Over 30 bergede sirkusløver flyr til Afrika

Your browser doesn't support HTML5 video.

Over 30 bergede sirkusløver flyr til Afrika
33 vanskjøttede løver sendes hjem i ett og samme fly til Sør-Afrika etter å ha blitt berget fra et sirkusliv i Peru og Colombia.

– Disse løvene har vært gjennom helvete på jord. Nå skal de hjem til paradis, sier Jan Creamer, president i Animal Defenders International (ADI).

Dyrevernsorganisasjonen har bidratt til å samle løveflokken som skulle legge ut på den lange flyreisen fra Lima til Johannesburg fredag. De 33 kattedyrene ble tatt hånd om da villdyr på sirkus ble forbudt i Peru i 2011 og i Colombia to år senere.

– Det er virkelig vidunderlig at disse løvene, etter et liv med lidelse og misbruk i sirkuser, skal reise hjem til Afrika, sier Creamer.

Se også: 2000 sirkusdyr trenger nye hjem

Knuste tenner

De 33 løvene var i svært dårlig forfatning – syke, underernærte og plaget av parasitter, da de ble berget. Nesten alle hadde fått klørne fjernet, én har mistet et øye og mange har knuste eller ødelagte tenner.

Etter flere måneder i halmfylte bur på et senter nord for Perus hovedstad, hvor de har fått pleiere og godt med mat, er kattedyrene nå i relativt god form, forsikrer Creamer.

Et transportfly med ni løver fra Colombia plukker fredag opp de 24 løvene som ble berget i Peru.

Blant dem som kommer nordfra, er en løvinne oppkalt etter den colombianske sangeren Shakira. Fra peruanske sirkuser kommer blant andre «Ricardo den enøyde» og «Joseph den halvblinde».

Se også denne: Perus siste ville sirkusdyr ble endelig sluppet fri

Dyr flybillett

Sammen tar de den 15 timer lange flyturen til Sør-Afrika, i et fly chartret av ADI, som opplyser at det er første gang noensinne at så mange kattedyr reiser i ett og samme fly.

Lørdag ankommer de Johannesburg, hvor de skal bo fram til høsten. I oktober sendes de forhenværende sirkusløvene til Emoya Big Cat Sanctuary nord i landet.

– Løvene kommer til å være i sitt naturlige habitat for første gang i sine liv. De kommer til å gli rett inn, mener Creamer.

Prisen for reisen er på drøyt 80.000 kroner per katt.

Se også: Her er begeret fullt for sirkuselefantene i Danmark