Meny

Ekstremismeforsker Lars Gule: – Moské-angriperen i Bærum kan ha bommet i planleggingen eller handlet på impuls

VIDEO: Terrorforsøket i moskéen i Bærum - Dette er saken

– Hvis målet var å slå til mot en full moske og utføre massedrap, har han bommet i planleggingen. Men omstendighetene kan også tyde på at angrepet var en impulshandling.

Det sier ekstremismeforsker Lars Gule. Han understreker at det på nåværende tidspunkt kun blir spekulasjoner.

Men ut i fra det faktum at det bare var en håndfull personer til stede i Al-Noor Islamic Centre-moskeen i Bærum da 21-åringen slo til, kan det tyde på at gjerningsmannen manglet kunnskap om interne rutiner i moskeen.

– Man kan jo bare spekulere i om det skyldes dårlig forberedelse, manglende planlegging og undersøkelser i forkant av angrepet. Men dersom hensikten var

Ekstremismeforsker Lars Gule.
Ekstremismeforsker Lars Gule.

å gjennomføre en masseskyting i en fullsatt moske, så har han forberedt seg svært dårlig. Han har ikke en gang forholdt seg til når det er ettermiddags- eller kveldsbønn, påpeker Gule.

Fakta om moskéskytingen og drapet i Bærum

* Lørdag ettermiddag klokken 16.07 meldte politiet om skyting på Al-Noor Islamic Centre i Bærum.

* Personen som ringte inn, snakket veldig dårlig norsk, og politiet oppfattet ikke først trusselnivået som veldig høyt.

* Da politiet ankom moskeen, fikk de kontroll på én gjerningsmann. Mannen – en ung norsk statsborger tidlig i 20-årene – ble pågrepet med hjelp fra personer tilknyttet moskeen. Han er siktet for drapsforsøk for hendelsen.

* To våpen ble funnet inne i moskeen, men det er foreløpig ikke bekreftet hva slags våpen det er snakk om. Politiet har bekreftet at flere skudd ble avfyrt inne i moskeen.

* Ingen ble alvorlig skadd i skyteepisoden, men en mann som tilhørte moskeen ble sendt til sykehus med lettere skader.

* Lørdag kveld rykket politiet ut med store styrker til en adresse på Eiksmarka i Bærum. Der fant de en ung kvinne død. Dødsfallet ble satt i sammenheng med hendelsen ved moskeen tidligere på dagen.

* Mannen i 20-årene er siktet for drap på kvinnen, som ifølge politiet er stesøsteren til den siktede mannen. Mannen har hatt tilhold i boligen der kvinnen ble funnet død.

* Politiet uttalte lørdag kveld at de hadde funnet flere innlegg fra gjerningsmannen på internett, og at dette vil bli undersøkt videre. De har ennå ikke oversikt over gjerningsmannens motiv.

* Hendelsen ved moskeen blir etterforsket som et forsøk på en terrorhandling, og politiet sier de vurderer fortløpende om de skal utvide siktelsen.

* Det ble gjennomført et kort avhør av siktede natt til søndag, men han ønsket ikke å forklare seg for politiet. Det vil bli gjort nytt forsøk på avhør i løpet av søndag, ifølge politiet.

* Søndag blir høytiden id feiret blant norske muslimer, og store politistyrker har møtt opp utenfor moskeer over hele landet – som et forebyggende tiltak.

(Kilder: NRK, VG, Dagbladet, Aftenposten, politiet)

Les også: – Selvradikalisering kan gå uhyggelig fort på nettet

Les også: 21-åringen tok videoopptak under moskeangrepet

– Ekstra pussig

Søndag ble høytiden eid feiret blant muslimer, men den væpnede 21-åringen valgte å gå til aksjon dagen før feiringen da moskeen var nærmest tom.

Blomster ligger utenfor hjemmet til den drepte kvinnen i Bærum. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
Blomster ligger utenfor hjemmet til den drepte kvinnen i Bærum. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

– Det naturlige ville jo være å sjekke kalenderen, og den forteller at eid-feiringen skulle begynne søndag kveld. Den kan også markeres noen dager. På lørdag, da angrepet fant sted, var det meg bekjent ingen som feiret. Da er det ekstra pussig at han ikke har sjekket bønnetider og eventuelt andre arrangement, mener Gule.

Les også: Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17) ble drept

– Kan tyde på at han var drevet av impuls

Han åpner likevel for en annen forklaring på tidspunktet som ble valgt.

– Det kan også tyde på at han var drevet av impuls, at han ikke hadde noe valg, at han måtte gjøre det da det skjedde. Det kan henge sammen med drapet på stesøsteren, fordi det da kun ville være et tidsspørsmål før det ble oppdaget og han ville komme i politiets søkelys. Her er det ting som åpenbart er uavklart, og det vil det være til forklaringen fra siktede og etterforskningen har oppklart dette, sier professoren.

Les også: Faren til terrorsiktet takker for kondolanser fra moskeen

VIDEO: Politiet har videoopptak som Manshaus tok i moskeen

– Åpner for psykiatrien

Han mener gjennomføringen av angrepet vil kunne få betydning for om 21-åringen blir vurdert som tilregnelig eller ikke.

– Det som åpner for psykiatriske vurderinger i dette, er blant annet knyttet opp mot drapet på stesøsteren. Det at han var utstyrt med våpen, vi har hørt om to hagler og en pistol, skuddsikker vest, hjelm og annen beskyttelse, er på sin side åpenbart et uttrykk for forberedelser. I tillegg var han snauklipt. Men vi skal være svært forsiktige med å trekke bastante konklusjoner før det er gjennomført en psykiatrisk evaluering, svarer Gule.

Les også: Medelever ved folkehøgskole var bekymret for Manshaus

Dette vet vi om Philip Manshaus

* Philip Manshaus (21) er født og oppvokst i Bærum kommune og er norsk statsborger.

* Gikk videregående skole på Oslo By Steinerskole. Før dette gikk han på vanlig offentlig skole, ifølge et intervju med Framtida fra 2015.

* Manshaus er siktet for drap og terrorhandling.

* Lørdag like etter klokken 16 tok han seg inn i moskeen til Al-Noor Islamic Centre på Skui i Bærum og begynte å skyte. Ingen ble drept i angrepet.

* Samme dag ble hans 17 år gamle stesøster funnet død i boligen på Eiksmarka i Bærum hvor begge bodde. Manshaus er siktet for å ha drept henne.

* Han erkjenner ikke straffskyld og har nektet å forklare seg for politiet.

* Mandag ble han varetektsfengslet i fire uker, hvorav to uker i full isolasjon.

* Den mistenkte gjerningsmannen var aktiv på flere nettforumer, og politiet bekrefter at de ble varslet om mannen for en stund siden.

* Siktede har uttrykt høyreekstreme holdninger, uttrykt holdninger i form av hyllest av Vidkun Quisling, og han har vist innvandrerfiendtlige holdninger, ifølge politiet. PST fikk tips om 21-åringen for et år siden.

* Ifølge Nettavisen er Manshaus tidligere ustraffet.

* Før moskéskytingen la en person i Manshaus' navn ut om lag 20 bilder, som angivelig skal vise ham i ulike aldre, fra han var nyfødt til i dag.

* I et innlegg publisert før angrepet lørdag ble Brenton Tarrant, som skjøt 51 mennesker i en moské i Christchurch på New Zealand i mars, omtalt som et forbilde.

* Han omtalte også 19-åringen som gjennomførte et angrep på en synagoge i California i mai og 21-åringen som nylig drepte 20 mennesker på et kjøpesenter i Texas, som Tarrants disipler. Han antyder videre at han selv ville bli en tredje disippel.

* Innleggene som ble lagt ut lørdag, tyder også på at Manshaus ville sende direkte på nettet mens han begikk ugjerningen i moskeen, men at han ikke fikk det til, ifølge terrorforsker Tore Bjørgo.

(Kilde: NTB)

Ser paralleller til Breivik

Han ser også paralleller til massedrapsmannen som angrep Utøya og regjeringskvartalet i 2011.

– Det er flere trekk som kan ligne på Breivik med tanke på fremtoning og påkledning.

Her føres Philip Manshaus inn i rettssalen i Oslo tingrett. Foto: Lefteris Karagiannopoulos / Reuters
Her føres Philip Manshaus inn i rettssalen i Oslo tingrett. Foto: Lefteris Karagiannopoulos / Reuters

Det faktum at han ikke har noe imot fotografering forteller også noe om en type personlighet som kan grense til det narsissistiske eller sykelig selvopptatthet. Det betyr ikke automatisk at han er utilregnelig. Så er det et spørsmål om dette kan være et personlighetstrekk eller noe som har utviklet seg som del av den såkalte radikaliseringsprosessen, sier ekstremismeforskeren.

Les også: PST bekrefter tips om terrorsiktet 21-åring

Advarer mediene: – Det er farlig

Han advarer samtidig mediene mot å publisere bilder som siktede har lagt ut av seg selv. Gule forstår at det kan være fristende for å få variasjon av bilder, men hans oppfordring er å velge ett bilde, ikke slå det stort opp, og heller ikke gjenta navnet mer enn nødvendig.

– Det er åpenbart at han har forsøkt å ta regien ved å legge ut bilder i sosiale medier. Mange av disse bildene er allerede brukt. Selv om offentligheten har interesse av dette, bør mediene være veldig forsiktige med å la seg forføre av angriperes forsøk på å ta regi. Årsaken er at bilder gir identifikasjon, og det vil kunne appellere til en del som sympatiserer med angriperen. Det er det som er det farlige, fordi det kan gjøre vedkommende til martyr og helt.

– Dermed oppnår mediene det stikk mosatte av å skape avsky. Det skal ikke mange sympatisører til. Det er et sterkt musilimhat der ute med høy intensitet. Vi må ikke motivere og inspirere disse, advarer Lars Gule.

Les også: Bærum-ordfører: – Det handler om å trygge det muslimske miljøet

VIDEO: Politiadvokaten: Fortsatt mange ubesvarte spørsmål

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:50 Dette skjer i dag05:50 Vedum smiler av Støres «slagord-knabbing»05:40 Dette skjedde i natt05:38 Donald Trump avlyser besøk til Danmark05:30 Utrydningstruede tigre drepes og selges på det illegale markedet05:30 Undersøkelse: Økonomiske problemer påvirker studentenes skoleprestasjoner05:11 Ruter snuser på markedet for elsparkesykler i Oslo05:09 Australia slutter seg til USA-ledet styrke i Hormuzstredet05:08 Bane Nor og Vy med 2.069 innstilte tog på 15 dager04:30 Ryanir-ansatte i Spania varsler streik04:21 Tiltalte nynazister nektet straffskyld for hatefulle ytringer03:42 Antall eksplosjoner i Sverige øker03:40 Virke: Regjeringsforslag for netthandel gjør vondt verre03:20 Boeing ansetter folk etter krisehalvår02:40 Kardinal George Pells anke avvist02:33 PST justerte opp farenivå for moskeer uten å si ifra01:51 Støre konkretiserer Aps politireform01:43 Open Arms har lagt til kai på Lampedusa01:18 Fjerde strake remis for Carlsen i USA00:59 USA godkjenner salg av jagerfly til Taiwan00:58 Ajax i småtrøbbel i mesterligakvalifiseringen00:20 Oslopolitiet anmelder overlast med elsparkesykler23:21 Norge sier nei til Frankrike: Vil ikke ta imot personer reddet i Middelhavet23:03 Statsselskap nekter å selge til staten – møtes i retten22:49 Fin sommerhelg i vente – opptil 25 grader22:46 Sheffield Wednesday klatret til tabelltoppen22:31 Egypts fotballforbund satt under administrasjon etter kaos22:28 Sudans overgangsråd er på plass22:18 Ruud suste til 3. runde i USA22:16 St. Louis får Major League Soccers 28. klubb22:10 Politiet vil avlive hund som bet fireåring i Nordfjord21:52 Italias statsminister Giuseppe Conte har levert sin avskjedssøknad – må fortsette inntil videre21:49 Greta Thunbergs utrolige år21:36 – Jeg har jo sagt fra til LO om kommunale velferdstjenester!21:20 USA gjenopptar Taliban-samtalene21:04 Trump positiv til russisk tilbakekomst i G820:43 Mann alvorlig skadd i ulykke på motocrossbane i Telemark20:41 Stort listeria-utbrudd i Spania20:18 Syk fireåring kan bli sendt til Norge uten IS-mor20:16 Nye sammenstøt i Kashmir20:09 Kapteinens viktigste RBK-kamp19:55 Gresk øy strømløs etter helikopterstyrt19:51 Neville vil ha fotballboikott av sosiale medier19:46 Arnstad svarer på Europa-kritikken: – Totalt uforståelig at de blåser seg opp19:31 Italiensk påtalemyndighet: Open Arms skal gå til land19:30 – Fikk 12 år gamle jenter i bursdagsgave19:05 Målesensorer slått av etter eksplosjon på marinebase i Russland19:00 Borgarting opprettholder beslag mot korrupsjonssiktet Oslo-advokat18:55 Storaviser: Solbakken nær storsignering18:53 Tre personer omkom i helikopterstyrt - gresk øy strømløs18:51 Ødegaard alene på La Liga-toppen i debuten18:50 Nederland vinker brexit-farvel på strandfest18:31 200.000 flere får stemme ved årets lokalvalg18:18 Erna Solberg avbryter Island-tur for å forhandle om bompenger17:36 Toppjockey tatt i doping17:28 Lagde skandale: – Fornærmet statsminister-frue ville inn i cockpit16:59 Norge best i Norden: – Kan ikke slå oss på brystet og si at vi lykkes16:09 Tidligere SV-leder Erik Solheim bytter parti16:05 Italias statsminister varsler sin avgang16:02 Mindre innvandring til Sverige15:31 Ny studie: USA ikke lenger militært overlegne i Asia15:14 Billetthysteri før Sagosens Elverum-møte15:12 Kaprer i Rio truet med å sette fyr på passasjerbuss14:58 – Folk i nord føler seg oversett, overhørt og overkjørt14:44 Ordførerkandidat: – Vi har lurt publikum14:38 Nær kontroll på skogbrannen på Gran Canaria13:57 Ingebrigtsen-brødrene jakter røde blodlegemer13:55 Italia risikerer regjerings-kollaps13:30 Nettdekningen på tog blir bedre13:28 Dagligvaregrossister skal forsyne Forsvaret hvis det blir krig12:58 Flere kaster seg i havet fra redningsfartøy12:26 Turister stjal sand fra strand – risikerer fengsel12:24 United fordømmer rasistisk hets mot Pogba12:20 – Skal vi få til en omstilling, må vi ha hele befolkningen med oss12:19 Ulvevedtak må vente på svensk avklaring12:18 Politikvinne truffet av vådeskudd12:09 Tidal varsler søksmål mot Norge11:40 Støre bekrefter: Er klar til å ta over11:39 Fylkesveien i Jølster åpner igjen11:25 Sjokkerende funn på bunnen av isbre på Grønland11:22 Tusenvis av syriske flyktninger må forlate Istanbul11:13 Volda får nytt mediebygg til 200 millioner11:02 Polsk mann siktet for menneskehandel i Sogn og Fjordane10:38 Brite pågrepet av kinesiske myndigheter10:37 Johnson skisserer ny brexitplan for Tusk10:36 Russland og Kina kritiserer amerikansk rakettest10:06 Folketallet faller i nesten annenhver kommune10:05 Indisk romfartøy i bane rundt månen09:44 Kritikk mot Solskjær etter Pogbas straffemiss09:18 Syriske opprørere trekker seg tilbake09:17 Lavere drivstoffsalg i sommer08:56 Tar du danskebåten til Sverige må du blåse i denne08:25 Antall narkotikasaker økte for første gang på fem år08:07 Pompeo: – Veldig uheldig at tankskipet ble frigitt08:06 Krever gjennomgang av pengebruken i bomselskapene07:49 Lys fra oven gir norske kirker miljøvennlig energi og overskudd07:41 Rødt-politiker anmeldt etter bråk på Karl Johan06:50 Geolog undersøker rasområder i Nordland – flere er evakuert06:46 Eksperter ser muligheter for avansement for Molde og RBK06:15 NFF inspiserer Ullevaal-gresset etter Rammstein-konserten
Siste nytt
05:50NorgeDette skjer i dag05:50NorgeVedum smiler av Støres «slagord-knabbing»05:40NorgeDette skjedde i natt05:38VerdenDonald Trump avlyser besøk til Danmark05:30VerdenUtrydningstruede tigre drepes og selges på det illegale markedet05:30NorgeUndersøkelse: Økonomiske problemer påvirker studentenes skoleprestasjoner05:11NorgeRuter snuser på markedet for elsparkesykler i Oslo05:09VerdenAustralia slutter seg til USA-ledet styrke i Hormuzstredet05:08NorgeBane Nor og Vy med 2.069 innstilte tog på 15 dager04:30VerdenRyanir-ansatte i Spania varsler streik04:21NorgeTiltalte nynazister nektet straffskyld for hatefulle ytringer03:42VerdenAntall eksplosjoner i Sverige øker03:40NorgeVirke: Regjeringsforslag for netthandel gjør vondt verre03:20VerdenBoeing ansetter folk etter krisehalvår02:40VerdenKardinal George Pells anke avvist02:33NorgePST justerte opp farenivå for moskeer uten å si ifra01:51NorgeStøre konkretiserer Aps politireform01:43VerdenOpen Arms har lagt til kai på Lampedusa01:18SportFjerde strake remis for Carlsen i USA00:59VerdenUSA godkjenner salg av jagerfly til Taiwan00:58SportAjax i småtrøbbel i mesterligakvalifiseringen00:20NorgeOslopolitiet anmelder overlast med elsparkesykler23:21PolitikkNorge sier nei til Frankrike: Vil ikke ta imot personer reddet i Middelhavet23:03PengerStatsselskap nekter å selge til staten – møtes i retten22:49NorgeFin sommerhelg i vente – opptil 25 grader22:46SportSheffield Wednesday klatret til tabelltoppen22:31SportEgypts fotballforbund satt under administrasjon etter kaos22:28VerdenSudans overgangsråd er på plass22:18SportRuud suste til 3. runde i USA22:16SportSt. Louis får Major League Soccers 28. klubb22:10NorgePolitiet vil avlive hund som bet fireåring i Nordfjord21:52VerdenItalias statsminister Giuseppe Conte har levert sin avskjedssøknad – må fortsette inntil videre21:49VerdenGreta Thunbergs utrolige år21:36Politikk– Jeg har jo sagt fra til LO om kommunale velferdstjenester!21:20VerdenUSA gjenopptar Taliban-samtalene21:04VerdenTrump positiv til russisk tilbakekomst i G820:43NorgeMann alvorlig skadd i ulykke på motocrossbane i Telemark20:41Helse og livsstilStort listeria-utbrudd i Spania20:18PolitikkSyk fireåring kan bli sendt til Norge uten IS-mor20:16VerdenNye sammenstøt i Kashmir20:09SportKapteinens viktigste RBK-kamp19:55VerdenGresk øy strømløs etter helikopterstyrt19:51SportNeville vil ha fotballboikott av sosiale medier19:46PengerArnstad svarer på Europa-kritikken: – Totalt uforståelig at de blåser seg opp19:31VerdenItaliensk påtalemyndighet: Open Arms skal gå til land19:30Verden– Fikk 12 år gamle jenter i bursdagsgave19:05VerdenMålesensorer slått av etter eksplosjon på marinebase i Russland19:00NorgeBorgarting opprettholder beslag mot korrupsjonssiktet Oslo-advokat18:55SportStoraviser: Solbakken nær storsignering18:53VerdenTre personer omkom i helikopterstyrt - gresk øy strømløs18:51SportØdegaard alene på La Liga-toppen i debuten18:50VerdenNederland vinker brexit-farvel på strandfest18:31Politikk200.000 flere får stemme ved årets lokalvalg18:18NorgeErna Solberg avbryter Island-tur for å forhandle om bompenger17:36SportToppjockey tatt i doping17:28PolitikkLagde skandale: – Fornærmet statsminister-frue ville inn i cockpit16:59PengerNorge best i Norden: – Kan ikke slå oss på brystet og si at vi lykkes16:09PolitikkTidligere SV-leder Erik Solheim bytter parti16:05PolitikkItalias statsminister varsler sin avgang16:02VerdenMindre innvandring til Sverige15:31VerdenNy studie: USA ikke lenger militært overlegne i Asia15:14SportBilletthysteri før Sagosens Elverum-møte15:12VerdenKaprer i Rio truet med å sette fyr på passasjerbuss14:58Politikk– Folk i nord føler seg oversett, overhørt og overkjørt14:44PolitikkOrdførerkandidat: – Vi har lurt publikum14:38VerdenNær kontroll på skogbrannen på Gran Canaria13:57SportIngebrigtsen-brødrene jakter røde blodlegemer13:55PolitikkItalia risikerer regjerings-kollaps13:30ReiseNettdekningen på tog blir bedre13:28NorgeDagligvaregrossister skal forsyne Forsvaret hvis det blir krig12:58VerdenFlere kaster seg i havet fra redningsfartøy12:26ReiseTurister stjal sand fra strand – risikerer fengsel12:24SportUnited fordømmer rasistisk hets mot Pogba12:20Helse og livsstil– Skal vi få til en omstilling, må vi ha hele befolkningen med oss12:19NorgeUlvevedtak må vente på svensk avklaring12:18NorgePolitikvinne truffet av vådeskudd12:09KulturTidal varsler søksmål mot Norge11:40PolitikkStøre bekrefter: Er klar til å ta over11:39NorgeFylkesveien i Jølster åpner igjen11:25VerdenSjokkerende funn på bunnen av isbre på Grønland11:22VerdenTusenvis av syriske flyktninger må forlate Istanbul11:13KulturVolda får nytt mediebygg til 200 millioner11:02NorgePolsk mann siktet for menneskehandel i Sogn og Fjordane10:38VerdenBrite pågrepet av kinesiske myndigheter10:37PolitikkJohnson skisserer ny brexitplan for Tusk10:36VerdenRussland og Kina kritiserer amerikansk rakettest10:06NorgeFolketallet faller i nesten annenhver kommune10:05VerdenIndisk romfartøy i bane rundt månen09:44SportKritikk mot Solskjær etter Pogbas straffemiss09:18VerdenSyriske opprørere trekker seg tilbake09:17MotorLavere drivstoffsalg i sommer08:56MotorTar du danskebåten til Sverige må du blåse i denne08:25NorgeAntall narkotikasaker økte for første gang på fem år08:07PolitikkPompeo: – Veldig uheldig at tankskipet ble frigitt08:06PolitikkKrever gjennomgang av pengebruken i bomselskapene07:49NorgeLys fra oven gir norske kirker miljøvennlig energi og overskudd07:41PolitikkRødt-politiker anmeldt etter bråk på Karl Johan06:50NorgeGeolog undersøker rasområder i Nordland – flere er evakuert06:46SportEksperter ser muligheter for avansement for Molde og RBK06:15SportNFF inspiserer Ullevaal-gresset etter Rammstein-konserten
Populært