Meny

Slik vinner Assad krigen i Syria

Røyk stiger mot himmelen ved Bursayah, et område i Syria der tyrkiske styrker og tyrkiskvennlige syriske opprørere har kjempet mot væpnede kurdere. Foto: Str / AP
Etter en sju år lang borgerkrig med hundretusener av drepte og millioner på flukt kan seier være innen rekkevidde for Syrias president Bashar al-Assad. 

– Dette er sannsynligvis den mest kompliserte kampsituasjonen jeg har sett i løpet av mer enn fire tiår med å håndtere kamp, sier USAs forsvarsminister Jim Mattis.

Den erfarne generalen har den siste uka vært i lange møter med tyrkiske ledere for å forsøke å finne en vei ut av krisen mellom de to NATO-landene.

USA og Tyrkia står på hver sin side i Nord-Syria, der Tyrkia kjemper mot kurdiske YPG, militsen som har vært USAs kanskje viktigste allierte i kampen mot ekstremistgruppen IS.

USA og Tyrkia prøver å finne måter å samarbeide på, forsikrer Mattis.

– Men noen ganger gir krig deg bare dårlige alternativer å velge mellom, sier han.

Les også: Kilder: Assad og YPG sammen mot tyrkiske styrker

Stedfortrederkonflikt

Konflikten mellom Tyrkia og USA er bare ett eksempel på hvordan naboland og globale stormakter har kommet i klemme i Syria.

I løpet av bare noen dager har al-Qaida-opprørere skutt ned et russisk kampfly, Syria skutt ned et israelsk F-16, Israel skutt ned en iransk drone og kurdere skutt ned et tyrkisk helikopter.

En seier være innen rekkevidde for Syrias president Bashar al-Assad. Foto: Reuters / NTB scanpix

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) beskriver situasjonen som en stedfortrederkonflikt der mange land kjemper for å befeste sine posisjoner og sin innflytelse.

Folket står igjen som den store taperen, mener hun.

– Hvordan ulike stormakter posisjonerer seg, kommer til å ha mye å si for utfallet. Men jeg er langt mer opptatt av hvordan dette slår ut for syrerne, sier Søreide til NTB.

Les også: Mange russere hevdes å ha blitt drept i amerikanskledet angrep i Syria

Selvsikker Assad

Norge er selv en aktør i konflikten som del av koalisjonen som kjemper mot IS i Syria og Irak.

I dag er IS nær ved å bli knust som gruppe med geografisk kontroll. Men kampen mot IS har samlet aktører med sprikende interesser, og idet denne kampen går mot slutten, kommer gamle motsetninger til overflaten igjen. Det store spørsmålet er hvem som skal overta områdene IS er fortrengt fra.

Syrias president Bashar al-Assad går selvsikkert fram. Med støtte fra Russland og Iran har regjeringsstyrkene hans nå innledet nådeløse offensiver mot opprørere i Øst-Ghouta og Idlib.

Assad framstår som overbevist om at han kan vinne på slagmarken. Dermed svinner også håpet om at han vil la seg overtale til å inngå et politisk kompromiss.

Les også: – Assad ligger an til militær seier med russisk og iransk hjelp

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg i samtale med USAs forsvarsminister Jim Mattis på NATOs forsvarsministermøte i Brussel. Foto: Virginia Mayo / AP

«Ufattelig komplisert»

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg forteller at han de siste dagene har brukt mye tid på å diskutere situasjonen i Syria med amerikanske ledere som forsvarsminister Mattis og nasjonal sikkerhetsrådgiver H.R. McMaster.

– Det er ufattelig komplisert, sier Stoltenberg til NTB.

Han ser ingen utsikter til noen rask løsning. I første omgang mener han målet må være å forsøke å begrense skadene, å sikre at IS ikke får mulighet til å slå seg opp igjen, og å støtte opp om FNs forsøk på å få til forhandlinger om en politisk løsning mellom regimet og opprørerne.

Stoltenberg mener det har vært riktig av vestlige land å konsentrere seg om kampen mot IS, heller enn å ha det som mål å kaste Assad.

– Assad er hovedansvarlig for tragedien i Syria. Men vi lever dessverre i en situasjon der det ikke fins noen ideelle løsninger, konstaterer han.

Populært