Drapsdømt i Monika-saken ønsker likevel ny rettssak

Donatas Lukosevicius har ombestemt seg, og trekker likevel ikke anken i Monika-saken. Bildet er fra tingrettssaken. Les mer Lukk

Høyesterett skal avgjøre om Monika-saken likevel skal opp for lagmannsretten. Fredag ble det kjent at den dømte 34-åringen har ombestemt seg, og ønsker ny rettssak.

Tirsdag varslet Donatas Lukosevicius (34), som er dømt til 18 års forvaring i Monika-saken, at han ikke anker drapsdommen. Fredag meldte TV 2 at Lukosevicius har ombestemt seg og ønsker ny rettssak. Samtidig har han byttet advokat fra Aasmund Sandland til John Christian Elden.

– Han har ikke trukket sin anke, sier Elden til Dagbladet.

Gulating lagmannsrett avsa tirsdag kjennelse om at ankesaken i Monika-saken heves. Hevingskjennelsen var basert på et brev fra Sandland om at Lukosevicius trekker anken, et brev datert onsdag 18. januar, skriver Bergens Tidende.

Sandland sier til avisen at det ikke var tvil om at 34-åringen ville trekke anken da brevet ble sendt.

Gulating lagmannsrett opplyser fredag at «Hevingskjennelsen er som følge av tiltaltes anke ikke rettskraftig, og det vil være Høyesterett som avgjør saken».

Les også: Morens ekssamboer trekker anken i Monika-saken

Ankeutvalg

Hvor lang tid det vil ta før man vet om det blir ny rettssak eller ikke, er uvisst.

– Etter at Gulating har mottatt anken, skal motparten få mulighet til å lese den og komme med et tilsvar. Dette tar vanligvis tre uker, sier informasjonsrådgiver hos Høyesterett, Svein Tore Andersen, til NRK.

Når både anke og ankesvar er klare, sendes dette til Gulating lagmannsrett, som deretter videresender dokumentene til behandling i Høyesteretts ankeutvalg.

Andersen sier Høyesteretts ankeutvalg vanligvis bruker mellom tre og fire uker på behandling av anken.

Tilleggsbelastning

Bistandsadvokat Stig Nilsen, som representerer Kristina Sviglinskaja, moren til avdøde Monika, sier dette er en ekstrem tilleggsbelastning for henne.

– Hun trodde saken var helt over, og så setter han i gang igjen. Jeg hadde virkelig unt henne å slippe dette, sier Nilsen til VG.

Statsadvokat Benedicte Hordnes sier til TV 2 at de forholder seg til at de har fått en ankeerklæring hvor Lukosevicius har undertegnet på at han trekker anken.

Hordnes sier at hun ikke tror at saken nå kan omgjøres, etter at han først har valgt å frafalle anken.

Les også: – Monikas mor kan ha krav på voldsoffererstatning

Dømt

Professor i strafferett ved Universitetet i Bergen (UiB), Asbjørn Strandbakken, sier til Bergens Tidende at det ikke er nok å bare ombestemme seg – og at det må ses på om hans begjæring om å heve saken er gyldig som viljeserklæring.

– Det vil blant annet si om han trakk saken frivillig, ikke var utsatt for press og at han var klar over konsekvensene, sier Strandbakken.

Ankesaken skulle opprinnelig gå for Gulating lagmannsrett med oppstart 6. februar, og det var satt av seks uker til saken. Lukosevicius ble dømt i Nordhordland tingrett i fjor sommer for å ha drept åtteåringen i hennes hjem på Sotra i 2011.

Les også: Dømt til 18 års forvaring

Monika-saken:  

* Åtte år gamle Monika Sviglinskaja ble funnet død i hjemmet på Sotra 14. november 2011. Ni måneder senere ble saken henlagt som trolig selvmord.

* Moren, Kristina Sviglinskaja, ba tidligere Kripos-etterforsker Asbjørn Hansen se på saken. Han kritiserte henleggelsen.

* I mai 2014 gjenopptok Hordaland politidistrikt etterforskningen. I oktober ble morens tidligere samboer, litauiske 34 år gamle Donatas Lukosevicius, pågrepet.

* Rettssaken startet i Nordhordland tingrett 30. mai. Lukosevicius er tiltalt for drap under særdeles skjerpende omstendigheter. Han benekter skyld.

* I 2015 ga politimannen og varsleren Robin Schaefer ut en bok der han kritiserer Hordaland politidistrikts håndtering av saken. Spesialenheten for politisaker har ilagt Hordaland politidistrikt en bot på 100.000 kroner for grov uforstand i tjenesten.

* 25. juli i fjor ble Lukosevicius, som er straffedømt flere ganger i Litauen, dømt til 18 års forvaring med 10 års minstetid, i tråd med aktors påstand. Han må også betale 250.000 kroner i oppreisning til Monikas mor.

* Lukosevicius anket i august, men tirsdag ble det meldt at han trekker anken.

* Fredag melder TV 2 at Lukosevicius har ombestemt seg og likevel ønsker ny rettssak.* Han har også byttet advokat fra Aasmund Sandland til John Christian Elden.