Islamsk Råd Norge mener sikkerhetstiltak kan ha reddet liv

Islamsk Råd Norge mener sikkerhetstiltak iverksatt etter angrepene mot moskeene på New Zealand, reddet liv i moskeen i Bærum lørdag.

I forbindelse med terrorangrepet på New Zealand tidligere i år iverksatte moskeen Al-Noor Islamic Centre i Bærum sikkerhetstiltak på eget initiativ.

Abdirahman Diriye sier til NTB at de var i kontakt med norsk politi etter moské-angrepene på New Zealand og fikk forsikringer om at de tok sikkerheten på alvor, men at det ikke var noe som tilsa at det skulle være behov for ytterligere tiltak på det tidspunktet.

– Vi har bedt moskeene sette inn ekstra sikkerhetstiltak som er nødvendig spesielt under store folkeansamlinger slik som fredag og id. Noen av tiltakene i moskeen i Bærum som ble satt i gang etter Christchurch-terroren, var med på å minske skaden i dag, sier han.

Sikkerhetstiltak

Diriye sier at moskeen installerte en ekstra dør, slik at det ikke var bare å gå inn i bønnesalen. Noen steder har de også innført adgangskort.

Til VG sier Waheed Ahmed, som er informasjonsansvarlig ved Al-Noor Islamic Centre, at hoveddøren til moskeen var låst da den nå terrorsiktede Philip Manshaus (21) gikk til angrep. Det var et av sikkerhetstiltakene moskeen innførte, opplyser han.

– Vi har kodelås på dørene våre, og døren skal alltid være låst. Det satte vi inn som et tiltak for at andre personer ikke skulle komme inn uten å ringe på, sier han til avisen.

Mulig hinder

Ahmed understreker at han ikke vet om gjerningsmannen forsøkte å ta seg inn hoveddøren, men at den låste døren kan ha vært et hinder for ham hvis han faktisk forsøkte. Han betegner det som et effektivt tiltak dersom den låste døren faktisk hindret 21 år gamle Manshaus å benytte den.

– Hvis han hadde kommet inn hovedinngangen, hadde skaden vært mye større; da hadde han kommet inn på baksiden av lokalet. I stedet kom han inn forfra gjennom nødutgangen, og personer i lokalet fikk øye på ham rakst og fikk kontroll på ham, sier Ahmed.