Må møte i retten etter tre år:

«Boretyven» kobles til 58 innbrudd på tre uker

BORETYV: En 43 år gammel albaner er tiltalt for i alt 58 innbrudd på Østlandet i 2016. Les mer Lukk

En 43 år gammel albaner er tiltalt for titalls grove boliginnbrudd på Østlandet.

I løpet av 19 dager i mars 2016 ble det gjort tilslag mot i alt 58 boliger på Østlandet. På bare én natt ble det slått til mot i alt åtte eiendommer i samme gate i Moss.

Innbruddsbølgen vakte stor oppsikt og politiet i flere distrikter samarbeidet i jakten på flere personer som ble omtalt som borebande og banditter.

Nå – over tre år senere – mener politiet at de har tatt mannen som banet seg vei inn i et titalls hjem ved å bore hull i vinduskarmer. Huseierne ble frastjålet verdier for flere hundre tusen kroner.

Erkjenner flere innbrudd

28. oktober må en 43 år gammel albansk statsborger møte i Oslo Tingrett, tiltalt for flere titalls innbrudd og innbruddsforsøk.

Politiadvokat Mona Brandmo i retten i forbindelse med en annen rettssaken. Les mer Lukk

– Det var i 2016 veldig mange grove tyverier fra boliger. Vi så at de hadde samme modus. Det var benyttet bor og veldig mange av innbruddene var samlet i tid og område. Vi skjønte raskt at det måtte være samme person som sto bak forholdene, sier politiadvokat Mona Brandmo i Oslo politidistrikt til ABC Nyheter.

Innbruddene ble begått i hus som ligger i nærheten av store, trafikkerte veier.

I rettskjennelsene fra Oslo Tingrett kommer det frem at mannen erkjenner å ha begått en rekke grove tyverier fra boliger i den aktuelle perioden.

Tatt i Tyskland

Etter det ABC Nyheter erfarer skal politiet tidlig i etterforskningen ha sirklet seg inn på den nå tiltalte mannen etter DNA-funn i saken, men da var han allerede pågrepet av tysk politi.

Politiet har også sikret fingeravtrykk fra et av innbruddene.

I løpet av tre uker ble det slått til mot boliger i Skedsmo, Ullensaker, Frogn, Ås, Lier, Sarpsborg, Gjerdrum, Sande, Drammen, Rygge, Moss, Ski og Lørenskog.

Norske myndigheter begjærte mannen utlevert, men Tyskland ville at 43-åringen sone ferdig en lengre fengselsstraff før utleveringen kunne skje.

Først i juni i år ankom albaneren Norge, og siden har 43-åringen sittet i varetekt i frykt for at han vil unndra seg strafforfølgning.

– Skaper frykt og redsel

Politiet ser svært alvorlig på boliginnbruddene.

– Det er viktig at folk føler seg trygg i eget hjem. Når man har en person som herjer i området og har et så stort omfang skaper det også frykt og redsel for naboer, sier hun.

43-åringen er straffedømt for lignende kriminalitet i flere andre land.

– Vi mener mannen er mobil vinningskriminell og har kommet til landet for å bedrive akkurat denne formen for virksomhet, sier Brandmo.