Assad vinner krigen i Syria, takket være russisk hjelp

Syria er i ruiner. Men takket være støtte fra Russland har Bashar al-Assad vunnet. Gjenoppbygging vil imidlertid koste titalls milliarder.
Syria er i ruiner. Men takket være støtte fra Russland har Bashar al-Assad vunnet. Gjenoppbygging vil imidlertid koste titalls milliarder. Foto: Max Black / AP/NTB Scanpix

Etter to år med russisk bombing synes Syrias president Bashar al-Assad å ha konsolidert sitt vaklende regime og vunnet den lange og blodige krigen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Assad kontrollerer alle de store byene og mesteparten av de økonomisk produktive by- og landområdene der mesteparten av befolkningen bor, sier Aron Lund, Syria-ekspert ved den amerikanske tenketanken Century Foundation.

– Om ikke noe dramatisk skjer, tror jeg den syriske regjeringen har vunnet krigen. I det minste har hans motstandere tapt, sier Lund videre.

FNs Syria-utsending Staffan de Mistura synes å se saken på samme måte. Det vakte opprør i opposisjonskretser da han nylig tenkte høyt sammen med noen journalister og spurte om opposisjonen er realistisk nok til å innse at de ikke har vunnet krigen.

Opposisjonen anklaget ham for å bryte nøytraliteten og snakke som en russisk general. Men han sa bare det mange eksperter også sier: At krigen ikke er over, men at utviklingen går i Assads favør.

Assad kan takke sine to nærmeste allierte for dette, nemlig Russland, med sin flystøtte, og Iran, med egne styrker og styrkene til Hizbollah-militsen.

Hindret kollaps

Lunds kollega Mark Galeotti, som skriver om russisk sikkerhet, er enig. Han kaller den russiske intervensjonen «en taktisk suksess, både politisk og militært».

I det minste har Russland hindret at Syria er blitt et nytt Libya, en tidligere alliert som i praksis er en kollapset stat etter at Vesten bidro til å styrte den autoritære lederen Muammar Gaddafi.

Krigen er langt fra å være over, men Moskva er nå bundet til å støtte Assad på lang sikt, sier Galeotti. De har sikret marine- og flybaser, men det betyr også at Russland må bidra til gjenoppbyggingen, som vil koste titalls milliarder dollar.

Upopulær

Men selv om Assad sitter trygt, kan et lappeteppe av uregjerlige militsgrupper som har slåss sammen med hans styrker, skape uro for ham.

At hundretusener av landsmenn er drept, gjør også at Assads beinharde styre er dypt upopulært. En betydelig del av de syriske flyktningene i utlandet er på flukt fra hans regime, som har stått for både tortur og henrettelser i stor skala.

– I dag kan vi si at det ikke er Assad som styrer, men russerne og iranerne. De bestemmer, sier opposisjonslederen Qassem Khatib. Han mener det blir vanskelig for syrerne å akseptere en mann som har drept sitt eget folk.

Eneste alternativ

Men slik russerne ser det, er det eneste alternativet å støtte opp under Assad om man skal unngå et fullstendig statssammenbrudd og ukontrollert jihadisme.

Slik virker det også som USAs president Donald Trump tenker. Han har gjort kampen mot voldelige ekstremister til hovedmålet for Syria-politikken og har trukket tilbake all støtte til syriske opprørere som ikke kjemper mot IS.

Til gjengjeld trapper han opp støtten til kurderne som kjemper mot IS i nord. Men selv om USA og Russland har felles interesse av kampen mot IS, kan situasjonen i Deir al-Zor bli farlig. Der konkurrerer nå russisk-støttede regjeringsstyrker med USA-støttede kurdiske og arabiske opprørsstyrker om mest mulig territorium.

Behov for omfattende hjelp

Syria vil ha behov for omfattende hjelp i mange år framover. Hele nabolag og byer ligger i ruiner, strømnett og vannverk er ødelagt, med kritiske konsekvenser for både landbruk og industri.

For både Russland og Iran kan gjenoppbyggingen innebære mulighet for å få tilbake noe av investeringene i krigen. Iran undertegnet nylig en kontrakt på 155 millioner dollar for reparasjon av strømnettet i Aleppo.

– For europeerne er dette et dilemma. På den ene siden er det umulig å finansiere gjenoppbygging uten at mye penger ender i lommene til Assads kompiser. Men på den andre siden vil Syria være en verkebyll i lang tid om man ikke bidrar, og flyktningene har ingenting å vende tilbake til, sier Lund.

Les også: USA og Russland på hver sin side i kappløpet om syriske landområder

Tillerson og Lavrov diskuterte Syria-samarbeid

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden