Meny

Havarikommisjonen savner flere vrakdeler etter helikopterstyrt

Se havarikommisjonen vise frem deler fra ulykkeshelikopteret

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere vrakdeler fra helikopteret som styrtet ved Turøy utenfor Bergen i april er fortsatt ikke funnet, opplyser Statens havarikommisjon under pressekonferanse fredag.

– Det er et komplisert arbeid og mye gjenstår fortsatt, opplyser Statens havarikommisjon. Fredag la kommisjonen frem foreløpige funn av vrakdeler fra Super Puma-helikopteret som styrtet fredag 29. april ved Turøy utenfor Bergen, der til sammen 13 mennesker mistet livet.

– Dette må ikke ses på som kilden eller årsaken til ulykken. Vi har i hele perioden søkt i sjøen for å finne de delene som vi mangler og vi mangler fortsatt deler, opplyser granskingsleder Kåre Halvorsen i Statens havarikommisjon.

Les også: Håp om svar etter helikoptertragedien

Haster

Siden ulykken har kommisjonen lett med dykkere etter deler fra helikopteret som kan være med å bidra til å finne ut hva som skjedde i forkant av ulykken.

– Flere av delene skal undersøkes videre av den engelske og franske kommisjonen og til dels hos fabrikanten med kontroll av oss, sier havariinspektør Tor Nørstegård. Han understreker at det haster med å få opp vrakdeler fra sjøen på grunn av korrosjon. Søket etter vrakrester i sjøen vil bli gjenopptatt onsdag 18. mai.

Les også: Havarikommisjonen: Teknisk svikt førte til helikopterstyrten

Girboks-deler kan gi svar

Havarikommisjonen er spesielt opptatt av å få samlet flest mulig deler som tilhørte girboksen, som er mellomleddet mellom motoren og rotoren. Delene kan forklare hvorfor rotoren løsnet. Motoren går med 20.000 omdreininger i minuttet, som girboksen reduserer til 265 omdreininger i rotoren. Det gjør at girboksen blir utsatt for svært store krefter. Selve girboksen ble funnet på land, mens tannhjulene som var inni er funnet både på land og i vann, opplyser Halvorsen.

Les også: Politiet har video av helikopterstyrten

Rotor og et feste løsnet

Ifølge VG løsnet rotoren på helikopteret sammen med festeanordningen for giret. Avisen er kjent med at Statens Havarikommisjon har funnet festeanordningene til bolt og selve festet, som holdt staget fast til toppen av hovedgir-boksen.

Støttestaget som er med på å holde girboksen til rotoren på plass og selve rotoren ble funnet 3-400 meter unna havaristedet, ifølge avisen. Statens Havarikommisjon advarer mot å trekke årsaksslutninger ut fra dette.

I forrige uke sendte selskapet som produserer helikopteret, franske Airbus, ut et rundskriv til alle sine kunder hvor de ba dem sjekke akkurat disse støttestagene og hvor hardt de var skrudd til.

Les også: – Turen bort til helikopterterminalen var et helvete

Statens Havarikommisjon: – Det letes fremdeles etter deler i vannet

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus