Ungdomspolitikere følte seg truet av VG-journalist

<p>Himanshu Gulati forteller at flere ungdomspolitikere hadde ubehagelige opplevelser med journalist Lars Joakim Skarvøy Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix</p>
Himanshu Gulati forteller at flere ungdomspolitikere hadde ubehagelige opplevelser med journalist Lars Joakim Skarvøy Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Skulle ødelegge karrieren deres om de ikke snakket med ham.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Nettavisen skal VG-journalist Lars Joakim Skarvøy ha opptrådt truende overfor ungdomspolitikere i Fremskrittspartiets Ungdom (FPU). Historien som fortelles om daterer seg tilbake til 2011 da Trond Birkedal ble siktet for seksuell krenkende adferd og senere sex med mindreårig.

Innrømmer overtramp: Sjefredaktør Gard Steiro: – Det har skjedd alvorlige feil

Daværende nestleder i ungdomspartiet Himanshu Gulati, som nå sitter på Stortinget, sier til Nettavisen at Skarvøy som dekket rettssaken skal ha kontaktet ungdom mellom 17 og 20 år og truet med å ødelegge karrieren deres om de ikke fortalte ham alt de visste om saken.

– Det ble helt tydelig oppfattet at han ville lage negative saker om dem. Jeg vil som tidligere nestformann få beklage overfor mine tillitsvalgte at ikke vi turte å ta saken med ledelsen i VG. Vi var rett og slett for redde den gang, sier han.

Det har den siste uken stormet rundt den politiske journalisten i VG. Etter at TV 2 intervjuet den unge kvinnen som danset med Ap-politiker Trond Giske på Bar Vulkan i Oslo, ble det kjent at Skarvøy fabrikerte deler av sitatet hennes, og at hun opplevde adferden hans som truende.

Ikke imponert: PR-veteran lite imponert over VGs håndtering

Gransker journalistikken

I ettertid har en annen kvinne fortalt til Dagbladet at hun følte seg krenket av måten VG håndterte saken. Denne kvinnen mottok i sin tid en SMS fra Trond Giske med spørsmål om hvor det var nachspiel. Kvinnen fastholdt hele tiden at hun ikke opplevde meldingen fra Giske som upassende.

VG-journalist Lars Joakim Skarvøy intervjuer Knut Arild Hareide under KrFs ekstraordinære landsmøte på Gardermoen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
VG-journalist Lars Joakim Skarvøy intervjuer Knut Arild Hareide under KrFs ekstraordinære landsmøte på Gardermoen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– I nesten tre uker har jeg fått kjenne på kroppen hvor krenkende og provoserende det er å bli fratatt definisjonsmakt over meg selv og min egen opplevelse, sa kvinnen til Dagbladet i desember 2017.

Kan ende i retten: Mener Giske kan kreve erstatning fra VG

Konsernsjef Kristin Skogen Lund i Schibsted, som eier VG, forteller til Dagbladet at det snart vil foreligge en rapport av granskningen av Skarvøys journalistikk.

– Den er ferdig innen ett eller to døgn, trolig i løpet av helga. Så skal den bare kvalitetssikres, sier hun.

Ville ødelegge

Det spørs nå om rapporten blir forsinket all den tid nye tilfeller som Nettavisens oppslag dukker opp. Stortingspolitiker Gulati fra Frp sier til Nettavisen at han er blitt kontaktet av flere av de som ble kontaktet som forteller at de føler et ubehag når de ser Skarvøys navn.

Journalistikken påvirket: Ap-topper i Trøndelag: – VG-artikkel påvirket Giske-vraking

En anonym ungdomspolitiker sier til Nettavisen at Skarvøy var manipulativ og presset på for å få informasjon. Da mannen ikke ville bidra til saken, skal Skarvøy ha blitt truende.

– Han sa det kom til å ødelegge valgkampen min og ødelegge den politiske karrieren min, sier den tidligere FpU-eren til Nettavisen.

Det har ikke lyktes Nettavisen å få kommentar fra Skarvøy. Også ABC Nyheter har forsøkt å komme i kontakt med journalisten.

Personvernpolicy