Konedrap i Rogaland til Høyesterett tirsdag

KONEDRAP: I dette området ble Agnes Müller funnet drept. Les mer Lukk

Hvem skal ta stilling til om et drapsoffer ønsket å dø eller ikke, juryen eller dommerne? Det skal Høyesterett vurdere tirsdag.

Både i Jæren tingrett og i Gulating lagmannsrett innrømmet Thomas Müller å ha drept sin kone Agnes Elisabeth i 2014. Han ble dømt til 21 års fengsel for drapet og voldtekt.

Bakgrunn: Thomas Müller anker til Høyesterett

Når saken ble anket til Høyesterett, var det primært for å få vurdert om det er gjort saksbehandlingsfeil i straffesaken.

Drapsmannen hevdet i retten at hans kone ønsket å dø, men i lagmannsretten ble ikke juryen bedt om å ta stilling til dette spørsmålet. I stedet ble spørsmålet stilt til den samlede lagretten, bestående av tre fagdommere og fire lekdommere.

– Det er en alvorlig sak, og vår klient er idømt lovens strengeste straff. Det er da særdeles viktig at det ikke hefter feil ved dommen. Det skal Høyesterett nå prøve, sier forsvarer Odd Rune Torstrup til NTB.

Les også:– Agnes så lyst på livet da hun forsvant

Det er han som stiller i retten tirsdag, mens kollega Ørjan Eskeland var forsvarer under rettsrundene i Rogaland.

I tidligere saker har det gjennom 120 år vært ulik rettspraksis, men spørsmålet om hvem som skal ta stilling til samtykke til drap har ikke tidligere vært oppe i Høyesterett, ifølge Stavanger Aftenblad.

Les også:Obduksjonen viste at Agnes Müller døde av kvelning