Meny

Syriske kurdere varsler felles front med Assad mot Tyrkia

Bildet er tatt 28. januar og viser røyk som stiger opp fra den kurdiskkontrollerte enklaven Afrin under tyrkisk bombardement. Foto: Can Erok/DHA-Depo Photos via AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Kurdisk milits har inngått en avtale med Damaskus som gjør at regjeringshæren kan bidra i kampen mot tyrkiske styrker i Afrin i Nord-Syria, ifølge kilder.

Samarbeidsavtalen skal være meglet fram av Russland, opplyste kilder til nyhetsbyrået DPA lørdag. Avtalen åpner ifølge kildene for at militser som er alliert med president Bashar al-Assad, kan rykke inn i kurdiskkontrollerte Afrin for å bistå YPG-militsen i kampen mot tyrkiske styrker og deres allierte.

Søndag opplyser Badran Jia Kurd, en rådgiver i den kurdiskledede administrasjonen i Nord-Syria, til Reuters at regjeringsstyrker skal utplasseres ved flere grenseposter inn til Afrin. De kan komme til å gå inn i regionen i løpet av de neste to dagene, ifølge rådgiveren.

USA-støttede YPG kontrollerer flere områder i Nord-Syria som grenser til Tyrkia. Sistnevnte ser på YPG-militsen som PKK-geriljaens syriske avlegger og har satt begge gruppene på sin liste over terroristorganisasjoner.

I januar åpnet tyrkerne en ny front i Syria-krigen med en storoffensiv mot kurdiske styrker i Afrin. Enkelte mener det har bidratt til å styrke båndene mellom Assad-regimet og de kurdiske styrkene.

Samtidig har det ført Tyrkia og USA på kollisjonskurs ettersom YPG er USAs nærmeste allierte i kampen mot IS i Syria.

Rådgiver Jia Kurd understreker at kurdernes avtale med Damaskus er utelukkende militær.

– Når det gjelder de politiske og administrative forholdene i regionen, vil det bli oppnådd enighet med Damaskus om dette på et senere tidspunkt, gjennom direkte forhandlinger, sier Jia Kurd til Reuters.

Les også:   USA mener Tyrkia ikke brukte giftgass i Syria

Populært