Krigsveteran slår tilbake mot Michelet: – Hun har ikke forstått krigen

Ragnar Ulstein mottar forsvarets hederskors i forbindelse med markeringen av frigjøringsjubileet og Forsvarets veterandag på Akershus festning, 8. mai 2015. Les mer Lukk

Ragnar Ulstein tar et kraftig oppgjør med forfatter Marte Michelet etter boklanseringen «Hva visste hjemmefronten? Holocaust i Norge: Varslene, unnvikelsene, hemmeligholdet».

– Svært mange jøder flyktet til Sverige ved hjelp av norske motstandsfolk. I etterpåklokskapens lys spør de hvorfor hjemmefronten ikke gjorde det ene eller det andre. Jeg er trøtt av dette. Det er en håpløs diskusjon, sier motstandsmannen Ragnar Ulstein (98), i et intervju med Dagsavisen.

Under 2. verdenskrig reiste Ulstein til England for å verve seg til de norske styrkene. Han kjempet sammen med Kompani Linge under landgangen i Reine i desember 1941. Senere fulgte flere sabotasjeaksjoner mot tyske forsynings- og troppeskip. Fra høsten 1944 ledet han oppbyggingen av hjemmestyrkene i Sogn.

– Dypt problematisk

Torsdag slapp forfatteren Marte Michelet boken om den norske hjemmefronten. Utgivelsen skapte umiddelbart debatt. Forfatteren skriver at Hjemmefronten ikke ville gripe inn for å redde jøder som skulle deporteres fra Norge til Tyskland.

– Hele sammenblandingen av aktører og historikere, og kontrollen aktørene har hatt over fortellingen om hjemmefronten og jødedeportasjonene, er dypt problematisk, mener Marte Michelet.

– Motstandsfolk visste ikke mer enn andre

Marte Michelet

I boken blir Norges høyest dekorerte krigshelt, Gunnar «Kjakan» Sønsteby, nevnt som en av dem som skal ha visst om deportasjonene.

– Blant hjemmefronten ble jødene ansett som belastende, de var uverdige ofre, sa Marte Michelet under boklanseringen.

Nå tar 98 år gamle Ragnar Ulstein avdøde Sønsteby i forsvar.

– Som gammel motstandsmann selv visste jeg at Sønsteby heller ikke visste nok. Motstandsfolk visste ikke mer enn andre. Dette var i okkupasjonens tåke av propaganda og rykte, sier Ulstein til Dagsavisen, og legger til:
– Marte Michelet har ikke forstått krigens vesen.

– Et alvorlig tillitsbrudd

VGs anmelder skriver at Ulstein ikke skal ha blitt oppringt om innholdet i boken før utgivelsen. Ulstein bekrefter at han ikke fikk boken før samme dag som den var ute i butikk.

Gunnar «Kjakan» Sønsteby

– Et alvorlig tillitsbrudd, skriver Ulstein i en e-post til VG. Han viser til at Michelet intervjuet ham i forbindelse med researchen av boken.

– Jeg viste henne tillit. (...) Jeg snakket fritt, uten å ha fått liste på spørsmål, slik at jeg kunne ha forberedt meg. (...) Derfor var det ille at jeg ikke fikk tilsendt den delen av intervjuet hun kom til å bruke, eller bygge på, påpeker Ulstein.

Marte Michelet sier det aldri ble avtalt noen sitatsjekk.

– Det ville jo også ha vært unaturlig, ettersom Ulstein er en aktør, sier hun til avisen.