Jakter Shackletons fortapte polarskip

Your browser doesn't support HTML5 video.

Jakter Shackletons fortapte polarskip
Det norskbygde skipet ble knust av pakkisen i 1915. Med norsk hjelp starter jakten etter polarskipet «Endurance».

Forskningskipet «S.A. Agulhas II» bryter akkurat nå isen i Weddelhavet ved Antarktis. Bokstavelig talt.

Etter avsluttet arbeid på det gigantiske isflaket Larsen C og isfjellet A68, har forskerne begynt jakten på «Endurance» – det norskbygde skipet briten Ernest Shackleton måtte forlate i november 1915.

Det sank etter å ha tapt mot pakkisen som kranser Antarktis.

Tidligere denne uken var forskerne 120 kilometer unna det antatte punktet hvor skipet ligger. Man regnet da med å nå frem «en av de nærmeste dagene».

– Episk utfordring

Ernest Shackleton (th) og fotografen Frank Hurley ved leiren på isen. Les mer Lukk

Ekspedisjonens leder, britiske John Sears, som har mer enn 25 års erfaring fra polare strøk, er fornøyd med undersøkelsene på Larsen C og isfjellet. Han priser arbeidet som er gjort i isende kulde og snø for å avdekke flere av Weddelhavets hemmeligheter.

«Nå ser vi fram mot ekspedisjonens neste fase. Vi begynner å lete etter Ernest Shackletons Endurance og håper inderlig å lokalisere vraket. Det vil være en episk utfordring!”, sier Sears i en melding på hjemmesiden «Weddel Sea Expedition 2019».

«Selv om oddsene for suksess i begynnelsen var imot oss, har gunstig is- og værforhold løftet humøret og vi tror det vil bli mulig å nå leteområdet, sier Mensun Bound, en annen deltager.

Det er også mulig å følge ferden på mikrobloggen twitter. (Saken fortsetter under tweeten fra 30. januar)

Både skipets ferd og posisjon er godt dukumentert. Kapteinen Frank Worsley og mannskapet overlevde forliset, og han noterte posisjonen ved hjelp av sekstant og kronometer før de forlot Endurence i november 1915.

Egentlig et norsk skip

I letingen vil det bli benyttet norskutviklet teknologi. Kongsberg-gruppens ubemannede undervannsrobot Hugin skal kartlegge havbunnen. Etter planen skal ikke vraket heves, men kun dokumenteres og fotograferes.

Da Endurance la ut på sin siste ferd var fotografen Frank Hurkley med om bord, og hans ikoniske bilder viser hvordan ferden endte. Et eget mørkerom var bygd inn i skipet allerede fra starten.

Skipet het opprinnelig «Polaris» og ble bygd for turister og jegere på jakt etter isbjørn, ved Framnæs verft i Sandefjord.

Den britiske polarforskeren Ernest Shackleton kjøpte Polaris i 1914 fra den norske rederen Lars Christensen.

– Polaris ble bygget som et fartøy for polare strøk, men ikke for å fryse fast i pakkisen. Den var isforsterket, men skroget hadde en tradisjonell form, sier Geir Kløver, direktør ved Frammuseet, til ABC Nyheter.

Fram-museet på Bygdøy i Oslo. Polarskuta ble bygget i 1891/ 92 og med en annen kjøl enn Endurance. Les mer Lukk

Den legendariske polarskuta «Fram» har altså fått sin egen bygning på Bygdøy i Oslo. Den ble bygget av Colin Archer 1891-92 i samarbeid med Fridtjof Nansen, som ville ha et spesialbygd fartøy til driften over Polhavet 1893-1896.

Kløver påpeker at Fram ble bygget nettopp for å kunne fryses fast i isen. Skipet fikk et rundt skrog og en innvendig kjøl, slik at skroget ble løftet opp på isen istedenfor å bli presset sammen av ismassene slik tilfellet var med Polaris/ Endurance.

Skeptisk til letingen

Direktøren er skeptisk til anstrengelsene som nå blir gjort for å finne Shackletons fortapte skip:

– Når det gjelder å finne Endurance så blir det mer for å ha gjort det. Det er lite ombord som vi ikke kjenner til. Fotografiene som ikke ble tatt med på den videre sledeferden ble ødelagt av fotografen Frank Hurkley, slik at han ikke skulle angre på valget sitt, sier Geir Kløver.

– Fra norske øyne skulle vi heller sett at skipet Antarctic ble funnet, mener direktøren.

– Der var Carl Anton Larsen kaptein. Han berget sine menn gjennom en overvintring i en steinhytte på Paulet-øya, og rodde etter hjelp neste sommer, sier han.

Den norske forskeren Dag Ottesen ved Norges geologiske undersøkelse (NGU) er med på ekspedisjonen. ABC Nyheter har ikke lykkes med å få en kommentar fra maringeologen som nå leter etter Endurance.