ABC Observerer:

En glad - men trengende - laks?

SHIT IN: Nyere forskning viser at en oppdrettslaks som går på plantemat driter mer enn en som spiser vanlig mat. Gjør det oss gladere? Les mer Lukk

Er det sånn i den tunge lakseindustrien som i databasemiljøet: Putter du skitt inn, kommer det skitt ut? Men er det på midten godt da?

Og er laksen selv happy med det?

Spørsmålene står nærmest i stim etter at Dagens Næringsliv før helgen kunne avsløre nok et miljøproblem knyttet til lakseoppdrett: Oppdrettslaks slipper ut en halv milliard kilo dritt og slam i året, og mer kan det bli.

– Jo mer planteråvarer i fiskefôret, desto mer kommer ut i andre enden, sier forsker Turid Synnøve Aas ved Nofima til avisen.

Hennes kollega Vivian Husa på Havforskningsinstituttet konstaterer at det produseres en halv kilo fiskeskitt og fôr-spill per kilo produsert laks.

En vanlig oppdrettslaks legger igjen rundt to kilo hard avføring på havbunnen før den ender opp på frokost- eller middagsbord.

Årsaken til alarmen er at det brukes stadig mer plantebasert fôr til laksen. Siden den i utgangspunktet er «kjøtteter», sklir mer av maten gjennom kroppen og kommer ut ufordøyd - men den blir ikke sporløst borte.

Mens inntektene fra laksenæringen går mot toppen, ender laksedritten på bunnen og blir liggende og lage problemer for fisk og miljø.

Som i alle andre bransjer gjelder for laksenæringen at putter du «shit in» er det «shit» som kommer ut.

Og blir vi selv glade lakser av slike nyheter?

Les også:

70 000 ganger godnatt, Christen Sveaas

Reis, men ikke røyk!

HO-HO, er det noen krenka barn her?!

Busemann for tog!