152 norske soldater tok liv i Libanon

Det norske verkstedkompaniet i Tibnin, Syd-Libanon, mars 1984. I en spørreundersøkelse blant veteranene fremkommer det at minst 152 nordmenn tok liv under tjenesten. I forgrunnen en FN-soldat med maskingevær. Illustrasjonsfoto Les mer Lukk

På oppdrag for UNIFIL i Libanon fra 1978 til 1998 tok minst 152 nordmenn liv. En tredjedel angrer fortsatt, viser Forsvarets undersøkelse av veteranene.

Denne uken la Forsvarets sanitet frem den store undersøkelsen om de mer enn 22.000 norske soldatene som har vært på FN-oppdrag i Libanon.

Mer enn 10.000 av dem har besvart en lang rekke spørsmål om tjenesten. 1,5 prosent svarer ja på spørsmål om de tok liv i tjenesten.

Den klart vanligste grunnen var selvforsvar (63 prosent), mens 28,8 prosent svarer at det var nødvendig for å løse oppdraget.

Undersøkelsen viser også at nesten en tredjedel (56 personer) har anger, og 17 svarer at de har «svært stor» anger på at de tok liv.

Les også: FN-rapport: Syria-sanksjonene rammer sivilbefolkningen

Noe over 80 prosent av soldatene sier at den drepte var mer enn 20 meter unna da det skjedde. 10 prosent sier at det var mellom 5 og 20 meters avstand. 14 personer sier de tok liv på 0-5 meters avstand.

Like friske som andre

På et overordnet plan fremkommer det også at Libanon-veteranene er like friske som jevnaldrende i resten av befolkningen.

Én av åtte UNIFIL-veteraner har trolig en psykisk plage i dag, mens nesten ni av ti mener de stort sett har utmerket eller meget god helse.

Les også: Utbetalte én milliard i veteran-erstatninger

Ifølge undersøkelsen sier fire av fem at de fikk tilstrekkelig opplæring før avreisen. Flere av dem hadde sterke opplevelser. Omtrent annenhver soldat å bli beskutt med håndvåpen, artilleri, rakett eller andre våpen.

Av alle som har tjenestegjort i UNIFIL, opplevde ni av ti at tjenesten som meningsfylt.