Mindre snø enn normalt, men mye i vente i sør

Det er mindre snø enn normalt i vinter, men i deler av Telemark og Agder kan det de neste dagene komme opp mot en halv meter nysnø, ifølge meteorologene. Les mer Lukk

Store deler av landet er snødekt, men det er mindre enn normalt. Fram mot helga blir det ordinært vintervær og lite dramatikk, ifølge Meteorologisk institutt.

På Sørlandet kan det imidlertid bli tilløp til dramatikk i form av opptil en halvmeter med snø de neste dagene.

– Lokalt i Telemark og Agder kan det komme både 30, 40 og 50 centimeter snø, så vi har ute gult varsel om vanskelige kjøreforhold, sier vakthavende meteorolog Håvard Thorset ved Meteorologisk institutt til NTB.

– Det meste av snøen kommer i sørlige deler og blir nok våt og tung å måke, sier han.

Sjekk hvordan været blir fremover der du er

Mindre snø enn normalt

Relativt få steder i Norge har over 1 meter snø i vinter, og dette er under normalen. Mest snø er målt på fjellet Mannen i Møre og Romsdal der det nærmer seg 3 meter.

Lyngsalpene har rundt halvannen meter, og også på Bjorli og i enkelte deler av Troms nærmer snødybden seg dette.

– Snømengden er mindre enn normalt. Med unntak av i Telemark og Agder er det heller ikke så mye snø som ventes, sier Thorset.

Aktuelt:USA rammes av historisk kulde fra Arktis

Rasfaren øker ikke

Flere bygdesamfunn i Lofoten er fortsatt evakuert som følge av rasfare, men denne faren vil neppe øke de kommende dagene, tror meteorologene.

– Det ser ganske bra ut. Det ventes ikke ny nedbør i Lofoten de kommende dagene, og temperaturen vil ligge rundt null. Så lenge det ikke blir plussgrader, vil skredfaren neppe øke, sier Torset.

Skredfaren i Lofoten, først og fremst på Vestvågøya og Flakstadøya, er imidlertid fortsatt på nivå 3, som er nest høyest, ifølge varsom.no.

Innsikt:Derfor blir du lettere forkjølet når det er kaldt

Kulden avtar

De siste dagene har det vært over 40 kuldegrader i Finnmark, men gradestokken der har siden krøpet oppover. Onsdag var det kaldest i Hedmark og Oppland med temperaturer ned mot minus 32.

– Det blir nok kuldegrader over store deler av landet også framover mot helga, men ikke så mange. Kaldest blir det trolig i indre strøk av Nord-Norge, sier Thorset.

Aktuelt:Ti myter og fakta om kropp og kulde

Kan blåse opp

Selv om snømengde er mindre enn normalt, kan det på utsatte fjelloverganger blir vanskelige kjøreforhold fram mot helga.

– Fjellet i Sør-Norge kan vente seg liten til stiv kuling fra øst/sørøst de kommende dagene. Med nysnø kan nok det gi noe fokk, men vi har ikke sendt ut varsel, og det ser ut til å roe seg i helga, sier Thorset.

– Det har også blåst en del i Finnmark, men vinden avtar torsdag. Inn mot helga kan det nok bli opp mot kuling enkelte steder i Nordland og Finnmark, sier han.

Men det er jo januar, og i det store og hele ligger det an til ordinært vintervær med lite dramatikk, sier Thorset.