Dømt til 18 års forvaring

DNA-bevis som egentlig skulle vært kastet, ble avgjørende da Nordhordland tingrett dømte Donatas Lukosevicius (34) for drapet på Monika Sviglinskaja (8).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det ville vært en fordel å ha et sterkere grunnlag for å kunne fastslå om tiltalte var i leiligheten 14. november 2011, sa dommer Håkon Rastum da han leste opp dommen mot litaueren mandag.

Han viste til at politiet bare tok DNA-prøver fra enkelte steder i leiligheten der åtteåringen ble funnet, hengende fra et belte. Saken ble etter ni måneder henlagt som et mulig selvdrap.

Da etterforskningen ble gjenopptatt, skulle disse prøvene etter regelverket ha blitt kastet, ifølge aktor. Det var de imidlertid ikke, og nye DNA-analyser ga treff på Lukosevicius.

– At dette mannlige DNAet er overført via andre gjenstander eller personer, finner retten usannsynlig, på det grensende til en ren teoretisk tvil, sa Rastum.

Forvaring

Tingretten dømmer Lukosevicius til 18 års forvaring med en minstetid på 10 år. Det er i tråd med påstanden fra statsadvokat Benedicte Hordnes.

I tillegg dømmes Lukosevicius til å betale 250.000 kroner i oppreisning til Monikas mor, Kristina Sviglinskaja. De 677 dagene han har sittet i varetekt, trekkes fra straffen. Dommen er enstemmig.

Kristina Sviglinskaja var selv til stede i retten for å høre dommen mot sin ekssamboer bli lest opp. Hun satt stille med hendene foldet mot ansiktet mens Rastum leste opp dommen.

Anker trolig

Litaueren Donatas Lukosevicius vil trolig anke tingrettens forvaringsdom for drapet på åtte år gamle Monika Sviglinskaja, sier hans forsvarer Aasmund Sandland.

– Vi har jo hørt hva han har sagt med hensyn til skyldspørsmålet, så det er naturlig at han anker. Dette må vi se på før fristen går ut, uttaler forsvarer Aasmund Sandland til NTB.

Lukosevicius (34) har nå bestemt seg for å ta betenkningstid i ankespørsmålet om dommen på 18 års forvaring med en minstetid på 10 år som falt i Nordhordland tingrett mandag. Fristen for ankespørsmålet går ut 8. august.

– Nå får vi gå rolig gjennom dommen. Det mangler sentrale bevis på at han har ankommet og forlatt åstedet, og rettens dom er kun basert på DNA fra åstedet, som igjen kan tyde på oversmitte, uttalte Sandland til NTB.

Monikas mor lettet over dommen

Kristina Sviglinskaja er lettet over dommen mot sin tidligere samboer Donatas Lukosevicius, sier hennes bistandsadvokat.

– Det tok litt tid før betydningen av dommen sank inn og følelsene kom ut, men da de kom fram, var det lettelse hun uttrykte, sier bistandsadvokat Stig Nilsen til NTB.

Tingretten dømte mandag Lukosevicius til 18 års forvaring med en minstetid på 10 år for drapet på Sviglinskajas åtte år gamle datter Monika i 2011.

I tillegg ble tiltalte dømt til å betale 250.000 kroner i oppreisning til Kristina Sviglinskaja.

– Det er verdt å merke seg at dommen var enstemmig, hvilket bekrefter at dommerne har funnet bevisene tilstrekkelige. Det er også en sikkerhet at han ble idømt forvaring, noe som viser at Kristina har hatt grunn til å føle frykt slik hun har gjort, uttaler Nilsen.

Bistandsadvokaten opplyser at moren er forberedt på en anke fra Lukosevicius, selv om hun håper at siste ord er sagt i saken.

Ville hevne seg

Ifølge dommen planla ikke Lukosevicius å drepe Monika. Rastum sier han brøt seg inn leiligheten til ekssamboeren Kristina Sviglinskaja for å hevne seg på henne, og for å få økonomisk vinning.

– Hun var ikke i stand til å forsvare seg. Hun må ha følt en stor frykt. Tiltalte har ikke annen foranledning for drapet, enn at hun var til stede da han brøt seg inn. Det var barnets mor han skulle hevne seg på, sa Rastum.

Han viste videre til at tiltaltes forklaring av hva han gjorde den aktuelle dagen, ikke kan stemme.

– Ikke bare mangler han alibi, men han forklarer seg direkte usant om sine bevegelser, sa dommeren.

Ikke selvdrap

I dommen slås det også fast at Monikas dødsfall ikke kan skyldes et selvdrap eller et uhell ved lek, slik Hordaland politidistrikt først konkluderte. Åstedet bar preg av et innbrudd. Monikas mobiltelefon var borte fra leiligheten, selv om den tidligere på dagen var brukt til å ringe Kristina.

– Det hender at barn på Monikas alder begår selvdrap, men det er ikke vanlig. Dersom Monika skulle ha begått selvdrap, måtte hun ha gjort det i stummende mørke. Heller ikke en ulykke ved lek, er sannsynlig. Hun ville i så fall ha kunnet endre stilling for å unngå å bli kvalt, sa dommeren.

Rolig

Selv har tiltalte forklart at han ikke hadde vært i leiligheten siden før bruddet med Kristina Sviglinskaja, en måned før jenta ble funnet drept.

Litaueren hadde på seg caps og solbriller da han ankom for å høre domsavsigelsen mandag.

Han satt rolig ved siden av sin forsvarer, advokat Aasmund Sandland, og tok notater mens Rastum leste opp dommen. Flere ganger valgte han å ta av seg hodetelefonene som formidlet simultanoversetting av dommen til litauisk.

Personvernpolicy