Én ulv sto bak økning i saueskader

Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ulven som ble felt i Østre Toten i august, sto bak en av fem saueskader forårsaket av rovvilt i år. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Totalt er 1.546 sau dokumentert drept eller skadd av de fem store rovviltartene i Norge i år. Det er en økning på omtrent 100 dyr fra i fjor, og i fjor var tapstallene de laveste siden årtusenskiftet, opplyser Miljødirektoratet.

Det er påvist at ulvetispa som ble felt 7. august i Østre Toten, hadde tatt 309 sauer eller lam.

Det utgjør nesten en femdel av det totale antallet påviste rovviltskader på sau i år. Ser man bort fra skadene denne tispa sto for, var de øvrige dokumenterte tapene på grunn av ulv de laveste siden årtusenskiftet.

Streifdyr

– At tapene generelt har gått ned, er selvfølgelig en mager trøst for sauebønder som har mistet mange dyr. Ulv kan vandre lange strekninger, og derfor er det vanskelig å gardere seg mot at streifdyr gjør skade, sier Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet.

Statens naturoppsyn har aldri dokumentert så få skader på sau gjort av kongeørn som i år. Antallet er halvert siden 2009.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skader påvist av gaupe er også redusert til en tredel de siste ni årene. Bjørneskader har også gått ned siden i fjor.

Omstilling

Hittil i år er det mottatt 1.286 søknader om å få erstattet sau som er tatt av rovvilt. Antallet har aldri vært lavere, ifølge Miljødirektoratet.

– En del av nedgangen er en direkte konsekvens av omstilling i områder med bjørn og ulv. Det er ikke ønskelig at sau og lam beiter i utmark der det er mye av våre to største rovdyr. Derfor er det også brukt betydelige ressurser for å omstille driftsenhetene i disse områdene og til tiltak for å forhindre skader, sier Hambro.

Antall sau i Norge har økt fra 2,2 millioner i 2012 til 2,45 millioner i 2016. Årets tall er ikke klare. Totalt er det i år søkt om erstatning for tap av 34.034 dyr. Det er en liten økning fra i fjor.