IS: Hverken konkurs eller tilintetgjort

Your browser doesn't support HTML5 video.

IS: Hverken konkurs eller tilintetgjort
Etter fjorårets nederlag i Syria og Irak går IS igjen under jorda. De har rikelig med midler til å vekke sine sovende terrorceller.

«Kalifatet» i Syria og Irak er bombet sønder og sammen, men terrorgruppa Den islamske stat (IS) har fortsatt store pengebeløp i sitt forgrenede nettverk i Midtøsten, og utenfor.

Det er flere måneder siden det svarte flagget vaiet over en tredjedel av Irak og store deler av Syria. De «hellige krigerne» i IS er knust på slagmarken, og har mistet omkring 98 prosent av territoriet de kontrollerte på det meste, i 2014.

Se video: IS-kalifatet gikk fra å kontrollere store deler av Syria og Irak til å bli bombet sønder og sammen.

70.000 stridende (av omkring 100.000 på det meste) er antatt drept, men omkring 10.000 av gruppens fremmedkrigere antas å ha forlatt kampsonen i Irak og Syria. .

IS-flagget vaier i Mosul, 30. juni 2014. Scanpix/AP. Les mer Lukk

Noen befinner seg fortsatt i IS’ tidligere kjerneområder, mens hundrevis har tatt seg til Tyrkia eller slått seg sammen med IS-kontakter i Egypt, Libya og Sørøst-Asia. Ifølge en studie Washington Post gjengir har 1200 returnert til Europa per februar 2018.

Selv om IS i Syria forsøker å klynge seg til de siste restene av kalifatet er resten av verden i ferd med å bekymre seg mer for disse returnerte krigerne.

Les også:Beryktede britiske IS-krigere tatt til fange i Syria

Your browser doesn't support HTML5 video.

Derfor ødelegger IS verdensarv og historiske steder Les mer Lukk

Video: Derfor ødelegger IS verdensarv og historiske steder

Norges jihadister

Politiets sikkerhetstjeneste antar at ca. 100 personer fra Norge reiste ut for å slutte seg til ekstremistgruppen. Av disse er rundt 20 døde, mens 40 har returnert til Norge. Status er ukjent for de siste 40 personene, men PST regner med at disse fortsatt befinner seg i Syria og Irak.

IS' leder Abu Bakr al-Baghdadi erklærer opprettelsen av gruppas «kalifat» i en moske i Mosul, juli 2014. Scanpix/AFP. Les mer Lukk

Likevel har PST i år etterlyst tolv personer «de ikke lengerhar kontroll på» etter IS-kalifatets fall, skrev VG i slutten av januar.

– Vår frykt er at noen av disse skulle vende tilbake til Norge uten at vi vet det, sa seniorrådgiver i PST Martin Bernsen til avisen. PST vil trolig sikte og etterlyse flere i tiden som kommer, varslet Bernsen videre.

Les også:Ubaydullah Hussain dømt til ni års fengsel for terrorvirksomhet

Styrtrike terrorister

Og dem som fortsatt vil drive «hellig krig» har fortsatt betydelige midler til rådighet, skriver The Economist.

En irakisk tjenestemann anslår at IS har smuglet omkring 400 millioner dollar (3,2 milliarder kroner) ut av Irak og Syria på sin retrett. IS har opparbeidet seg millioner av dollar i irakiske forretninger og tyrkiske gullinvesteringer.

Mye av pengene, og nærmere 900 av IS’ fremmedkrigere, har endt opp i Tyrkia, der etterretningspersonell tror midlene blir lagret for fremtidige aksjoner, investert i gull og brukt til å holde «sovende» IS-celler aktive. 1. januar 2017 åpnet en mann ild under nyttårsfeiringen på nattklubben Reina i Istanbul. 39 personer ble drept og 70 såret. IS påtok seg ansvaret.

Etterforskningen av angrepet avdekket at IS hadde etablert omkring 100 skjulesteder i byen, der politiet beslagla mer enn 500.000 dollar (4 millioner kroner).

Les også:Ingen enighet om hvordan fremmedkrigere skal håndteres

Your browser doesn't support HTML5 video.

Dronevideo viser de enorme ødeleggelsene i Raqqa Les mer Lukk

Video: Luftfoto viser de enorme ødeleggelsene i Raqqa.

Plyndret og utpresset

Etter hvert som IS erobret store territorier i Irak og Syria bygde de også opp store pengereserver. De solgte olje, skattla og plyndret fra lokalbefolkningen, og stjal fra irakiske banker. Tradisjonelle virkemidler for å blokkere pengestrømmene nyttet lite for den amerikanskledede koalisjonen. Isteden bombet koalisjonen gruppens raffinerier og tankbiler, ødela kontantlagre og drepte «pengeforvaltere».

Den irakiske regjeringen sluttet å betale lønn til offentlige tjenestemenn i områdene jihadistene kontrollerte. Likevel klarte IS fortsatt å melke disse.

IS ble den rikeste terrorgruppa i historien, skriver Economist. I 2015 ble kalifatets «brutto nasjonalprodukt» anslått til 6 milliarder dollar.

Kurdiske geriljakrigere feirer seieren i Raqqa 19. oktober 2017. Skjermbilde fra video via Scanpix/AP. Les mer Lukk

Den ytterliggående islamistgruppa tok sommeren 2014 kontroll over store områder i Irak og Syria i et stormangrep, og proklamerte et islamsk kalifat med den syriske byen Raqqa som hovedsete.

IS kontrollerte på det meste rundt en tredel av Irak, blant annet landets nest største by Mosul, samt rundt halvparten av Syria. I stor grad var dette ubebodde ørkenområder. Gruppa har sine røtter i sunnimuslimske opprørsgrupper som oppsto i Irak etter den USA-ledede invasjonen i 2003.

Les også:Slik vinner Assad krigen i Syria

Skifter fokus fra IS

Den amerikanske strategien dreide seg mot å støtte gjenerobringen av områdene fra IS. I juli 2017 falt Mosul i Irak, og i oktober erklærte den amerikanskstøttede, kurdiskdominerte opprørsalliansen SDF seier i Raqqa i Syria, kalifatets «hovedstad».

Salah Abdeslam (sittende), en av de mistenkte etter det antatte IS-angrepet i Paris i 2015, der 130 mennesker ble drept. I retten 5. februar 2018. Scanpix/Reuters. Abdeslam skal ha vært sjåfør, Les mer Lukk

Med tapet av Raqqa er IS’ kjerneområder konsentrert i syriske Deir al-Zour og Anbar-provinsen i Irak, samt mer spredde «lommer», skriver Washington Post.

De USA-allierte SDF-styrkene i Syria har i hovedsak bestått av syrere, og mange av disse reiser nå mot nord for å møte den tyrkiske militæroffensiven i den kurdiskkontrollerte enklaven Afrin. Dette får amerikanske tjenestemenn og analytikere til å bekymre seg for sluttspillet mot de gjenværende IS-krigerne i Syria:’

– Kampanjen mot IS står i fare, sier analytikeren Jennifer Cafarella ved Institutt for krigsstudier i Washington til New York Times.

– SDF vil neppe klare å rydde de gjenværende IS-kontrollerte områdene langs Eufrates-elva, og kan begynne å ta tap på grunn av skiftet i kurdernes fokus.

En talskvinne for det amerikanske utenriksdepartementet, Heather Nauert, innrømmet under en pressekonferanse 22. februar:

«Vi kan ikke lenger bekjempe IS fullt ut slik vi ønsker».

Les også:Syriske kurdere varsler felles front med Assad mot Tyrkia

Luftangrep mot IS-posisjoner i gamlebyen i Mosul, 11. juli 2017. Scanpix/AP. Les mer Lukk

Forberedt på nederlaget

«Kevin T.» og to andre antatte IS-medlemmer er stilt for retten i Tyskland, mistenkt for å ha planlagt et angrep mot den amerikanske militærbasen i Ramstein. Foto fra 22. februar 2018: Scanpix/EPA. Les mer Lukk

Jihadistene lot også til å ha forventet tapet av territorium, skriver Economist. Pengene flyter over grensen til Syria og inn i tyrkiske byer, gjennom det såkalte hawala-systemet, et uformelt nettverk av raske og billige pengeoverføringer. Midlene er vanskelige å spore, da forhandlerne bruker krypterte mobil-apper til kommunikasjon, og sjelden fører detaljert regnskap.

IS har også drevet hvitvasking ved å investere i ordinære bedrifter rundt om i regionen.

IS kan også fortsatt skaffe til veie penger ved å tappe bedriftene organisasjonen eier. Utpressing, smugling og kidnapping er fortsatt inntektsbringende, ettersom fokus skifter fra erobring til opprør og terrorvirksomhet.

«Nye og gamle penger vil finansiere jihadistene i mange år fremover», konkluderer The Economist.

Øvrige kilder: NTB.

En irakisk mann i ruinene av Den store al-Nuri-moskeen i gamlebyen i Mosul. 23. februar 2018. Scanpix/EPA. Les mer Lukk

Les også:
USA har begynt tilbaketrekkingen fra Irak

– Jeg ville at Sverige skulle slutte å krige mot Kalifatet