Ekstremismeforsker Lars Gule: – Moské-angriperen i Bærum kan ha bommet i planleggingen eller handlet på impuls

VIDEO: Terrorforsøket i moskéen i Bærum - Dette er saken
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis målet var å slå til mot en full moske og utføre massedrap, har han bommet i planleggingen. Men omstendighetene kan også tyde på at angrepet var en impulshandling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det sier ekstremismeforsker Lars Gule. Han understreker at det på nåværende tidspunkt kun blir spekulasjoner.

Men ut i fra det faktum at det bare var en håndfull personer til stede i Al-Noor Islamic Centre-moskeen i Bærum da 21-åringen slo til, kan det tyde på at gjerningsmannen manglet kunnskap om interne rutiner i moskeen.

– Man kan jo bare spekulere i om det skyldes dårlig forberedelse, manglende planlegging og undersøkelser i forkant av angrepet. Men dersom hensikten var

Ekstremismeforsker Lars Gule.
Ekstremismeforsker Lars Gule.

å gjennomføre en masseskyting i en fullsatt moske, så har han forberedt seg svært dårlig. Han har ikke en gang forholdt seg til når det er ettermiddags- eller kveldsbønn, påpeker Gule.

Fakta om moskéskytingen og drapet i Bærum

* Lørdag ettermiddag klokken 16.07 meldte politiet om skyting på Al-Noor Islamic Centre i Bærum.

* Personen som ringte inn, snakket veldig dårlig norsk, og politiet oppfattet ikke først trusselnivået som veldig høyt.

* Da politiet ankom moskeen, fikk de kontroll på én gjerningsmann. Mannen – en ung norsk statsborger tidlig i 20-årene – ble pågrepet med hjelp fra personer tilknyttet moskeen. Han er siktet for drapsforsøk for hendelsen.

* To våpen ble funnet inne i moskeen, men det er foreløpig ikke bekreftet hva slags våpen det er snakk om. Politiet har bekreftet at flere skudd ble avfyrt inne i moskeen.

* Ingen ble alvorlig skadd i skyteepisoden, men en mann som tilhørte moskeen ble sendt til sykehus med lettere skader.

* Lørdag kveld rykket politiet ut med store styrker til en adresse på Eiksmarka i Bærum. Der fant de en ung kvinne død. Dødsfallet ble satt i sammenheng med hendelsen ved moskeen tidligere på dagen.

* Mannen i 20-årene er siktet for drap på kvinnen, som ifølge politiet er stesøsteren til den siktede mannen. Mannen har hatt tilhold i boligen der kvinnen ble funnet død.

* Politiet uttalte lørdag kveld at de hadde funnet flere innlegg fra gjerningsmannen på internett, og at dette vil bli undersøkt videre. De har ennå ikke oversikt over gjerningsmannens motiv.

* Hendelsen ved moskeen blir etterforsket som et forsøk på en terrorhandling, og politiet sier de vurderer fortløpende om de skal utvide siktelsen.

* Det ble gjennomført et kort avhør av siktede natt til søndag, men han ønsket ikke å forklare seg for politiet. Det vil bli gjort nytt forsøk på avhør i løpet av søndag, ifølge politiet.

* Søndag blir høytiden id feiret blant norske muslimer, og store politistyrker har møtt opp utenfor moskeer over hele landet – som et forebyggende tiltak.

(Kilder: NRK, VG, Dagbladet, Aftenposten, politiet)

Les også: – Selvradikalisering kan gå uhyggelig fort på nettet

Les også: 21-åringen tok videoopptak under moskeangrepet

– Ekstra pussig

Søndag ble høytiden eid feiret blant muslimer, men den væpnede 21-åringen valgte å gå til aksjon dagen før feiringen da moskeen var nærmest tom.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Blomster ligger utenfor hjemmet til den drepte kvinnen i Bærum. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
Blomster ligger utenfor hjemmet til den drepte kvinnen i Bærum. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

– Det naturlige ville jo være å sjekke kalenderen, og den forteller at eid-feiringen skulle begynne søndag kveld. Den kan også markeres noen dager. På lørdag, da angrepet fant sted, var det meg bekjent ingen som feiret. Da er det ekstra pussig at han ikke har sjekket bønnetider og eventuelt andre arrangement, mener Gule.

Les også: Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17) ble drept

– Kan tyde på at han var drevet av impuls

Han åpner likevel for en annen forklaring på tidspunktet som ble valgt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det kan også tyde på at han var drevet av impuls, at han ikke hadde noe valg, at han måtte gjøre det da det skjedde. Det kan henge sammen med drapet på stesøsteren, fordi det da kun ville være et tidsspørsmål før det ble oppdaget og han ville komme i politiets søkelys. Her er det ting som åpenbart er uavklart, og det vil det være til forklaringen fra siktede og etterforskningen har oppklart dette, sier professoren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Faren til terrorsiktet takker for kondolanser fra moskeen

VIDEO: Politiet har videoopptak som Manshaus tok i moskeen

– Åpner for psykiatrien

Han mener gjennomføringen av angrepet vil kunne få betydning for om 21-åringen blir vurdert som tilregnelig eller ikke.

– Det som åpner for psykiatriske vurderinger i dette, er blant annet knyttet opp mot drapet på stesøsteren. Det at han var utstyrt med våpen, vi har hørt om to hagler og en pistol, skuddsikker vest, hjelm og annen beskyttelse, er på sin side åpenbart et uttrykk for forberedelser. I tillegg var han snauklipt. Men vi skal være svært forsiktige med å trekke bastante konklusjoner før det er gjennomført en psykiatrisk evaluering, svarer Gule.

Les også: Medelever ved folkehøgskole var bekymret for Manshaus

Dette vet vi om Philip Manshaus

* Philip Manshaus (21) er født og oppvokst i Bærum kommune og er norsk statsborger.

* Gikk videregående skole på Oslo By Steinerskole. Før dette gikk han på vanlig offentlig skole, ifølge et intervju med Framtida fra 2015.

* Manshaus er siktet for drap og terrorhandling.

* Lørdag like etter klokken 16 tok han seg inn i moskeen til Al-Noor Islamic Centre på Skui i Bærum og begynte å skyte. Ingen ble drept i angrepet.

* Samme dag ble hans 17 år gamle stesøster funnet død i boligen på Eiksmarka i Bærum hvor begge bodde. Manshaus er siktet for å ha drept henne.

* Han erkjenner ikke straffskyld og har nektet å forklare seg for politiet.

* Mandag ble han varetektsfengslet i fire uker, hvorav to uker i full isolasjon.

* Den mistenkte gjerningsmannen var aktiv på flere nettforumer, og politiet bekrefter at de ble varslet om mannen for en stund siden.

* Siktede har uttrykt høyreekstreme holdninger, uttrykt holdninger i form av hyllest av Vidkun Quisling, og han har vist innvandrerfiendtlige holdninger, ifølge politiet. PST fikk tips om 21-åringen for et år siden.

* Ifølge Nettavisen er Manshaus tidligere ustraffet.

* Før moskéskytingen la en person i Manshaus' navn ut om lag 20 bilder, som angivelig skal vise ham i ulike aldre, fra han var nyfødt til i dag.

* I et innlegg publisert før angrepet lørdag ble Brenton Tarrant, som skjøt 51 mennesker i en moské i Christchurch på New Zealand i mars, omtalt som et forbilde.

* Han omtalte også 19-åringen som gjennomførte et angrep på en synagoge i California i mai og 21-åringen som nylig drepte 20 mennesker på et kjøpesenter i Texas, som Tarrants disipler. Han antyder videre at han selv ville bli en tredje disippel.

* Innleggene som ble lagt ut lørdag, tyder også på at Manshaus ville sende direkte på nettet mens han begikk ugjerningen i moskeen, men at han ikke fikk det til, ifølge terrorforsker Tore Bjørgo.

(Kilde: NTB)

Ser paralleller til Breivik

Han ser også paralleller til massedrapsmannen som angrep Utøya og regjeringskvartalet i 2011.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er flere trekk som kan ligne på Breivik med tanke på fremtoning og påkledning.

Her føres Philip Manshaus inn i rettssalen i Oslo tingrett. Foto: Lefteris Karagiannopoulos / Reuters
Her føres Philip Manshaus inn i rettssalen i Oslo tingrett. Foto: Lefteris Karagiannopoulos / Reuters

Det faktum at han ikke har noe imot fotografering forteller også noe om en type personlighet som kan grense til det narsissistiske eller sykelig selvopptatthet. Det betyr ikke automatisk at han er utilregnelig. Så er det et spørsmål om dette kan være et personlighetstrekk eller noe som har utviklet seg som del av den såkalte radikaliseringsprosessen, sier ekstremismeforskeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: PST bekrefter tips om terrorsiktet 21-åring

Advarer mediene: – Det er farlig

Han advarer samtidig mediene mot å publisere bilder som siktede har lagt ut av seg selv. Gule forstår at det kan være fristende for å få variasjon av bilder, men hans oppfordring er å velge ett bilde, ikke slå det stort opp, og heller ikke gjenta navnet mer enn nødvendig.

– Det er åpenbart at han har forsøkt å ta regien ved å legge ut bilder i sosiale medier. Mange av disse bildene er allerede brukt. Selv om offentligheten har interesse av dette, bør mediene være veldig forsiktige med å la seg forføre av angriperes forsøk på å ta regi. Årsaken er at bilder gir identifikasjon, og det vil kunne appellere til en del som sympatiserer med angriperen. Det er det som er det farlige, fordi det kan gjøre vedkommende til martyr og helt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dermed oppnår mediene det stikk mosatte av å skape avsky. Det skal ikke mange sympatisører til. Det er et sterkt musilimhat der ute med høy intensitet. Vi må ikke motivere og inspirere disse, advarer Lars Gule.

Les også: Bærum-ordfører: – Det handler om å trygge det muslimske miljøet

VIDEO: Politiadvokaten: Fortsatt mange ubesvarte spørsmål