– Assads trussel mot USA er en bløff

– Syrias utenriksminister bløffer, sier Pavel K. Baev, professor ved PRIO, om Walid Muallems trussel mot USAs styrker i Syria etter at ISIL er militært knust. Les mer Lukk

Syrias utenriksminister sier USAs soldater er illegalt i landet, og antyder militære tiltak etter at terrorgruppen IS er overvunnet. – En bløff, mener professor Pavel K. Kaev ved PRIO i Oslo.

Den syriske utenriksministeren har i et eksklusivt intervju med Russia today gått til angrep på USAs styrker i landet.

– De er her illegalt, sier Walid Muallem, som sier de først vil forsøke å få dem fjernet med diplomatiske midler etter at IS er militært knust.

– Men hvis diplomatiet ikke virker vil vi se på andre muligheter, sier Bashar al-Assads utenriksminister.

Aktult nå:USA tror opptak av IS-lederen kan være ekte

Den indirekte trusselen skremmer ikke professor Pavel K. Baev ved fredsforskninginstitittet i Oslo, PRIO.

Utenriksministrene Walid Muallem (Syria), Sergej Lavrov (Russland) og Mohammad Javad Zarif (Iran) møttes tidligere i år. Les mer Lukk

– Det er en bløff, selv om det bygger på enkelte fakta, sier Baev, som er vokst opp i Sovjetunionen.

Han sier at USA bryter internasjonal lov, og at den syriske regjeringen er internasjonalt anerkjent. Samtidig minner han om at de syriske styrkene aldri tidligere har besvart USAs angrep på fly eller baser i løpet av krigsårene.

– Og så er det jo ikke sikkert at USA vil bli i landet etter at IS er knust. Washington er ikke klare på hva de vil post-IS, sier professoren.

Les også: Assad vinner krigen i Syria, takket være russisk hjelp

Tror USA selv vil bort

Selv tror han det er mest sannsynlig at Trump-administrasjonen vil trekke sine soldater ut av Syria, helt uavhengig av hva Muallem mener.

– Det vil skje uansett, så han vil vel bare innkassere politiske poeng.

– Når IS er slått vil USA forlate sine allierte. Kurderne vil nok oppfatte det som et svik, men de er sterke nok til å klare seg. Hva som derimot vil skje med anti-Assad-opprørerne i Den frie syriske arme (SDF), er vanskelig å si, tror professor Baev.

En mulighet er at de samler seg i det sør-østlige området hvor de også har militære baser over grensen i Jordan, og hvor det er forhandlet frem en våpenhvile.

Les også: Putin reiser til Tyrkia for å drøfte våpenhandel og Syria

PRIO-forskeren tror også at russerne helst vil forlate Syria raskt, og at de derfor er veldig interesserte i å fremstille krigen som en seier.

– Russland har ingen interesse av å trekke krigen ut. De vil erklære en seier og så trekke seg ut, blant annet fordi det koster mye, krigen er upopulær på hjemmebane og den tærer kraftig på landets luftvåpen og marine. Men de vil jo prøve å få Assads styrker til å klare seg selv.

Problemer i kø

Men selv om både USA og Russland skulle forlate Syria vil ikke konflikten opphøre.

– Det er ikke vanskelig å forutsi at Syria i fremtiden fortsatt vil oppleve konflikt og rot, konkluderer professor Pavel Baev.

Han viser til to hoveproblemer:

  • De kurdiske styrkene som har har vært allierte i kampen mot IS har blitt en sterk selvstendig aktør i området. I intervjuet med Russia today kommer Walid Muallem også inn på dette. Han sier at Assad-regimet er villige til å diskutere et mulig selvstyre innenfor staten.
  • Det andre problemet er Iran. Hvis de rykker inn i tomrommet som kan oppstå vil det være uakseptabelt for blant annet Israel.