Gruveaksjonister i retten

Deltakere på Natur og Ungdoms sommerleir i juli 2015. Arkivfoto: Marit Hommedal / NTB scanpix Les mer Lukk

Aksjonistene som lenket seg fast mot dumping av gruveavfall i Førdefjorden, har ikke vedtatt bøtene sine og må nå møte i retten.

Rettssakene mot de første ni aksjonistene starter tirsdag i Fjordane tingrett i Førde. Blant dem som må møte, er leder i Natur og Ungdom Ingrid Skjoldvær og leder i Naturvernforbundet Silje Ask Lundberg. Det blir arrangert støttemarkeringer både i Oslo og i Førde onsdag 30. november.

Selskapet Nordic Mining fikk i april 2015 tillatelse til gruvedrift og til å dumpe 250 millioner tonn gruveslam i Førdefjorden. I februar i år deltok over 100 mennesker i sivilt ulydige aksjoner ved Førdefjorden. De over 60 aksjonistene som ikke har godtatt bøtene fra aksjonene, må nå møte i retten i Førde.

– Myndighetene driver med miljøkriminalitet når de tillater at Nordic Mining får dumpe 250 millioner tonn gruveavfall rett i Førdefjorden, en av våre mest artsrike og verdifulle fjorder. Konsekvensene av lignende prosjekter i andre fjorder gjør oss svært bekymret, sier leder Ingrid Skjoldvær i Natur og Ungdom i en pressemelding.

Les også:

Her er partileiarane arrestert av politiet

Partileiarar: – Me sit her til politiet løftar oss vekk

Fortsetter aksjonene ved Førdefjorden