Nekter for drapsforsøk på politimenn

To politimenn fikk forklare seg anonymt i Gjøvik tingrett tirsdag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Les mer Lukk

Mannen som er tiltalt for drapstrusler og drapsforsøk på to politimenn ved en bensinstasjon på Roa i Oppland i fjor sommer, erkjenner ikke straffskyld.

Rettssaken mot den 32-årige trebarnsfaren fra Tsjetsjenia startet i Gjøvik tingrett tirsdag.

Statsadvokatene i Hedmark og Oppland har tatt ut tiltale for totalt åtte straffbare forhold begått natt til 26. juni i fjor. Det er tatt forbehold om at det vil bli lagt ned påstand om forvaring for mannen, skriver Politiforum.

Etter opplesningen av tiltalepunktene svarte tiltalte nei på spørsmålet om han erkjenner straffskyld for å ha forsøkt å drepe to polititjenestemenn idet de forsøkte å pågripe ham.

Bakgrunn: Politimenn: – Skjøt for å drepe oss

Anonyme politimenn

I tiltalebeslutningen kommer det fram at tiltalte under transport til Gjøvik politistasjon senere samme dag sa «hvis jeg blir satt i arrest, skal jeg drepe» eller lignende. Videre skal han ha sagt at han hadde vært med i to kriger i Tsjetsjenia, hadde stor familie og mange venner, og at dersom ikke politimannen som skjøt ham ble tatt, så skulle det bli krig.

Truslene dannet grunnlaget for at de to politimennene som ble beskutt, fikk være anonyme under sine vitnemål i retten. Den tiltalte 32-åringen erkjente heller ikke straffskyld for dette, og forklarte at han ikke husket å ha kommet med trusler.

Han sa seg delvis skyldig i å hindre polititjenestemennene i å gjøre jobben sin på Roa, samt i et innbrudd i Larvik der han skal ha fått tak i pistolen han brukte til å skyte mot politiet på Roa.

Stjålet bil i narkorus

Alt annet erkjente han straffskyld for, ifølge Oppland Arbeiderblad : Han hadde våpen på offentlig sted uten tillatelse, han avfyrte skuddet som var til fare for andres liv, han stjal bilen som han kjørte fra Larvik til Roa med, og han stjal skilter fra en annen bil og satte på den stjålne bilen. I tillegg erkjente han at han var påvirket av en rekke narkotiske stoffer under hendelsen.

Det er på det rene at den tiltalte 32-åringen skjøt først. Politiet svarte med ett skudd, som traff mannen, men han ville ikke overgi seg før politiet tok fram peppersprayen.

De to erfarne politimennene er i Politiforum tydelige på at de lever takket være den midlertidige bevæpningen av politiet.