Michelet betaler fra egen lomme for krigsseilerhyllest

KRIGSSEILERNE: Jon Michelet syns det ble for ille da Norges Rederiforbund ikke ville være med å betale for en hyllest til landets krigsseilere. Les mer Lukk

Da Norges Rederiforbund sa nei, donerte forfatteren Jon Michelet 150.000 kroner for å få på plass seks minneplater for krigsseilere i Stavern.

Sjømennenes minnehall i Stavern er et nasjonalt minnesmerke over norske sjøfolk i handelsflåten som omkom i krigshandlinger under første og andre verdenskrig.

Da styret ba Norges Rederiforbund om økonomisk støtte til å sette opp seks nye kobberplater for å hedre de mange utenlandske sjøfolkene som omkom på norske skip, var svaret nei, skriver Vestviken24.

Michelet gir prispenger

Da kom forfatter Jon Michelet på banen. Tidligere i uken ble det kjent at han er en av mottakerne av årets Anders Jahre-pris, som han får nettopp for sin innsats med å fortelle historien om norske sjøfolk og krigsseilerne. Nå gir han 150.000 kroner av prispengene slik at minneplatene kan lages og settes på plass.

– Dette syntes jeg var en så god ting at jeg ville være med på det. Jeg synes det er rart at rederne ikke vil støtte prosjektet, sier han.

Michelet gir de resterende prispengene på 100.000 kroner til Krigsseilerregisteret i Kristiansand og tror at bruken av prispengene er i Anders Jahres ånd.

– Måtte si nei

– Den friheten vi nyter godt av i dag kostet mye for sjøfolk under andre verdenskrig. Krigsseilerne gjorde en enorm innsats for Norge under krigen og mange mistet livet, sier kommunikasjonsrådgiver Tove Åstasund Iversen i Norges Rederiforbund i en kommentar til NTB.

Hun understreker at Rederiforbundet tidligere har gitt økonomisk støtte til Minnehallen i Stavern. Gjennom ulike fond og stiftelser gir forbundet også hvert år støtte til ulike prosjekter for krigsseilere og sjøfolk.

– Rederiforbundet får hver uke henvendelser fra ulike prosjekter som ønsker økonomisk støtte. Dessverre må vi si nei til mange, sier hun.

Minnehallen ble innviet allerede i 1926 av Kong Haakon og var først et nasjonalt monument over sjøfolk som omkom i første verdenskrig, men etter andre verdenskrig ble også falne sjømenn fra denne krigen inkludert.

Totalt er navnet på 7.562 falne sjøfolk innrisset på 32 kobberplater i hallens krypt. Nå kommer seks nye plater.

Les også: EV13K, en norsk spion i kamp mot nazistene

Les også: Nytt nettarkiv samler krigsseilernes historier

Les også: – Trist at ikke alle fikk høre beklagelsen