Hollywood-kvinner med plan mot trakassering

Oscar-vinner Meryl Streep er en av flere enn 300 kjente kvinner som har gått sammen om en plan for å stanse seksuell trakassering i arbeidslivet. Les mer Lukk

Flere enn 300 kjente kvinnelige skuespillere, skribenter, regissører, agenter og andre i underholdningsbransjen går sammen om en plan mot seksuell trakassering.

Initiativet, som har fått navnet «Time's Up», eller «Tiden er ute», ble lansert mandag. En del av planen er et fond som skal sikre støtte til advokatutgifter for kvinner og menn som har blitt seksuelt trakassert, blitt utsatt for overgrep eller misbruk på arbeidsplassen.

Målet er å få på plass et fond på 15 millioner dollar. Så langt er det samlet inn 13,4 millioner. Blant de kjente kvinnene bak initiativet er skuespillere som Cate Blanchett, Natalie Portman, Meryl Streep og feminist og forfatter Gloria Steinem.

– Trakassering fortsetter gjerne fordi gjerningspersoner og arbeidsgivere aldri må ta konsekvensene, heter det i et solidaritetsbrev på gruppas hjemmeside. Brevet er også publisert i The New York Times og i den spanskspråklige avisa La Opinion.

Time's Up oppfordrer også til å sikre flere kvinner i ledende stillinger og maktposisjoner, i tillegg til å blant annet sikre like muligheter og lønn for kvinner.

I brevet oppfordres mediene til å også se nøyere på bransjer som er mindre glamorøse enn underholdningsbransjen.

Initiativet har kommet på plass etter at en lang rekke kjente menn i underholdningsbransjen og andre bransjer har blitt anklaget for seksuell trakassering og overgrep. Anklagene førte blant annet til kampanjen #metoo på Twitter og sosiale medier.