Presseforbundet: VGs alvorligste feil var håndteringen av Sofie som kilde

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Elin Floberghagen. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Les mer Lukk

Det viktigste spørsmålet i VG-saken er hvordan mediene behandler kilder som ikke er medievante, mener generalsekretær Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund.

Etter at VG onsdag kveld la fram sin evaluering av dekningen av den såkalte Giske-videoen kommenterte Floberghagen saken overfor TV 2.

– Jeg synes forholdet til Sofie og hvordan mediene håndterer kilder som er uvant med mediene, er det viktigste spørsmålet her. Der er VG tydelig i sin beklagelse, sier Floberghagen.

VG har ikke funnet grunnlag for å konstatere at reporteren har fabrikkert sitat i saken, og journalist Lars Joakim Skarvøy avviser blankt at han har fabrikkert Sofies sitat. Nyhetsredaktør Tora Bakken Håndlykken i VG konstaterer at her står det ord mot ord.

– I min forstand av presseetikken skal kilden ivaretas. Hvis Sofie ikke kjenner seg igjen i det VG skriver, så er det VGs ansvar. Man må lytte til det hun har å si. Hun har gjentatte ganger forsøkt å komme fram med sin historie uten å lykkes. Det er den alvorligste feilen i denne saken, sier Floberghagen.

Hun mener det er stor forskjell på profesjonelle kilder og personer som ikke har vært i mediene før. De sistnevnte har mediene et spesielt ansvar for, mener generalsekretæren.

Hun hadde onsdag kveld ikke finlest hele rapporten fra VG og var opptatt av å finne ut mer om hvilke tiltak avisen setter i verk for å bedre kontrollrutinene.

VIDEO: Se opptak av VGs pressekonferanse her:

Your browser doesn't support HTML5 video.

VG fremla rapporten om Giske-saken