USA tror opptak av IS-lederen kan være ekte

Artikkelen fortsetter under annonsen

USA forsøker å verifisere lydopptak som angivelig er av ekstremistgruppa IS' leder Abu Bakr al-Baghdadi. Henvisninger til Korea-krisen kan tyde på at han lever.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En amerikansk etterretningskilde sier til AFP at det ikke er noen grunn til å tro at opptaket er falskt, men at USA inntil videre ikke kan fastslå med 100 prosents sikkerhet at det er ekte.

– Vi kjenner til lydopptaket som angivelig er med IS-leder Baghdadi, og vi holder på med å granske det nærmere. Foreløpig kan vi ikke si noe mer i den ene eller andre retning, sier kilden.

Aktuelt : Syrias utenriksminister: – Assads trussel mot USA er en bløff

Det 46 minutter lange opptaket er sluppet via nettstedet Al-Furqan, som står IS nær, og som tidligere er brukt som kanal for budskap fra topplederen i islamistgruppa. Hvis det er ekte, er det første gang på nesten ett år at IS-lederen lar høre fra seg på denne måten.

Ett år siden sist

Sist det ble lagt ut et lydspor, var tidlig i november 2016, to uker etter starten på slaget om Mosul. Her oppfordret Baghdadi sine tilhengere om å slåss mot de troløse og la deres blod flyte som elver.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ingenting ved lydsporet fra torsdag som angir noen dato for opptaket, men båndet inneholder henvisninger til Nord-Koreas trusler mot Japan og USA, skriver den israelske avisen Haaretz.

Personen på båndet sier at lederne av den islamske stat (IS) og deres soldater har innsett at seier bare kan oppnås gjennom å være tålmodig og motsette seg de troløse, uansett hva slags allianser de inngår. Budskapet omfatter en tirade mot «troløse nasjoner» som USA, Russland og Iran.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stemmen ligner

Stemmen i opptaket skal ligne på tidligere lydopptak av Baghdadi. Haaretz skriver at vedkommende bruker mange av de 46 minuttene til å sitere fra religiøse skrifter.

Publiseringen kommer på en tid da det er mye spekulasjon om hvorvidt den tilbaketrukne IS-lederen fortsatt er i live etter de mange tilbakeslagene organisasjonen har opplevd i Irak og Syria de siste månedene.

Russiske tjenestemenn sa i juni at det var «stor sannsynlighet» for at Baghdadi ble drept i et russisk flyangrep mot en forstad til den syriske byen Raqqa, som på den tiden var hovedstad i de IS-kontrollerte områdene.

Les også: Leter fortsatt etter IS-leder

Irak avviser meldingene om at IS-lederen er drept