Brannmann mistet moren i brann

Varabrannsjef Willy Wikberg har kjempet mot branner i 30 år. Men da hans egen mor brant inne følte han seg hjelpeløs. - Jeg tenker på det hver dag, sier han.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- I jobben min blir jeg minnet på det som skjedde hver eneste dag, sier varabrannsjef Willy Wikberg.

Utenfor Ringsaker brannstasjon i Brumunddal har den første snøen akkurat lagt seg. Wikberg og kollegene er i gang med den årlige Aksjon boligbrann, hvor de drar hjem til folk og kontrollerer røykvarslere.

I 30 år har Wikberg bekjempet branner og manet til forsiktighet. Men for fem år siden ble han selv hardt rammet av brann.

Se video: - Jeg følte meg hjelpeløs

Tidlig om morgenen lille julaften ringte søsteren og fortalte at moren deres, Bjørg Rakel Wikberg (77), hadde omkommet i brann hjemme i sin egen leilighet i Bodø.

«Det er ikke mulig», var Wikbergs første reaksjon.

- Det som slo meg først var hvor grusomt hjelpeløs jeg ble. I over 30 år har jeg jobbet med branner og hatt et profesjonelt forhold til det. Da jeg fikk den meldingen var jeg plutselig på pårørende-siden. Jeg ble faktisk den som måtte ha støtte, forteller Wikberg.

Jobben min er ikke blitt mindre meningsfylt etter dette, tvert imot

Willy Wikberg

Smelta julestjerne og sotete gaver

Et par dager etter brannen reiste han til Bodø for selv å se den forbrente leiligheten. Wikberg er kurset i brannetterforskning av Kripos, og er vant til å ta seg inn i nedbrente hjem for å lete etter brannårsaken. Denne gangen ble det helt spesielt.

- Jeg gikk rundt i den sotete leiligheten med pyntet juletre og svidde julegaver som jeg selv hadde sendt oppover. På bokseksjonen fant jeg julekortet jeg hadde sendt, helt nedsotet. Det gjorde utrolig sterkt inntrykk på meg. Jeg ble helt satt ut, sier varabrannsjefen.

DET SISTE BILDET: Like før jul 2006 ble dette bildet tatt av Bjørg Rakel Wikberg og oldebarnet Elias. Foto: PrivatDET SISTE BILDET: Like før jul 2006 ble dette bildet tatt av Bjørg Rakel Wikberg og oldebarnet Elias. Foto: Privat

Ingen vet sikkert hva som forårsaket brannen, men det er ikke tvil om at det var åpen ild i leiligheten. Moren bodde alene og ble funnet død utenfor soveromsdøren.

- Hun hadde prøvd å komme seg ut fra soverommet, men ble møtt av en veldig varm, giftig brannrøyk, som antakelig slo henne ut med en gang, sier Wikberg.

Snakket ofte om brannsikkerhet

Brannsikkerhet var ofte et tema da Wikberg snakket med sin eldre mor.

- Jeg formanet om det ene og det andre. På grunn av det så var hun obs på brannfeller og farlige situasjoner. Det var i alle fall ikke noe handikap å ha en sønn i brannvesenet. Men man rammes hardt og brutalt uansett hvem man er, sier Wikberg.

77-åringen etterlot seg fire barn, tre barnebarn og fire oldebrann.

Eldre dør hyppigst i brann

Bjørg Rakel Wikberg er en av 236 personer over 70 år som har omkommet i brann de siste elleve årene. Denne aldersgruppen er sterkt overrepresentert i dødsbrannstatistikken. Personer over 70 år omkommer fire ganger så ofte i brann som resten av befolkningen, viser statistikk fra DSB.

Les også: Her skjedde dødsbrannene

Wikberg leder det brannforebyggende arbeidet i Ringsaker og har klare tanker om hva som bør gjøres for å sikre de eldre bedre mot brann.

- De siste årene har vi i Ringsaker hatt mange kampanjer for eldre, omsorgs- og pleietrengende. De svakeste komme seg ikke ut fordi de ikke er like spreke som før. Vi har fått sprinklet samtlige omsorgsboliger, fordi det er nødvendig med et slokkearbeid som kan gjøre jobben før brannvesenet kommer.

OPPTATT AV DE ELDRE: Willy Wikberg sammen med kollega Leif A. Rognlien i Ringsaker brannvesen. Under Aksjon boligbrann får mange eldre i kommunen besøk av brannmennene.Foto: Målfrid BordvikOPPTATT AV DE ELDRE: Willy Wikberg sammen med kollega Leif A. Rognlien i Ringsaker brannvesen. Under Aksjon boligbrann får mange eldre i kommunen besøk av brannmennene.Foto: Målfrid Bordvik

Brannvesenet i Brumunddal har et spesielt fokus på de eldre som bor hjemme hos seg selv.

- Vi monterer og skifter batteri i røykvaraslere, deler ut informasjonsmateriell og er på pensjonisttreff og prater om brannfare, sier Wikberg.

Frykter flere dødsbranner

Likevel frykter varabrannsjefen at det vil komme dødsbranner også denne julen.

- Hva bør folk tenke på i desember?

- Sørg for at røykvarsleren har nytt batteri. Tenner man levende lys så kan man ikke forlate rommet. Vær også forsiktig med fyring, matlaging og dekorasjoner. Mange har julestjerner som er laget av glanspapir eller tørkede kongler som pynt på stuebordet. Dette er eksplosivt og man har ikke mange sekunder hvis noe sånt tar fyr. Da er det bare å berge livet og komme seg ut.

- Har mer følelser

På kontoret har Wikberg innrammete bilder av sine egne barnebarn på fire og syv år, begge iført brannhjelm. De går i barnehagen like ved brannstasjonen i Brumunddal og følger nøye med når de hører en utrykning.

Wikberg sier morens brann har påvirket ham i arbeidet.

- Jeg har mer følelser når jeg leder et vaktlag i forbindelse med brann. Ikke det at jeg ikke har hatt følelser tidligere, men mye mer nå.

I dag bruker han erfaringene etter morens dødsbrann i foredragene sine til kommende brannmenn.

- Jobben min er ikke blitt mindre meningsfylt etter dette, tvert imot, sier Willy Wikberg. Ved å klikke deg frem i kartet får du opp alle dødsbranner fra 2000 til 2010. Du kan se hvor det brant, når det brant, årsaken til brannen og hvor stort skadeomfanget ble.

Les flere nyheter

Personvernpolicy