Brannfaren øker kraftig i desember

Your browser doesn't support HTML5 video.

Dette er den tryggeste røykvarsleren
Nå tennes tusen julelys – men pass på så de ikke fører til at huset brenner, advarer Norsk brannvernforening. Og sørg for at du har en røykvarsler som virker.

Røykvarslere  

* Røykvarslere skal monteres på høyeste punkt i taket og minst en halv meter fra vegg.

* Ha minst en røykvarsler i hver etasje.

* I boliger med flere etasjer bør du plassere røykvarslere i nærheten av trappene, slik at lyden fra alarmen bærer lettere gjennom etasjene.

* Du bør minst ha en røykvarsler per 60 kvadratmeter.

* Avstanden mellom to røykvarslere bør ikke være større enn 12 meter.

(Kilde: DSB)

Sju til ti minutter tar det fra en liten flammebrann oppstår til et bolighus er fullt overtent.

– Så fort går det. Da teller hvert sekund, sier direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening.

Julehøytiden kan lett bli en høysesong for husbranner, og romjula er årets klart mest brannfarlige periode.

– Brannene er ofte knyttet til mer aktivitet i hjemmene, med matlaging, levende lys, fyr på ildsteder, kombinert med alkohol og selskapeligheter. Alt dette øker sannsynligheten for brann, sier Kalheim.

Røykvarslerens dag

1. desember er Røykvarslerens dag, og desember er en lur måned å sjekke at røykvarsleren, og da helst i flertall, virker.

– Da er det tid for bytte av batteri og testing. De aller fleste boligene har røykvarsler, men mange virker ikke av den enkle grunn at batteriet er flatt, sier Kalheim.

Les også: 78-åring mistet livet i brann i Kristiansand

Røykvarsleren er en veldig billig forsikring, og jo flere, jo bedre, framholder brannverndirektøren.

Per i dag er det krav om minst én fungerende røykvarsler per boenhet.

– Vi ønsker at myndighetene hever dette kravet til minst én røykvarsler per 60 kvadratmeter bolig, og minst én per etasje, og at disse er seriekoblet slik at når en går av, så kimer det i alle.

Ligger godt an

Antall boligbranner har falt jevnt og trutt de siste 10-15 årene, men statistisk sett omkommer mellom ni og ti personer i brann i desember måned.

– I år ligger vi veldig godt an, men dette kan endre seg fort, sier Kalheim, og minner om 2008.

– I november det året var det veldig få branndøde. Men to store branner i desember gjorde det året til det verste brannåret på 30 år, sier han.

Så langt i år er 29 personer omkommet i brann.

Les også: Brannmann mistet moren i brann

Eldre og pleietrengende, personer med nedsatt funksjonsevne og rusmisbrukere er spesielt utsatt. Åtte av ti som omkommer i brann, er i disse gruppene.

Det er også krav om at man har et brannslukkingsapparat lett tilgjengelig.

– Man må også ha gjort seg kjent med hvordan det fungerer. Du har ikke tid til å lese bruksanvisningen når brannen allerede er i gang, påpeker Kalheim.

Men våkner du av at røykvarsleren piper, og det er røyk i boligen, er det bare å komme seg ut, fastslår han.

Huskeliste

Brannvernforeningen har laget en huskeliste for å minske brannfaren i jula:

*En god regel er å bare tenne stearinlys der det er voksne til stede. Over et stearinlys er det en veldig stor varmeutvikling.

* Eldre elektriske anlegg kan utgjøre en fare, siden mange bruker mye mer strøm i jula enn vanlig. En god regel er å ta en tur i sikringsskapet. Er det noen sikringer som er så varme at de er ubehagelige å ta på? Da bør man kontakte en elektriker snarest.

* En god regel er å ta en ekstra runde før man legger seg, når alle lys er slukket, for å se om det er noe som står igjen, for eksempel en kaffetrakter eller gjenglemt kokeplate. Disse vil være langt mer synlige når huset ellers er mørkt. (©NTB)