viser at det i fjor ble meldt inn 11.294 trafikkskader den første uken i høstferien og 8.167 skademeldinger den andre. Erstatningsutbetalingene for disse skadene er beregnet til hele 454 millioner kroner.