Asiatiske stjerner sier de har blitt utsatt for «corona-rasisme»

«Crazy Rich Asians»-regissøren Jon M. Chu sier han føler seg mer redd enn til vanlig. Her sammen med skuespilleren Constance Wu. Les mer Lukk

Etter coronautbruddet startet, har det vært en økning i hatkriminalitet mot mennesker med asiatisk bakgrunn. – Det er veldig trist, sier regissøren Jon M. Chu.

Fordi coronautbruddet startet i Wuhan i Kina, har mange mennesker med asiatisk bakgrunn opplevd at irritasjonen over viruset har blitt rettet mot dem.

Skuespilleren Olivia Cheng sier til nyhetsbyrået AP at hun nylig så personer kaste søppel etter en kinesisk kvinne på gaten i Vancouver. Mannen som kastet søppel etter kvinnen skal ha skreket «Dette er din feil!», før han kjørte videre.

Les også: USA og afrikanske land anklager Kina for corona-rasisme

Slike hendelser har fått Cheng og flere andre asiatiske kjendiser til å ta til orde mot corona-relatert rasisme.

– Jeg tror ikke vi kan late som om dette ikke skjer. Sånn det er nå, er det kanskje lurt å være litt forsiktig og be en venn om å handle for deg, sier hun til AP.

Vil øke bevisstheten rundt corona-rasisme

«Crazy Rich Asians»-regissøren Jon M. Chu sier at han har følt på at han har vært mer redd enn til vanlig.

– Det er veldig trist. Det føles litt rart når jeg går rundt i nabolaget, sier han.

Skuespilleren og regissøren får støtte av flere andre kjendiser med asiatisk bakgrunn. Nå har flere asiatiske kjendiser blitt en del av kampanjen «Wash the Hate» hvor de oppfordrer folk til at hygiene, og ikke rasisme, er måten å få bukt med viruset på.

– Hvis jeg kan starte diskusjonen rundt dette, så hvorfor ikke? Hvis vi ikke snakker om det, kommer det ikke til å bli snakket om i det hele tatt, sier skuespilleren Celia Au til AP.

VIDEO: Se kampanjevideoen til #WashTheHate:

Your browser doesn't support HTML5 video.

Kampanjevideo: #WashTheHate

Kalte viruset for «Kina-viruset»

Ifølge nyhetsbyrået har FBI sett en økning i hets og trakassering mot amerikanere med asiatisk bakgrunn. Det samme har også skjedd i Frankrike og Storbritannia, ifølge BBC.

President Donald Trump har ikke gjort saken så mye bedre. Han har flere ganger kalt viruset for «Kina-viruset» og understreket at utbruddet startet i Kina.

Les også: Gammelt hat vokser med corona-frykten

I slutten av mars la Det hvite hus ut en oppdatering på Twitter der de støttet at Trumps kallenavn på viruset.

«Spanskesyken. Vestnilvirus. Zika. Ebola. Alle disse virusene er oppkalt etter steder. Før mediene begynte å skrive om dette, kalte til og med CNN viruset for «kinesisk coronavirus», skrev Det hvite hus i en Twitter-melding.

SE VIDEO: Prøvekanin for corona-vaksine våknet til nyheten om eget dødsfall:

Your browser doesn't support HTML5 video.

Prøvekanin for corona-vaksine våknet til nyheten om eget dødsfall Les mer Lukk