Ekstremismeforsker Lars Gule: – Moské-angriperen i Bærum kan ha bommet i planleggingen eller handlet på impuls

VIDEO: Terrorforsøket i moskéen i Bærum - Dette er saken

– Hvis målet var å slå til mot en full moske og utføre massedrap, har han bommet i planleggingen. Men omstendighetene kan også tyde på at angrepet var en impulshandling.

Det sier ekstremismeforsker Lars Gule. Han understreker at det på nåværende tidspunkt kun blir spekulasjoner.

Men ut i fra det faktum at det bare var en håndfull personer til stede i Al-Noor Islamic Centre-moskeen i Bærum da 21-åringen slo til, kan det tyde på at gjerningsmannen manglet kunnskap om interne rutiner i moskeen.

– Man kan jo bare spekulere i om det skyldes dårlig forberedelse, manglende planlegging og undersøkelser i forkant av angrepet. Men dersom hensikten var

Ekstremismeforsker Lars Gule.
Ekstremismeforsker Lars Gule.

å gjennomføre en masseskyting i en fullsatt moske, så har han forberedt seg svært dårlig. Han har ikke en gang forholdt seg til når det er ettermiddags- eller kveldsbønn, påpeker Gule.

Fakta om moskéskytingen og drapet i Bærum

* Lørdag ettermiddag klokken 16.07 meldte politiet om skyting på Al-Noor Islamic Centre i Bærum.

* Personen som ringte inn, snakket veldig dårlig norsk, og politiet oppfattet ikke først trusselnivået som veldig høyt.

* Da politiet ankom moskeen, fikk de kontroll på én gjerningsmann. Mannen – en ung norsk statsborger tidlig i 20-årene – ble pågrepet med hjelp fra personer tilknyttet moskeen. Han er siktet for drapsforsøk for hendelsen.

* To våpen ble funnet inne i moskeen, men det er foreløpig ikke bekreftet hva slags våpen det er snakk om. Politiet har bekreftet at flere skudd ble avfyrt inne i moskeen.

* Ingen ble alvorlig skadd i skyteepisoden, men en mann som tilhørte moskeen ble sendt til sykehus med lettere skader.

* Lørdag kveld rykket politiet ut med store styrker til en adresse på Eiksmarka i Bærum. Der fant de en ung kvinne død. Dødsfallet ble satt i sammenheng med hendelsen ved moskeen tidligere på dagen.

* Mannen i 20-årene er siktet for drap på kvinnen, som ifølge politiet er stesøsteren til den siktede mannen. Mannen har hatt tilhold i boligen der kvinnen ble funnet død.

* Politiet uttalte lørdag kveld at de hadde funnet flere innlegg fra gjerningsmannen på internett, og at dette vil bli undersøkt videre. De har ennå ikke oversikt over gjerningsmannens motiv.

* Hendelsen ved moskeen blir etterforsket som et forsøk på en terrorhandling, og politiet sier de vurderer fortløpende om de skal utvide siktelsen.

* Det ble gjennomført et kort avhør av siktede natt til søndag, men han ønsket ikke å forklare seg for politiet. Det vil bli gjort nytt forsøk på avhør i løpet av søndag, ifølge politiet.

* Søndag blir høytiden id feiret blant norske muslimer, og store politistyrker har møtt opp utenfor moskeer over hele landet – som et forebyggende tiltak.

(Kilder: NRK, VG, Dagbladet, Aftenposten, politiet)

Les også: – Selvradikalisering kan gå uhyggelig fort på nettet

Les også: 21-åringen tok videoopptak under moskeangrepet

– Ekstra pussig

Søndag ble høytiden eid feiret blant muslimer, men den væpnede 21-åringen valgte å gå til aksjon dagen før feiringen da moskeen var nærmest tom.

Blomster ligger utenfor hjemmet til den drepte kvinnen i Bærum. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
Blomster ligger utenfor hjemmet til den drepte kvinnen i Bærum. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

– Det naturlige ville jo være å sjekke kalenderen, og den forteller at eid-feiringen skulle begynne søndag kveld. Den kan også markeres noen dager. På lørdag, da angrepet fant sted, var det meg bekjent ingen som feiret. Da er det ekstra pussig at han ikke har sjekket bønnetider og eventuelt andre arrangement, mener Gule.

Les også: Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17) ble drept

– Kan tyde på at han var drevet av impuls

Han åpner likevel for en annen forklaring på tidspunktet som ble valgt.

– Det kan også tyde på at han var drevet av impuls, at han ikke hadde noe valg, at han måtte gjøre det da det skjedde. Det kan henge sammen med drapet på stesøsteren, fordi det da kun ville være et tidsspørsmål før det ble oppdaget og han ville komme i politiets søkelys. Her er det ting som åpenbart er uavklart, og det vil det være til forklaringen fra siktede og etterforskningen har oppklart dette, sier professoren.

Les også: Faren til terrorsiktet takker for kondolanser fra moskeen

VIDEO: Politiet har videoopptak som Manshaus tok i moskeen

– Åpner for psykiatrien

Han mener gjennomføringen av angrepet vil kunne få betydning for om 21-åringen blir vurdert som tilregnelig eller ikke.

– Det som åpner for psykiatriske vurderinger i dette, er blant annet knyttet opp mot drapet på stesøsteren. Det at han var utstyrt med våpen, vi har hørt om to hagler og en pistol, skuddsikker vest, hjelm og annen beskyttelse, er på sin side åpenbart et uttrykk for forberedelser. I tillegg var han snauklipt. Men vi skal være svært forsiktige med å trekke bastante konklusjoner før det er gjennomført en psykiatrisk evaluering, svarer Gule.

Les også: Medelever ved folkehøgskole var bekymret for Manshaus

Dette vet vi om Philip Manshaus

* Philip Manshaus (21) er født og oppvokst i Bærum kommune og er norsk statsborger.

* Gikk videregående skole på Oslo By Steinerskole. Før dette gikk han på vanlig offentlig skole, ifølge et intervju med Framtida fra 2015.

* Manshaus er siktet for drap og terrorhandling.

* Lørdag like etter klokken 16 tok han seg inn i moskeen til Al-Noor Islamic Centre på Skui i Bærum og begynte å skyte. Ingen ble drept i angrepet.

* Samme dag ble hans 17 år gamle stesøster funnet død i boligen på Eiksmarka i Bærum hvor begge bodde. Manshaus er siktet for å ha drept henne.

* Han erkjenner ikke straffskyld og har nektet å forklare seg for politiet.

* Mandag ble han varetektsfengslet i fire uker, hvorav to uker i full isolasjon.

* Den mistenkte gjerningsmannen var aktiv på flere nettforumer, og politiet bekrefter at de ble varslet om mannen for en stund siden.

* Siktede har uttrykt høyreekstreme holdninger, uttrykt holdninger i form av hyllest av Vidkun Quisling, og han har vist innvandrerfiendtlige holdninger, ifølge politiet. PST fikk tips om 21-åringen for et år siden.

* Ifølge Nettavisen er Manshaus tidligere ustraffet.

* Før moskéskytingen la en person i Manshaus' navn ut om lag 20 bilder, som angivelig skal vise ham i ulike aldre, fra han var nyfødt til i dag.

* I et innlegg publisert før angrepet lørdag ble Brenton Tarrant, som skjøt 51 mennesker i en moské i Christchurch på New Zealand i mars, omtalt som et forbilde.

* Han omtalte også 19-åringen som gjennomførte et angrep på en synagoge i California i mai og 21-åringen som nylig drepte 20 mennesker på et kjøpesenter i Texas, som Tarrants disipler. Han antyder videre at han selv ville bli en tredje disippel.

* Innleggene som ble lagt ut lørdag, tyder også på at Manshaus ville sende direkte på nettet mens han begikk ugjerningen i moskeen, men at han ikke fikk det til, ifølge terrorforsker Tore Bjørgo.

(Kilde: NTB)

Ser paralleller til Breivik

Han ser også paralleller til massedrapsmannen som angrep Utøya og regjeringskvartalet i 2011.

– Det er flere trekk som kan ligne på Breivik med tanke på fremtoning og påkledning.

Her føres Philip Manshaus inn i rettssalen i Oslo tingrett. Foto: Lefteris Karagiannopoulos / Reuters
Her føres Philip Manshaus inn i rettssalen i Oslo tingrett. Foto: Lefteris Karagiannopoulos / Reuters

Det faktum at han ikke har noe imot fotografering forteller også noe om en type personlighet som kan grense til det narsissistiske eller sykelig selvopptatthet. Det betyr ikke automatisk at han er utilregnelig. Så er det et spørsmål om dette kan være et personlighetstrekk eller noe som har utviklet seg som del av den såkalte radikaliseringsprosessen, sier ekstremismeforskeren.

Les også: PST bekrefter tips om terrorsiktet 21-åring

Advarer mediene: – Det er farlig

Han advarer samtidig mediene mot å publisere bilder som siktede har lagt ut av seg selv. Gule forstår at det kan være fristende for å få variasjon av bilder, men hans oppfordring er å velge ett bilde, ikke slå det stort opp, og heller ikke gjenta navnet mer enn nødvendig.

– Det er åpenbart at han har forsøkt å ta regien ved å legge ut bilder i sosiale medier. Mange av disse bildene er allerede brukt. Selv om offentligheten har interesse av dette, bør mediene være veldig forsiktige med å la seg forføre av angriperes forsøk på å ta regi. Årsaken er at bilder gir identifikasjon, og det vil kunne appellere til en del som sympatiserer med angriperen. Det er det som er det farlige, fordi det kan gjøre vedkommende til martyr og helt.

– Dermed oppnår mediene det stikk mosatte av å skape avsky. Det skal ikke mange sympatisører til. Det er et sterkt musilimhat der ute med høy intensitet. Vi må ikke motivere og inspirere disse, advarer Lars Gule.

Les også: Bærum-ordfører: – Det handler om å trygge det muslimske miljøet

VIDEO: Politiadvokaten: Fortsatt mange ubesvarte spørsmål

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:51 Helseproblemer stopper Ingvild Flugstad Østberg12:50 Støtte til Radioresepsjonen i Kringkastingsrådet12:28 Nav venter fortsatt lav ledighet12:27 Ulsruds curlinglag slått ut av EM med knapp margin12:01 Farlig, dansk gjengleder på flukt: Pleier fikk pistol mot nakken11:42 Forskere har påvist hudkreftgener11:15 – Som et kaldt gufs fra DDR- og Sovjettiden10:53 – Ingen er bedre for United enn Solskjær10:41 Ving overtar tolv hoteller i Spania10:00 Knivstikking på arbeidsplass i Oslo09:45 Ber om hjelp til å stanse påstått pyramidesystem09:43 Sønn av dansk IS-medlem hentes hjem til Danmark09:43 Kina varsler at de vil gjengjelde Kongressvedtak om Hongkong09:42 Eldre kvinne kritisk skadd i busskjørsel08:45 Dyretragedien i Australia – her reddes Lewis ut av flammehavet08:37 Hitlers flosshatt solgt for over 500.000 kroner07:53 Widerøe mener MDGs politikk truer kortbanenettet07:42 Australias statsminister avviser sammenheng mellom klimaendring og skogbranner07:33 Siv Jensen ber Trygve Slagsvold Vedum bytte side07:05 Blytung beskjed til skiskyttersporten: Kan bety dødsstøtet06:39 Thingnes Bø om sin kalkulerte «gambling»: – Det skal absolutt være mulig06:36 Elverum vil runde 35.000 tilskuere i mesterligaen06:03 Riksrett åpningstema i debatt mellom presidentkandidater06:00 Sveriges Riksbank tar klimagrep – vil kvitte seg med «brune» obligasjoner05:50 Dette skjer i dag05:45 En av seks i Bergen kommune lot seg lure av falsk epost05:30 Dette skjedde i natt05:30 MDG vil stoppe alle nye «monsterveier»05:16 18 jihadister drept i Burkina Faso05:00 VG: Staten har gitt norske kommuner bøter for 1,4 milliarder kroner04:45 Medisiner billigere i Norge enn i mange andre land03:53 Northugs manager slutter etter ni måneder03:38 Bellona-grunnlegger skal lede kamp mot vindmøller03:02 Kongressen vedtok lovforslag om menneskerettigheter i Hongkong03:00 Flere døde i eksplosjon i fyrverkerifabrikk på Sicilia02:59 Ap vil fjerne ostehøvelen i offentlig sektor02:46 Studie: En tredel av Afrikas flora truet av utryddelse02:01 KS mener endring i avgift tvinger busser over på fossilt drivstoff01:45 Kraftig jordskjelv i Thailand og Laos01:01 Fylkesmannen vil ha ny utredning av Vardafjell23:58 Bolivias midlertidige president vil skrive ut nyvalg23:44 Greta Thunberg får internasjonal fredspris for barn23:40 Babcock fikk sparken i Toronto Maple Leafs23:30 Politidirektøren ga ordre om å stanse koranbrenning dagen før koranbrenningen i Kristiansand23:25 Donald Tusk sier han vil kjempe mot populisme som EPPs nye leder23:11 Curling-EM: Viktig seier for Ulsruds lag22:59 Avsatte Moreno: – Jeg nekter å klandre noen22:23 Mann dømt til å betale 3,6 millioner kroner i erstatning etter overgrep22:16 Kvinne knivstukket i Drammen – mann siktet for drapsforsøk21:38 Politiet avslutter etterforskning av hatkriminalitet mot lesbisk par i Sandnes21:19 Solberg til EPP: Bare kristendemokratiske partier kan takle klimakrisen21:02 Person døde etter utforkjøring20:38 Dale demper troen på elfly i Norge20:37 UEFA-disiplinærsak mot Norges Fotballforbund, Romania i trøbbel igjen for rasisme20:33 Utenriksminister Pompeo er «utrolig stolt» av USAs Ukraina-politikk20:21 Tysk NATO-forslag godt mottatt på ministermøte19:40 Krisemåling for KrF19:16 NAV-sjefen slår tilbake etter Hauglies sjokkbrev19:08 Prins Andrew frasier seg alle offentlige oppdrag18:31 Snop og brus til veldedighet slipper avgifter18:29 Trump insisterer på at han ikke presset Ukraina18:04 100 elever har blitt syke på skole i Oslo17:50 Hvitt fosfor-anklagene: – Søreide må ta et kraftfullt oppgjør17:40 Strengere straff for mann som voldtok kvinne med barnevogn17:22 Reaksjoner etter at UEFA bekreftet seedingen til EM-trekningen: – En skandale!17:21 Ocean Viking har reddet 30 i Middelhavet16:50 Dømte Nav-ofre kan måtte vente lenge på erstatning16:34 Tore Sagen om rasist-sketsjen: – Jeg angrer ikke16:26 Vil evaluere systemet for innføring av nye legemidler16:20 Fire rumenske VM-spillere må bli hjemme etter dopingmistanke16:15 Person til sykehus etter knivstikking i Drammen16:02 Boktilbudene strømmer på til Frode Berg15:49 Person omkom i balkongbrann15:49 Sterke reaksjoner på Tottenhams Mourinho-ansettelse: – Usympatisk og dårlig nytt for klubben15:44 Dramatisk vitnemål mot Trump15:25 Banktrøbbel rammet 150.000 pensjonister15:22 Årelang krangel om Hitlers barndomshjem avgjort15:16 E18-advarsel: – Prosjektet er en skandale14:53 Industrigigant vil kutte tusenvis av arbeidsplasser14:28 Kowalczyk gjør comeback14:26 Flere får dø hjemme i stedet for på sykehus13:58 Politisk hengemyr i Israel13:57 Solskjær får trio tilbake fra skade13:56 Ødegaard tilbake i full trening13:37 Ap etterlyser Frps tiltak mot gjengkriminalitet13:13 To ulver skutt fra helikopter i Rendalen12:57 Hellas har fått nok: Sender asyl-advarsel til resten av Europa12:27 Eieren av Morris-kjeden har søkt om konkursbeskyttelse12:26 Tottenham-stjernene takker Pochettino12:15 Mer gråvær i vente – og til uka blir det enda verre12:11 På vei mot et todelt helsesystem12:06 Stjernen og Hilde blir TV 2s hoppeksperter12:05 Tvilling-spedbarn hadde bruddskader – nå er foreldrene dømt11:41 Ny Norwegian-sjef overtar med ærefrykt og sug i magen11:24 Nøkkelperson i riksrettsprosessen inntar vitneboksen11:22 Mourinho på plass i Tottenham: – Forventer trofeer10:58 – Grunnen til at jeg ikke ønsker forbud mot homoterapi10:50 – Viser hvor totalt uansvarlig det er at Norge fortsetter med olje og gass10:12 LeBron James med ny historisk milepæl i NBA09:57 Politiet innrømmer at Kebnekaise-etterforskningen ikke var god nok
Siste nytt
12:51SportHelseproblemer stopper Ingvild Flugstad Østberg12:50KulturStøtte til Radioresepsjonen i Kringkastingsrådet12:28NorgeNav venter fortsatt lav ledighet12:27SportUlsruds curlinglag slått ut av EM med knapp margin12:01VerdenFarlig, dansk gjengleder på flukt: Pleier fikk pistol mot nakken11:42Helse og livsstilForskere har påvist hudkreftgener11:15Penger– Som et kaldt gufs fra DDR- og Sovjettiden10:53Sport– Ingen er bedre for United enn Solskjær10:41ReiseVing overtar tolv hoteller i Spania10:00NorgeKnivstikking på arbeidsplass i Oslo09:45NorgeBer om hjelp til å stanse påstått pyramidesystem09:43VerdenSønn av dansk IS-medlem hentes hjem til Danmark09:43VerdenKina varsler at de vil gjengjelde Kongressvedtak om Hongkong09:42NorgeEldre kvinne kritisk skadd i busskjørsel08:45VerdenDyretragedien i Australia – her reddes Lewis ut av flammehavet08:37VerdenHitlers flosshatt solgt for over 500.000 kroner07:53NorgeWiderøe mener MDGs politikk truer kortbanenettet07:42VerdenAustralias statsminister avviser sammenheng mellom klimaendring og skogbranner07:33PolitikkSiv Jensen ber Trygve Slagsvold Vedum bytte side07:05Helse og livsstilBlytung beskjed til skiskyttersporten: Kan bety dødsstøtet06:39SportThingnes Bø om sin kalkulerte «gambling»: – Det skal absolutt være mulig06:36SportElverum vil runde 35.000 tilskuere i mesterligaen06:03PolitikkRiksrett åpningstema i debatt mellom presidentkandidater06:00PengerSveriges Riksbank tar klimagrep – vil kvitte seg med «brune» obligasjoner05:50NorgeDette skjer i dag05:45NorgeEn av seks i Bergen kommune lot seg lure av falsk epost05:30NorgeDette skjedde i natt05:30MotorMDG vil stoppe alle nye «monsterveier»05:16Verden18 jihadister drept i Burkina Faso05:00NorgeVG: Staten har gitt norske kommuner bøter for 1,4 milliarder kroner04:45Helse og livsstilMedisiner billigere i Norge enn i mange andre land03:53SportNorthugs manager slutter etter ni måneder03:38NorgeBellona-grunnlegger skal lede kamp mot vindmøller03:02VerdenKongressen vedtok lovforslag om menneskerettigheter i Hongkong03:00VerdenFlere døde i eksplosjon i fyrverkerifabrikk på Sicilia02:59PolitikkAp vil fjerne ostehøvelen i offentlig sektor02:46VerdenStudie: En tredel av Afrikas flora truet av utryddelse02:01NorgeKS mener endring i avgift tvinger busser over på fossilt drivstoff01:45VerdenKraftig jordskjelv i Thailand og Laos01:01NorgeFylkesmannen vil ha ny utredning av Vardafjell23:58PolitikkBolivias midlertidige president vil skrive ut nyvalg23:44VerdenGreta Thunberg får internasjonal fredspris for barn23:40SportBabcock fikk sparken i Toronto Maple Leafs23:30NorgePolitidirektøren ga ordre om å stanse koranbrenning dagen før koranbrenningen i Kristiansand23:25VerdenDonald Tusk sier han vil kjempe mot populisme som EPPs nye leder23:11SportCurling-EM: Viktig seier for Ulsruds lag22:59SportAvsatte Moreno: – Jeg nekter å klandre noen22:23NorgeMann dømt til å betale 3,6 millioner kroner i erstatning etter overgrep22:16NorgeKvinne knivstukket i Drammen – mann siktet for drapsforsøk21:38NorgePolitiet avslutter etterforskning av hatkriminalitet mot lesbisk par i Sandnes21:19PolitikkSolberg til EPP: Bare kristendemokratiske partier kan takle klimakrisen21:02NorgePerson døde etter utforkjøring20:38NorgeDale demper troen på elfly i Norge20:37SportUEFA-disiplinærsak mot Norges Fotballforbund, Romania i trøbbel igjen for rasisme20:33VerdenUtenriksminister Pompeo er «utrolig stolt» av USAs Ukraina-politikk20:21VerdenTysk NATO-forslag godt mottatt på ministermøte19:40NorgeKrisemåling for KrF19:16PengerNAV-sjefen slår tilbake etter Hauglies sjokkbrev19:08VerdenPrins Andrew frasier seg alle offentlige oppdrag18:31PengerSnop og brus til veldedighet slipper avgifter18:29VerdenTrump insisterer på at han ikke presset Ukraina18:04Norge100 elever har blitt syke på skole i Oslo17:50PolitikkHvitt fosfor-anklagene: – Søreide må ta et kraftfullt oppgjør17:40NorgeStrengere straff for mann som voldtok kvinne med barnevogn17:22SportReaksjoner etter at UEFA bekreftet seedingen til EM-trekningen: – En skandale!17:21NorgeOcean Viking har reddet 30 i Middelhavet16:50PengerDømte Nav-ofre kan måtte vente lenge på erstatning16:34KulturTore Sagen om rasist-sketsjen: – Jeg angrer ikke16:26Helse og livsstilVil evaluere systemet for innføring av nye legemidler16:20SportFire rumenske VM-spillere må bli hjemme etter dopingmistanke16:15NorgePerson til sykehus etter knivstikking i Drammen16:02NorgeBoktilbudene strømmer på til Frode Berg15:49NorgePerson omkom i balkongbrann15:49SportSterke reaksjoner på Tottenhams Mourinho-ansettelse: – Usympatisk og dårlig nytt for klubben15:44PolitikkDramatisk vitnemål mot Trump15:25PengerBanktrøbbel rammet 150.000 pensjonister15:22VerdenÅrelang krangel om Hitlers barndomshjem avgjort15:16MotorE18-advarsel: – Prosjektet er en skandale14:53PengerIndustrigigant vil kutte tusenvis av arbeidsplasser14:28SportKowalczyk gjør comeback14:26Helse og livsstilFlere får dø hjemme i stedet for på sykehus13:58PolitikkPolitisk hengemyr i Israel13:57SportSolskjær får trio tilbake fra skade13:56SportØdegaard tilbake i full trening13:37PolitikkAp etterlyser Frps tiltak mot gjengkriminalitet13:13NorgeTo ulver skutt fra helikopter i Rendalen12:57VerdenHellas har fått nok: Sender asyl-advarsel til resten av Europa12:27PengerEieren av Morris-kjeden har søkt om konkursbeskyttelse12:26SportTottenham-stjernene takker Pochettino12:15NorgeMer gråvær i vente – og til uka blir det enda verre12:11StemmerPå vei mot et todelt helsesystem12:06SportStjernen og Hilde blir TV 2s hoppeksperter12:05NorgeTvilling-spedbarn hadde bruddskader – nå er foreldrene dømt11:41PengerNy Norwegian-sjef overtar med ærefrykt og sug i magen11:24PolitikkNøkkelperson i riksrettsprosessen inntar vitneboksen11:22SportMourinho på plass i Tottenham: – Forventer trofeer10:58Politikk– Grunnen til at jeg ikke ønsker forbud mot homoterapi10:50Verden– Viser hvor totalt uansvarlig det er at Norge fortsetter med olje og gass10:12SportLeBron James med ny historisk milepæl i NBA09:57NorgePolitiet innrømmer at Kebnekaise-etterforskningen ikke var god nok
Populært