Høsten feier over landet

Høsten tar ubarmhjertig raskt over etter sommeren, med grått vått vær og sur vind. Foto: Vegard Grøtt (NTB scanpix) Les mer Lukk

Som for å markere årets første høstdag 1. september, kommer det mye regn og vind over hele landet til uka. Flere steder begynner det allerede fra helga.

Overgangen kan bli spesielt kontrastfylt i Nord-Norge, der det har vært finfin sensommer frem til ganske nylig:

– Flere steder i sør og vest har det vært mye regn allerede denne uka, men fra helga kommer det også til Nord-Norge, sier statsmeteorolog Marit Helene Jensen til NTB.

Hun minner om at dette er sånn det skal være.

– Sommeren er over. Nå er det høst. Det er en årstid preget av mye regn og regnbyger.

Sjekk været der du er

Siste sjanse

Etter et par dager med skikkelig silregn over store deler av Sør-Norge ser det ut til å letne litt til helga på Østlandet.

– De får ganske bra vær, stort sett, om enn ikke som forrige helg. Det blir noen spredte, lette regnbyger, men med gode perioder med sol og fint vær, sier Jensen.

Hun er så raus at hun inkluderer Agder-fylkene og Telemark i denne gruppa relativt heldige områder:

– På Vestlandet blir det også noen gode perioder lørdag, men helheten er preget av mer regnbyger enn før. Særlig i ytre strøk.

Jo lenger nord, jo gråere blir det.

– Møre og Romsdal og Trøndelag får mye byger, særlig i ytre strøk, men også gløtt av sol. I Nord-Norge blir det fallende temperatur og regnbyger lørdag og søndag. Finnmark får minst nedbør av de nordlige fylkene, de kan håpe på sol, spesielt i perioder på søndag.

Les også: Oversvømmelser fører til stengte veier på Østlandet

Sur vind

Helgeværet ser ut til å vare ved i nord:

– Det blir en uke preget av nordlig vind, kjøligere temperaturer, regn og regnbyger, mest i Troms. Tirsdag er det 1. september, og det ser ut som høsten dukker opp da. I nord blir det mye vind utsatte steder store deler av perioden.

For Trøndelag og hele Vestlandet ser det ut til å bli en vått, vindfull start på uka.

– Perioden med regn og regnbyger varer ved i midten av landet, mens det blir noe lettere sør for Stad fra midten i uka med perioder med opphold og sol. Det er likevel en del vind utsatte steder, sier Jensen.

Østafjells blir det også en del regn og regnbyger mandag og tirsdag, og så ganske lange perioder med opphold og sol fra midten av uka. I motsetning til resten av landet slipper de unna vind og kuling.

Les også: Over tusen husstander uten strøm i Hedmark