Norske artister kan tape millioner på mindre radiospilling

Norske artister kan tape millioner, men det å introdusere nyutgivelser og ukjent norsk musikk er først og fremst et ansvar NRK må bære, mener Kenneth Andresen i P4-gruppen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix. Les mer Lukk

Norske artister kan tape seks millioner i årlige inntekter når Radio Norge og P4 fra nyttår ikke lenger er forpliktet til spille norsk musikk.

Når FM-nettet slås av neste år, er ikke lenger de kommersielle kanalene P4 og Radio Norge forpliktet til å spille norsk musikk. I dag må andelen ligge på minst 35 prosent norsk musikk, men 1. januar er det slutt, skriver Klassekampen.

Ifølge Gramo vil norske artister miste 5,9 millioner kroner i inntekter neste år dersom P4 og Radio Norge halverer sine norskandeler. Gramo-direktør Martin Grøndahl sier han mener anslaget er rimelig siden begge kanalene har spilt mye av den norske musikken om natten for å fylle kvoten.

– Vi kommer hundre prosent sikkert til å få mye mindre norsk musikk på radio, og Gramos norske medlemmer kommer til å få mye mindre penger, sier Grøndahl.

– Radiokanalene sier de spiller det folk vil høre på, og da blir det «Stairway to heaven», sier han.

Tove Bøygard, nestleder i Norsk forening for komponister og tekstforfattere, deler bekymringen.

– Etter at fysisk salg falt bort, sitter man igjen med smuler. Radiovederlag er en viktig inntekt for mange.

I P4 vil de helst overlate ansvaret for ny norsk musikk til NRK.

– Det å introdusere nyutgivelser og ukjent norsk musikk er først og fremst et ansvar NRK må bære, sier Kenneth Andresen i P4-gruppen til Klassekampen.

Les også:

Her slukkes FM-nettet først: Mange steder mangler dekning

Frp vil stoppe slukkingen av FM-nettet

DAB: Dette kan du gjøre med din gamle radio når FM-nettet slukkes