Kommisjon har tre teorier etter Turøy-ulykken

Your browser doesn't support HTML5 video.

Kommisjon har tre teorier etter Turøy-ulykken Les mer Lukk

Havarikommisjonen har tre scenarioer for hva som kan ha skjedd med helikopteret som styrtet ved Turøy. Dette omfatter blant annet feil knyttet til girkassen.

Havarikommisjonen har sett seg ut tre scenarioer for hva som kan ha skjedd med helikopteret som styrtet ved Turøy i Hordaland. Dette omfatter blant annet feil knyttet til girkassen.

Statens havarikommisjon for trafikk (SHT) har denne uka hatt nye møter med produsenten Airbus Helicopters.

Også havarikommisjonene fra Frankrike og Storbritannia, Det europeiske luftfartssikkerhetsbyrå (EASA) og britiske luftfartsmyndigheter og helikopteroperatøren CHC har vært til stede u

Les også: Havarikommisjonen ber om hjelp etter Turøy-ulykken

Tre teorier

Havarikommisjonen trekker i rapporten fram tre scenarioer. Det ene er feil i sluttsteget på girkassen (omtalt som epicyclic failure). Nummer to er feil ved stagene som forbinder rotorsystemet med skroget (lift struts), mens nummer tre er feil ved veksel mellom girkasse og rotormast (MGB conical housing).

– Dette er områder som vi jobber videre med, forteller avdelingsdirektør Kåre Halvorsen i Havarikommisjonen til NTB.

Les også: Havarikommisjonen savner flere vrakdeler etter helikopterstyrt

Ønsker hjelp

Super Puma-helikopteret på vei mot Bergen lufthavn totalhavarerte på Store Skitholmen ved Turøy i Hordaland 29. april. Havarikommisjonen ønsker fortsatt hjelp etter helikopterulykken.

Kommisjonen har ikke funnet alle delene fra helikopteret – deler som kan gi hjelp i arbeidet med å finne årsaken til ulykken.

– Alle funn av vrakdeler som eventuelt gjøres og kan spores til helikopterulykken, bør umiddelbart skylles med ferskvann og påføres en konserverende olje, heter det i en pressemelding.

Les også: Politiet har video av helikopterstyrten

Leveres til politiet

Kommisjonen har funnet flere deler, men mangler fortsatt deler som den anser som vesentlige for å kaste lys over ulykken. Dersom noen finner deler, bes de kontakte politiet på telefon 02800, samt levere delene til Sotra og Øygarden lensmannskontor eller Bergen sentrum politistasjon.

Tolv menn og en kvinne i alderen 32 til 60 år omkom i helikopterulykken for rundt én måned siden.

Les også: Airbus beordrer kontroll av helikoptre