Cappelen skal ha fått råd om å ikke bruke Svinesund. Så ble lasten tatt.

Elden kritisk til forklaring: – Hva er vitsen med å få råd da?

Gjermund Cappelen hevder Eirik Jensen rådet han til å ikke frakte hasj over Svinesund. Les mer Lukk

Gjermund Cappelen hevder å ha blitt rådet av Eirik Jensen til å ikke frakte hasj over Svinesund. Likevel fortsatte hasjlastene å komme over grensen.

BORGARTING LAGMANNSRETT (ABC Nyheter): Onsdag fortsatte Eirik Jensens forsvarer John Christian Elden sin utspørring av Gjermund Cappelen.

Elden viste til hasjbaronens første avhør med Spesialenheten 13. januar 2014, der Cappelen ble spurt om han hadde fått informasjon fra Jensen om grenseoverganger.

– Nei, men han har gitt meg anbefalinger. Han rådet om at man ikke skulle bruke Svinesund, forklarte Cappelen i retten onsdag.

Les også:Offensiv Elden grillet Cappelen: – Hvordan lager du en løgnhistorie?

– Kunne ikke råde over det

Det påståtte rådet ble imidlertid ikke fulgt. Den 6. juni 2012 beslagla tollvesenet 177 kilo hasj på Svinesund, en last som tilhørte Cappelen og hans hasjnettverk.

Advokat John Christian Elden under ankesaken mot Gjermund Cappelen og Eirik Jensen i Borgarting lagmannsrett. Les mer Lukk

– Hva er vitsen med å få råd da, når du ikke følger de?, spurte Elden.

– Det kunne jeg ikke råde over. Jeg ga beskjed til hovedleverandøren, men speditøren hørte ikke på det. Skal man levere i Oslo eller Fredrikstad, kan man ikke kjøre inn i Norge ved Trøndelag, sa han.

Cappelen forklarte i avhør at Jensen «overvåket» alle grenseoverganger inn til Norge. Tirsdag innrømmet han at ordet «overvåkning» var et feil uttrykk, men at Jensen angivelig ga beskjed dersom lastene ble stoppet.

Les også:Cappelen grillet om badet: – Sa du at han skulle slippe å betale?

Latter i salen av kommentar

Under utspørringen ønsket Elden svar på hva han syntes om at Jensen ikke hadde varslet om tollkontrollen i 2012, da 177 kilo hasj ble beslaglagt.

– Jeg lurer på om Eirik kanskje begynte å bli litt slapp etter flere gode år, sa Cappelen.

– Men du betalte han fortsatt?, sa Elden.

– Jeg lot tvilen komme ham til gode, sa Cappelen, til latter fra flere fremmøte i salen.

Cappelen snudde seg mot Jensen og spurte «hva var det?», før Jensen smilte mot bærumsmannen. Begge nikket og trakk på smilebåndet.

Endret forklaring

Elden presset Cappelen flere ganger på motstridende forklaringer om pengeoverleveringer og innførsler bærumsmannen har kommet med i avhør og retten. Elden trakk fram at hasjbaronen i avhør har flyttet tidspunktet for en innførsel fra desember til oktober etter at han hadde fått vite at politiet i Asker og Bærum hadde spanet på ham i desember.

Cappelen har tidligere innrømmet flere løgner og feil under de første avhørene med politiet.

– Det var en klønete start på saken. Jeg kan ikke si noe annet enn at det jeg forklarte den gang var feil, sa han.

VIDEO: Dette er Cappelen/Jensen-saken:

Your browser doesn't support HTML5 video.

Dette er Jensen/Cappelen-saken

– Var det problematisk for deg å holde helt forskjellige historier når du først sa at du ble presset til å selge narkotika, før du senere gikk tilbake på det?

– Den forklaringen gikk jeg tilbake på ganske raskt, men det har aldri vært tema hos Spesialenheten. Dette har jeg endret ordentlig underveis.

– Hvorfor gjorde du det?

– Det var sånn det ble. Jeg følte meg kanskje fanget etter den første forklaringen. Det var en klønete start, sa Cappelen. Han minnet om at han ikke ønsket å samarbeide med Asker og Bærum politidistrikt etter pågripelsen, men at han med en gang la kortene på bordet overfor Spesialenheten.

Les også:– Eirik kan ikke ha brukt opp pengene jeg har gitt ham

– Jeg prøvde å holde maska

Elden ønsket deretter svar på om forretningspartnere av Cappelen, som blant annet drev et snusselskap, visste om hasjvirksomheten.

Juryen i sal 250 Oslo Tingrett ved ankesaken mot Gjermund Cappelen og Eirik Jensen i Borgarting lagmannsrett. Les mer Lukk

– Jeg flagger ikke til vanlige forretningsfolk at jeg driver med narkotika, sa bærumsmannen.

– Betyr det at du hadde en fasade?, spurte Elden.

– Ja, svarte Cappelen kort.

– Virket den?, ønsket Elden å vite.

– Jeg prøvde å holde maska så godt jeg kunne, sa Cappelen.

Les også:Cappelen avfeier påstått Jensen-lån

Stolte ikke på Jensen

I retten innrømmet Cappelen at Jensen ikke bestandig visste hvor hasjoverleveringene skjedde. Jensen visste heller ikke hvor hasjen ble lagret.

– Jeg har ikke stolt på Eirik når det gjelder hvor hasjen ligger, sa Cappelen

– Hvorfor stolte du ikke på Eirik?

– Det var så store verdier. Snakket han med andre kriminelle, kunne de fjerne varene fra stedet.