Kongos president vil benåde Joshua French

Joshua French har i mai sittet i fengsel i Kongo i åtte år. Les mer Lukk

Kongos president har gått med på å benåde Joshua French i løpet av 2017, sier justisminister Alexis Thambwe Mwamba.

– Joshua French kommer til å bli satt fri, sier Mwamba til NRK.

Ifølge statskanalen blir French benådet av hensyn til moren. Det er ikke snakk om soningsoverføring til Norge.

Kongos justisminister opplyser at løslatelsen kan skje i løpet av alt fra en uke til om noen måneder – og garanterer at det vil skje i løpet av 2017.

– French blir en fri mann, sier justisministeren.

Les også: Kari Hilde French mener det haster med å få sønnen hjem til Norge

Vil ikke kommentere

Han sier det fortsatt er en del prosedyrer som må på plass før Joseph Kabila kan skrive under en benådning.

Til VG sier Kari Hilde French, moren til den drapsdømte nordmannen, at hun ikke har fått noen opplysninger om en eventuell benådning.

Utenriksdepartementet (UD) vil foreløpig ikke kommentere de nye opplysningene.

I en Twitter-melding fastslår Norges utenriksminister Børge Brende at det er kommet «positive signaler» fra Kongos justisminister. Men han framholder også at UD fortetter arbeidet.

– Dette er en krevende sak, som ikke er løst før Joshua French er ute av Kongo, skriver han.

Embed: Brende

Les også: Avtale om overføring av French til Norge nesten klar

– Spretter ikke champagnen i dag

Joshua Frenchs advokat, Hans Marius Graasvold, virker ikke overbevist om at hans klient er i ferd med å bli benådet.

– Jeg hadde jublet hvis det hadde vært grunnlag for det, men det har vært et langt og konkret arbeide her. At det skal være en løsning rett rundt hjørnet har inntil nylig vært ukjent for meg, fortsetter han.

Graasvold sier han ikke spretter champagnen i dag.

– Jeg har den samme holdning til dette som til meldinger vi har fått tidligere om at nå løser det seg. Det har vist seg flere ganger at det har det ikke gjort så allikevel. Den runden har vi hatt så mange ganger at jeg er der at vi rett og slett får vente og se, sier han.

En gåte

For en uke siden ble det kjent at norske og kongolesiske myndigheter har forhandlet fram en avtale som innebærer at dødsdømte Joshua French (34) overføres til Norge.

Men underskriften mangler.

Avtalen skal ha vært nærmest klar høsten 2015. Årsaken til at saken ennå ikke er løst, fremstår som en gåte for norske myndigheter, skrev VG.

Les også: Joshua French hentet på sykehus og plassert på 12-mannscelle

Gitt opp flere ganger

Joshua French har slitt med store helseproblemer i tiden han har sittet fengslet. Kari Hilde French har i store deler av de åtte årene bodd i Kongo for å støtte sin sønn.

Hun har flere ganger gitt opp håpet om å få Joshua French hjem.

– Jeg tør ikke håpe lenger. Det har vært så mange skuffelser, så mange ganger der vi har trodd at vi var nær en løsning før døren har blitt stengt på nytt. Nå orker jeg ikke flere skuffelser. Smerten blir for stor. Nå innstiller jeg meg på at jeg og Joshua må bli her i Kongo hvis det ikke skjer et mirakel, sa Kari Hilde French til VG i april i fjor.

Ifølge moren har de flere ganger vært svært nær en løsning for å få sønnen til tilbake til Norge, men at hun hadde begynt å gi opp håpet. Med uttalelsen fraKongos justisminister er det kommet et nytt håp.

Your browser doesn't support HTML5 video.

– Jeg blir til jeg får med meg Joshua hjem på en eller annen måte Les mer Lukk

Dømt for drap

French og kameraten Tjostolv Moland ble pågrepet i Kongo i mai 2009, kort tid etter at sjåføren deres, Abedi Kasongo, ble drept.

De to ble pågrepet og tiltalt for drapet, og en militær ankedomstol dømte dem året etter til døden for spionasje, ulovlig våpenbesittelse, væpnet ran og for å ha inngått et kriminelt forbund.

Bare Moland ble dømt for drapet på sjåføren.

I august 2013 ble Moland funnet død på cella de to delte i militærfengselet Ndolo i hovedstaden Kinshasa. De lokale myndighetene fastslo først at han hadde tatt sitt eget liv, men ombestemte seg og tiltalte French for å ha drept kameraten. I 2014 ble French dømt til livstid i fengsel for overlagt drap på Moland.

Les også: Brende: – Mindre sannsynlig at French benådes

Joshua French fengslet i 2.500 dager

Fakta om Joshua French og Kongo-saken  

* Joshua French (34) er norsk og britisk statsborger. Han startet sammen med nå avdøde Tjostolv Moland et sikkerhetsselskap i Uganda.

* French og Moland var i Kongo da deres sjåfør Abedi Kasongo ble drept 5. mai 2009. Begge ble pågrepet, mistenkt for drapet. Begge nektet straffskyld.

* Den militære ankedomstolen i Kisangani dømte begge 10. juni 2010 til døden for spionasje, ulovlig våpenbesittelse, drapsforsøk, væpnet ran og for å ha dannet et kriminelt forbund. Bare Moland ble dømt for selve drapet.

* Nordmennene anket ikke dødsdommen, i håp om å få fortgang i soningsoverføring til Norge.

* 18. august 2013 ble Tjostolv Moland (32) funnet død i cellen han delte med French i militærfengselet Ndolo i Kinshasa. Kongolesiske myndigheter konkluderte først med at han hadde begått selvmord.

* 6. desember 2013 ble Joshua French likevel tiltalt for å ha drept kameraten.

* 19. februar 2014 ble French dømt til livstid i fengsel i den militære domstolen i Kinshasa for overlagt drap på Moland.

* I august 2014 ble han anklaget for å ha forsøkt å rømme etter at han ble pågrepet utendørs. Da hadde han av hensyn til sin svært reduserte helsetilstand bodd alene i en leilighet, under vakthold.

* Norske myndigheter har lenge arbeidet for å få ham enten benådet eller overført til soning i Norge.

* Kongos justisminister Alexis Thambwe Mwamba sier mandag til NRK at presidenten vil benåde French i løpet av 2017.

(Kilde: NTB)