Cermaq-oppdrett i Canada:

Cermaq fjerner oppdrettsanlegg etter urfolkprotest i Canada

PROTESTERTE MOT CERMAQ: Ni dager lang protest fra ahousaht-folket på vestkysten av Canada, fikk det norske oppdrettselskapet Cermaq til å fjerne et oppdrettsanlegg. Les mer Lukk

– Vi har fått nok av Cermaqs oppdrettsanlegg i vårt territorium, mener folk fra ahousaht-stammen. De okkuperte et nytt lakseoppdrettsanlegg til selskapet lovet å fjerne det.

Det melder canadiske medier og oppdrettsmotstanderen Alexandra Morton.

Hun jubler over at det norske oppdrettselskapet Cermaq etter ni dagers okkupasjon lovet å fjerne sitt nye oppdrettsanlegg ved Yaakswiis i ahousaht-folkets territorium i British Columbia på vestkysten av Canada. Det skulle skje mandag 21. september.

Villaks, annen fisk og skjell er grunnleggende for urfolksgruppene i Vest-Canada, som hevder at de mange oppdrettsanleggene skader bestandene.

Cermaq har fra før 16 anlegg i ahousaht'enes områder, etter avtale med deres ledelse og konsesjon fra myndighetene i delstaten British Columbia.

Les også: Obama omdøper Nord-Amerikas høyeste fjell

Cermaq-konsernets informasjonsdirektør Lise Bergan bekrefter overfor ABC Nyheter at selskapet har gått med på å fjerne anlegget som ble okkupert av det som kaller seg ahousaht-krigere i ni dager.

– Canada har mange urfolksgrupper, First Nations. Ahousaht er én av dem. Cermaq har et tett samarbeid med dem om hvordan man skal drive oppdrett i deres territorier, inkludert dette anlegget, sier Bergan.

Les også: Urfrolks-jubel etter vellykket FN-toppmøte

– Da anlegget ble lagt ut på plass, protesterte noen medlemmer av den stammen. Da stoppet man og vil flytte konstruksjonene og diskutere med lederne for ahousaht, forteller hun.

– Vi må ha respekt for at de finner ut av de interne forholdene i stammen. Så forholder vi oss selvfølgelig til ledelsen for ahousahtene, sier Lise Bergan.

Les også: Storebrand grønnere enn Giske