Nær 50 drept i to selvmordangrep i Irak

Kvinner sørger over en slektning som ble drept i et bombeangrep i Bagdad. Begravelsen fant sted i Najaf sør for Bagdad mandag. Les mer Lukk

Selvmordsbombere angrep mandag en sjiamuslimsk begravelse øst i Irak og en kontrollpost ved Abu Ghraib utenfor Bagdad. Nær 50 personer ble drept, ifølge lokale kilder.

Selvmordsbomberen som sprengte seg under en sjiamuslimsk begravelse i Muqdadiya, 80 kilometer nordøst for Bagdad, tok med seg minst 40 mennesker i døden. Seks lokale sjiamuslimske kommandanter var blant ofrene. De deltok alle i begravelsen til en av kommandantenes slektninger, ifølge politiet i provinsen Diyala.

Den ytterliggående sunnimuslimske islamistgruppa IS har via Twitter meldt at den står bak angrepet, som også førte til at over 50 mennesker ble såret.

Les også: Svensk jente sendte desperat bønn om hjelp fra IS-område

Bilbombe ved Bagdad

Samme dag ble minst åtte personer drept og minst 17 såret i et bilbombeangrep mot en kontrollpost ved Abu Ghraib i utkanten av Bagdad, ifølge irakisk politi.

Også dette skal ha vært et selvmordsangrep. Det ble gjennomført etter at IS-krigere angrep hærens og politiets stillinger i området i helgen. 24 ble drept i kampene, men ved hjelp av kamphelikoptre og antiterrorstyrker ble angriperne slått tilbake.

For noen år tilbake vekket bilder av fangemishandling i det tidligere amerikanskkontrollerte fengselet i Abu Ghraib sterke reaksjoner.

Les også: IS-angrep mot marked i Bagdad

Sår splid

Angrepet mot begravelsen i Muqdadiya øst i landet er etter alt å dømme et forsøk på å skape splittelse og hat mellom sjiamuslimer og sunnimuslimer. Ifølge øyenvitner var situasjonen i Muqdadiya spent etter angrepet, med mange sjiamuslimske militssoldater og få regulære irakiske sikkerhetsstyrker i gatene.

Tidligere har sjiamuslimsk milits blitt anklaget for å ha angrepet sunnimuslimske moskeer og innbyggere i Diyala etter et lignende angrep i januar.

Søndag ble minst 78 mennesker drept og 150 såret i to selvmordsangrep på en travel markedsplass i den sjiadominerte Sadr-byen øst i Bagdad.

IS påtok seg ansvaret også for disse angrepene.