Pensjonist fra Rena taler ulvens sak i retten

Tore Hauge fra Rena i Åmot kommune ble «bygdas stemme» da dyrerettighetsorganisasjonen NOAH arrangerte demonstrasjon mot ulvejakta i januar. Hauge mener han representerer mange som ikke tør si fra at de ønsker ulv i naturen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Les mer Lukk

Vi må lære oss å leve med rovdyra, mener Tore Hauge fra Rena. Nok en gang skal han forsvare ulvens rett til å leve, denne gang i retten.

I januar sto 63-åringen foran Stortinget for å vise at det fins ulvetilhengere i Østerdalen, midt i rovdyrets kjerneområde. Nå har WWF Norge innkalt ham som vitne i saken der organisasjonen anklager staten for å skyte så mange ulv at hele bestanden er truet. Saken behandles av Oslo tingrett denne uka.

– Jeg kan kanskje representere alle de tause stemmene som ikke tør å stå fram, svarer pensjonisten på spørsmål om hva han tror han kan bidra med i saken.

Aktuelt: Død ulv til tingretten

Sterke interesser

Han hevder politikere og skogeiere som vil leie ut jaktterreng, får lov å stå fram som om de representerer hele bygda, men at det fins mange som mener noe annet. Likevel forstår han at folk kan bli redde når ulven kommer tett på.

– Men det er jo snart farlig alt som er ute i naturen. Vi må lære oss å leve med disse store rovdyrene, ikke bare ulven, sier Hauge til NTB.

Selv ser han ulvespor utenfor huset og traff på en bjørnefamilie – en binne med to unger – ikke langt fra postkassa si, uten å bli redd.

Reportasje: Bli med på ulvejakt i serbiske skoger

Han reagerer sterkt på at de to flokkene kjent som Julussa og Osdalen ble felt. De holdt til i et område med lite beitedyr og med god tilgang til elg og annet vilt.

– Det er de to flokkene det er minst konflikt med. At de skjøt dem, viser hvor galt det er med forvaltningen, sier han.

Aktuelt: Rekordmange ulv felt i lisensjakta

Sterke reaksjoner

Det har kostet å tale ulvens sak i det mest ulvetette området i Norge. Under ulvedemonstrasjonen i januar fortalte han NTB at det ble dumpet lass med søppel på trappa.

Etterpå rådet vennene ham til å holde seg unna sosiale medier. Det som sto der, var for stygt. Men på butikken fikk han høre det.

– Jeg ble kalt tosk og bedt om å flytte ut av bygda. Det var ikke noe gøy å oppleve, det går innpå deg, sier han.

Staten avviser WWFs påstander om at lisensjakta slik den praktiseres, bryter med naturmangfoldloven og Bernkonvensjonen. Saken går i Oslo tingrett fram til fredag.

Aktuelt:

Merkingen av ulv avsluttes av hensyn til hjort og andre dyr

Ulv i Belgia for første gang på 100 år

Én ulv sto bak økning i saueskader