Glem pupper og lår – nå er det boom i facelift

ANSIKTSBOOM: – Rekonvalesenstiden med blåmerker og hevelser etter et ansiktsløft varer cirka to uker. Med hjemmekontor har pasientene hatt mulighet til å bli operert uten å ta fri fra jobb eller bruke ferien sin. De kan jobbe hjemmefra med bandasje og blåmerker, sier Tomm Bjærke. Les mer Lukk

Hjemmekontor har dratt ansiktsoperasjoner til himmelske nivåer. «Puppekongen» Tom Ørner skylder på videomøter. Cosmo-sjef Tomm Bjærke ser en helt annen grunn.

Denne artikkelen ble først publisert i Finansavisen.

Den 1. januar 2021 ble det innført 25 prosent moms på plastisk kirurgi. Det dro opp etterspørselen kraftig mot slutten av 2020.

– Ansiktskirurgi er den delen som skiller seg mest ut hos oss, sier adm. direktør Tomm Bjærke i Cosmo Clinic i Oslo.

Ansiktsløft økte med 37 prosent hos ham fra 2019 til 2020. Innføringen av moms medførte at ekstra mange ønsket å operere seg mot slutten av 2020.

– Til tross for dette var det ingen nedgang i 2021. I stedet økte ansiktsløft med ytterligere 31 prosent, sier Bjærke.

Ansiktsinngrep utgjør hele 50 prosent av operasjonene på klinikken som har egne kirurger som kun gjør ansiktsinngrep.

Hjemmekontor og videomøter har ført tl boom for facelift og ansiktskirurgi i Norge, mener ekspertene. Les mer Lukk

Kjempeoverskudd

Også Tom Ørner i Bergen opplever den samme boomen. Tidligere er han omtalt som puppekongen. Nå er det ansiktsoperasjoner som dominerer også hos ham.

– I starten av min karriere som plastikkirurg utførte jeg nesten utelukkende kroppsformende kirurgi. Det vil si jeg opererte bryst, utførte fettsuging, bukplastikk, arrkorreksjoner og veldig sjeldent ansiktskirurgi. Siste årene har etterspørselen etter ansiktskirurgi gradvis økt år for år. Mer enn andre operasjoner, sier Ørner.

Bjærke og Ørner er enig om at hjemmekontor er årsaken til boomen, men de vektlegger likevel ulikt.

– Vi har mange sittet siste tiden i videomøter og brukt mye av tiden til å se på oss selv. Det er lett å sammenligne seg med andre og mange har tenkt: «Du, så gammel jeg har blitt!». Når det gjelder ansiktskirurgi er nedetiden kort og risikoen liten på ellers friske pasienter. Vi har hatt rikelig tid og mange har også hatt lite å bruke penger på, sier Ørner.

Hans Plastikkirurg1 økte omsetningen fra 15,8 til 19,1 millioner i 2020. Bjærkes Cosmo Clinic opplevde en boom fra 36,4 til 54,2 millioner med utrolige 19,5 millioner i overskudd. 2021 gikk også godt.

Bandasje på hjemmekontor

– Tidligere har man snakket om «Teams-effekten». Vi er uenig i at det er så viktig, sier Bjærke.

– Vi tror den største økningen skyldes at mange har hatt hjemmekontor. Kosmetiske inngrep gir ikke rett til sykemelding, og mange legger derfor operasjonen til en ferie. Rekonvalesenstiden med blåmerker og hevelser etter et ansiktsløft varer cirka to uker. Med hjemmekontor har pasientene hatt mulighet til å bli operert uten å ta fri fra jobb eller bruke ferien sin. De kan jobbe hjemmefra med bandasje og blåmerker, sier Bjærke.

95 prosent av ansiktsoperasjonene ved klinikken gjøres av kvinner. Snittalderen er 52.

– Det har også vært færre som har reist til utlandet under pandemien. Når det gjelder ansiktsoperasjoner er det uansett færre som drar utenlands, sier Bjærke.

– Ansiktskirurgi er blitt mer stuerent og vanlig i Norge i denne perioden, mener Tom Ørner. Les mer Lukk

– Pupper ikke moderne

– Det har også vært en generell økning innenfor ansiktsinngrep i løpet av de seneste årene uavhengig av pandemien, mye på grunn av økt aksept. Mange har tidligere vært engstelig for at et ansiktsløft vil gi et operert og unaturlig utseende etter å ha sett skrekkeksempler i mediene, sier Ørner.

– Ansiktskirurgi er blitt mer stuerent og vanlig i Norge i denne perioden. Kundene har hatt tid til å lese seg opp og det er også blitt mer vanlig å dele informasjon. Det gjorde man ikke før. Nordmenn er ikke blitt mindre jålete, men jeg vil påstå at vi er blitt mer selvopptatte enn før. Alt handler om å føle seg fin.

– Vi ønsker å se sunne og friske ut og leve et aktivt liv. Brystoperasjoner er i dag også mindre etterspurt enn tidligere. Annen kosmetisk plastikkirurgi handler mer og mer om oppfiksing etter graviditet og fødsler. Eller korreksjoner etter tidligere operasjoner. To tredjedeler av dagens brystpasienter har vært operert før, enten privat eller offentlig, sier Ørner.