Drapssiktet hevder kona døde av vådeskudd

Illustrasjonsfoto.
Den 51 år gamle mannen som er tiltalt for forsettlig drap på sin kone på Gran på Hadeland i januar, erkjente ikke straffskyld da rettssaken startet i Gjøvik tingrett mandag.

Mannen hevdet i retten at hans 42 år gamle kone ble truffet av et vådeskudd, melder NRK.

Påtalemyndigheten mener på sin side at mannen skjøt kona med forsett lørdagskvelden 9. januar. Ifølge tiltalen ble kvinnen skutt på kloss hold med en rifle. Skuddet traff blant annet hjertet og lungene og hun døde nærmest umiddelbart.

På spørsmål fra tingrettsdommer Helle Rolstad hadde tiltalte følgende forklaring på hvordan skuddet kunne gå av.

– Fordi jeg hadde glemt å ta ut patronen. Patronen var i løpet, svarte 51-åringen ifølge VG.

Hadde funnet en annen

I forbindelse med varetektsfengslingen kommenterte Gjøvik tingrett at det var påfallende at kona ble skutt dagen etter at hun informerte mannen om at hun ville gå fra ham etter 20 års ekteskap. Dagen før hendelsen hadde hun fortalt ham at hun hadde truffet en annen.

I retten mandag avviste han at bruddet var vanskelig å håndtere. Ifølge tiltalte hadde kona allerede ett år i forveien sagt at hun ønsket å flytte fra gården.

– Vi hadde blitt enige om at hun kunne gjøre som hun ville og at jeg kunne gjøre som jeg ville, fortalte 51-åringen.

Les også: Vådeskudd-saken i Gran ferdig etterforsket

Uaktsomt eller forsettlig

Forsvarsadvokat Harald Stabell sier hans klient har erkjent uaktsomt drap, men ikke forsettlig drap. Ifølge Stabell vil mannens egen forklaring, sammen med de tekniske funnene og psykiatriske uttalelser, være sentrale i saken.

Uaktsomt drap har en strafferamme på inntil seks år, mens forsettlig drap gir minimum åtte års fengsel.

Den rettspsykiatriske undersøkelsen konkluderte med at tiltalte er lettere psykisk utviklingshemmet, noe som kan få betydning for straffeutmålingen i saken, skriver VG.

– Ble trodd av barna

Det var ingen vitner til hendelsen, men parets barn var på låven på gården da moren ble skutt. 51-åringen fortalte i retten at barna trodde ham da han fortalte at skuddet som hadde drept moren deres, var et vådeskudd.

Mannen er også tiltalt for ikke å ha oppbevart skytevåpen forsvarlig og for å ha hatt et våpen han ikke hadde tillatelse til å eie. Jaktriflen var registrert på offeret.

Det er satt av fem dager til saken i Gjøvik tingrett.